ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τι αλλάζει το κλίμα στο Χ.Α. βραχυπρόθεσμα

01:08 - 12 Απρ 2012 | Οικονομία
Τι αλλάζει το κλίμα στο Χ.Α. βραχυπρόθεσμα
Ο φόβος φυλάει τα... έρμα ή πολύ απλά, αυτή δεν είναι περίοδος για να ξανοίγεται κανείς.


Αυτή η άποψη επικράτησε χθες στη χρηματιστηριακή αγορά, αν και οι απώλειες ήταν και ελεγχόμενες και υποσχόμενες για κάτι καλύτερο στις επόμενες συνεδριάσεις. Παρά τις απώλειες των τραπεζών, σε ποσοστό που προσεγγίζει το 7%, ήταν σημαντικό ότι ενεργοποιήθηκαν οι εφεδρείες της αγοράς. Αυτές δεν είναι άλλες από τις μη τραπεζικές μετοχές και συμβαίνει πάντα, ειδικά στο πρώτο 3μηνο, όταν η τεχνική εικόνα της αγοράς πάει να ξεφύγει. Και η πραγματικότητα, σύμφωνα με τους χρηματιστές είναι ότι η αγορά δεν έχει ξεφύγει κάτω από τις 700 μονάδες, διατηρώντας το σενάριο της αντίδρασης «ζεστό». Αντίδραση που για να έρθει θα πρέπει: α) οι ξένοι ν' αρχίσουν να βλέπουν και πάλι την Ελλάδα.

 

Ενθαρρυντικό είναι ότι το ταμειακό έλλειμμα της χώρας μειώθηκε στο πρώτο τρίμηνο του '12 κατά 63% κι αυτό που απομένει είναι το πρωτογενές πλεόνασμα, το οποίο θα πρέπει να έχει συνέχεια τουλάχιστον για δύο ή τρία τρίμηνα, προκειμένου να πειστούν ότι κάτι αλλάζει σοβαρά στη χώρα μας. β) να έρθουν οι αναβαθμίσεις όλων των ξένων οίκων μετά και την οριστική διευθέτηση του PSI, κοντά στα τέλη Απριλίου. γ) να αρθεί η πολιτική αβεβαιότητα. Το γεγονός ότι οριστικοποιήθηκε η ημερομηνία των εκλογών άρεσε στους ξένους διαχειστές, αλλά αυτό που απομένει είναι το αποτέλεσμα της κάλπης.

 

Τυχόν πολιτική αστάθεια θα θέσει το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας υπό κτάρρευση και μάλιστα σε μία συγκυρία που η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης βρίσκεται με το ένα πόδι στο... ΔΝΤ. Οι αναλυτές ανησυχούν ότι σε περίπτωση που κινδυνεύσει η Ισπανία, οι Βρυξέλλες και βεβαίως Γερμανία και Γαλλία (αν επανεκλεγεί ο Σαρκοζί) θα επιλέξουν να σώσουν τη μεγαλύτερη χώρα της Ιβηρικής Χερσονήσου.

 

Μέσα στο πλαίσιο αυτό η αγορά αναμένει την επόμενη εβδομάδα το πλήρες και οριστικό σχέδιο της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Σε δεύτερο χρόνο αναμένει τα αποτελέσματα των πιστωτικών ιδρυμάτων, κάτι που θα γίνει στις 20 Απριλίου. Πηγές της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς πάντως, ερωτηθείσες από το «R» ως προς το αν θα δοθεί και νέα παράταση στη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων των τραπεζών, αφενός είπαν ότι δεν είναι δική τους ευθύνη, αφετέρου εξέφρασαν την προσωπική άποψη ότι μάλλον δεν θα χρειαστεί νέα αναβολή.

 

Στα αξιοσημείωτα της χθεσινής συνεδρίασης πάντως, ήταν ο ιδιότυπος ανταγωνιασμός ανάμεσα στην Alpha και την Eurobank, που ήταν και οι μοναδικές από τις τράπεζες που έκλεισαν με κέρδη. Όπως όλα δείχνουν το ΤΧΣ κλείνει με τρόπο που ικανοποιεί τους τραπεζίτες, οπότε, εξηγούν χρηματιστές ενδεχομένως και να έπρεπε οι δύο τράπεζες να ξανασκεφτούν τη λύση της προσέγγισης.

 

Από εδώ και έπειτα ζητούμενο είναι η συμπεριφορά του δείκτη στη περιοχή αντίστασης των 360 μονάδων. Επίπεδο όπου είχε ολοκληρωθεί ο διπλός βραχυχρόνιος πυθμένας αντίδρασης του Φεβρουαρίου και του ήμισυ του Μαρτίου. Με ισχυρές αντιστάσεις κλήθηκαν να αναμετρηθούν και οι τίτλοι της Εθνικής (2,08 - 2,20 ευρώ), της Alpha Bank (1,12 με 1,18 ευρώ) και της Eurobank (0,75 ευρώ).

 

Η απόκτηση της "υγείας" του εγχώριου Τραπεζικού Συστήματος, έχει να κάνει με την αντιμετώπιση τριών ουσιαστικών ζητημάτων, κατά την άποψη του επενδυτικού συμβούλου κ. Δ. Τζάνα.

 

Πρώτον την κεφαλαιακή ενδυνάμωση, ζήτημα γύρω από το οποίο υπάρχει εκτεταμένη φιλολογία για το μέγεθος και τους τελικούς όρους. Δεύτερο, η αποκατάσταση της ποιότητας του ενεργητικού των Τραπεζών, που σημαίνει ριζοσπαστικές αποφάσεις όσον αφορά τις επισφάλειες των δανειακών χαρτοφυλακίων. Και τρίτον, η ουσιαστική αντιμετώπιση του υψηλού λειτουργικού κόστους. Στον βαθμό που αντιμετωπιστούν τα τρία ουσιαστικά ζητήματα με ρηξικέλευθο τρόπο, δημιουργούνται προϋποθέσεις επαναλειτουργίας του εγχώριου Τραπεζικού Συστήματος, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τη ρευστότητα της Αγοράς. Παρά την χθεσινή μονομερή εντυπωσιακή άνοδο, το Χ.Α. δεν ξέφυγε από τα πτωτικό κανάλι, κάτι που επιβεβαιώθηκε από το δεύτερο μισό της σημερινής συνεδρίασης.

 

Η επίσημη έναρξη της εκλογικής περιόδου, βρίσκει την Αγορά ιδιαίτερα προβληματισμένη, να προσδοκά να προκύψει μία Κυβέρνηση που έστω και με εντυπωσιακή καθυστέρηση να προχωρήσει στις απαιτούμενες διαρθρωτικές αλλαγές, σενάριο που δείχνει αρκετά φιλόδοξο με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, τονίζει ο σύμβουλος επενδύσεων.

 

Στ.Κ.Χαρίτος

sxaritos@reporter.gr

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.