ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ποιοι είναι οι 9 μνηστήρες που «φλερτάρουν» με το Ελληνικό

09:56 - 18 Απρ 2012 | Οικονομία
Ποιοι είναι οι 9 μνηστήρες που «φλερτάρουν» με το Ελληνικό
Μεγάλα ονόματα του real estate από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, το Κατάρ, το Ισραήλ, αλλά και την Ελλάδα, συγκαταλέγονται στους 9 μνηστήρες που διεκδικούν το φιλέτο του Ελληνικού στο διαγωνισμό του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, η α’ φάση του οποίου έληξε χθες το απόγευμα.

Τα ονόματα δεν έγιναν γνωστά, αφού θα πρέπει πρώτα να αποσφραγιστούν οι φάκελοι, και μετά να συνεδριάσει το Δ.Σ. του Ταμείου για να κρίνει ποιοι από τους 9 περνούν στη β’ φάση, ωστόσο ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες θέλουν ανάμεσα στους ενδιαφερόμενους να είναι και fund του δισεκατομμυριούχου αμερικανού Ντόναλντ Τράμπ. Σύμφωνα δε με τις πληροφορίες, η ελληνική συμμετοχή είναι αυτή της Lamda Development του ομίλου Λάτση.

 

Η α’ αυτή φάση του διαγωνισμού αφορά στην μακροχρόνια εκμετάλλευση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού και της παραλιακής ζώνης του Αγίου Κοσμά, συνολικής έκτασης 6.200 στρεμμάτων, που θεωρείται το μεγαλύτερο έργο οικιστικής ανάπλασης αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη.  Κατά τη β’ φάση του διαγωνισμού, όσοι από τους επενδυτές επιλεγούν, θα αποκτήσουν πρόσβαση σε λεπτομερή στοιχεία για την έκταση του Ελληνικού και πληροφορίες για τη διαγωνιστική διαδικασία.

 

Στην πράξη, τότε, ξεκινά και η διαγωνιστική διαδικασία αφού τότε θα διαμορφωθούν οι συμμαχίες μεταξύ των σχημάτων που θα επιλεγούν, προκειμένου να κληθούν να υποβάλλουν δεσμευτικές οικονομικές προσφορές, μαζί με το business plan τους, και στοιχεία της χρηματοδοτικής τους πρότασης.

 

Τι διεκδικούν οι «μνηστήρες» του Ελληνικού ; Να αγοράσουν το πλειοψηφικό πακέτο της «Ελληνικό Α.Ε.» στην οποία και έχει μεταβιβαστεί το ακίνητο επιφάνειας 6,2 εκατομμυρίων τετραγωνικών μέτρων, το οποίο και θα αξιοποιηθεί μέσα από το επιχειρηματικό σχέδιο του οριστικού αναδόχου. Υπενθυμίζουμε ότι εκτός από το ακίνητο του παλαιού αεροδρομίου, η προς εκμετάλλευση έκταση περιλαμβάνει ένα παραθαλάσσιο μέτωπο μήκους 3,5 χιλιομέτρων, και ανεκμετάλλευτες εκτάσεις γης.

 

«Για εννέα εντυπωσιακές συμμετοχές από επτά διαφορετικές χώρες εντός και εκτός Ε.Ε.», κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του το ΥΠΕΚΑ, που μιλά για «υψηλότατου επιπέδου υποψηφιότητες». «Η πολύ καλή ανταπόκριση από σημαντικούς επενδυτές με εξειδίκευση σε παρόμοια έργα» που αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στις προοπτικές της χώρας», ανέφερε ο κ. Παπακωσταντίνου, ενώ για συμμετοχή ισχυρών ομίλων που δείχνει «ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον» κάνει λόγο στη δική του ανακοίνωσή ο διευθύνων σύμβουλος του Ταμείου Κ. Μητρόπουλος. Εκτιμάται ότι η αξιοποίηση του Ελληνικού μπορεί να ενισχύει το ΑΕΠ της χώρας κατά 0,3% κάθε χρόνο κατά τη διάρκεια της κατασκευής και να δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας κάθε χρόνο για την επόμενη δεκαετία.

Τελευταία τροποποίηση στις 10:08 - 18 Απρ 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.