ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Eισηγμένες: 7+1 πλούσια «ταμεία»

01:55 - 19 Απρ 2012 | Οικονομία
Eισηγμένες: 7+1 πλούσια «ταμεία»
Στο κυνήγι της ρευστότητας επενδυτές και επιχειρήσεις.

Σε πολλές εταιρείες τα δάνεια έχουν «κοκκινίσει» και στις ζημιές χρόνο με τον χρόνο προστίθενται μηδενικά, αλλά άλλες είχαν δει τα δύσκολα δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στον δείκτη P/FCF (τιμή προς ελεύθερες ταμειακές ροές), αριθμητής του οποίου είναι η τρέχουσα τιμή του τίτλου και παρονομαστής οι ελεύθερες ταμειακές ροές ανά μετοχή που παράγει μια εταιρεία σε έναν χρόνο.  

 

Σε μία περίοδο λοιπόν που η μαγική λέξη "ρευστότητα" χρησιμοποιείται ακόμη και ως προεκλογικό δέλεαρ λόγω της κλειστής στρόφιγγας που βρίσκουν παντού μπροστά τους οι επιχειρήσεις, και που η αγορά κινείται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας αναμένοντας τις τραπεζικές εξελίξεις, υπάρχουν ορισμένες εξαιρέσεις στον κανόνα που παράγουν μετρητά περιορίζοντας την τραπεζική εξάρτηση και τον κίνδυνο επισφαλειών.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη χρήση του 2011 σε λιγότερες από είκοσι εισηγμένες τα ταμειακά διαθέσιμα ξεπερνούσαν το σύνολο του τραπεζικού δανεισμού (βραχυπρόθεσμου συν μακροπρόθεσμου). Από τη λίστα απουσιάζουν μάλιστα λόγω επενδύσεων ή λήψεων δανείων ονόματα εταιρειών όπως ο ΟΠΑΠ, η Τέρνα Ενεργειακή, εταιρείες που οι επιθετικές τους κινήσεις πλήττουν τις ταμειακές τους ροές (π.χ. FFGroup) ή εταιρείες με χαμηλό καθαρό δανεισμό και ισχυρό cash flow.

 

ΜΕΤΚΑ: Οι προεξοφλημένες ταμειακές ροές μέχρι το 2013 μαζί με τα ταμειακά διαθέσιμα, καλύπτουν πλήρως την τρέχουσα κεφαλαιοποίηση της αγοράς και χαρίζοντας της μία θέση στα top picks της HSBC.


JUMBO: Οι περισσότερες επιχειρήσεις λιανικής αντιμετωπίζουν προβλήματα εξαιτίας της ύφεσης στην χώρα,  αλλά o όμιλος Jumbo, που διαθέτει ήδη ένα δίκτυο 56 καταστημάτων στην Ελλάδα, τη Βουλγαρία και την  Κύπρο, έχει βελτιώσει τις επιδόσεις αλλά και τις ταμειακές ροές, παρά τις νέες επενδύσεις  στο πρόγραμμα επέκτασης του δικτύου των καταστημάτων.


Πλαίσιο: Η στρατηγική του ομίλου βασίζεται πάνω στην ανάπτυξη ταμειακών ροών: δεύτερη έρχεται η ύπαρξη κερδοφορίας και τρίτη προτεραιότητα είναι η αύξηση του μεριδίου αγοράς που όμως δεν αποτελεί ικανή συνθήκη για την επιτυχία μίας επιχείρησης.

 

ΕΥΑΘ: Αποτελέσματα ρεκόρ για την ΕΥΑΘ. Διένειμε το μεγαλύτερο μέρισμα της τελευταίας τετραετίας, τα καθαρά κέρδη ξεπέρασαν τα 20 εκατ. ευρώ ενώ ο τζίρος του ομίλου «έκλεισε» στα 75,4 εκατ. έναντι 71,18 εκατ. ευρώ της προηγούμενης οικονομικής χρήσης (αύξηση 5,93%). Η αύξηση αυτή αποδίδεται, μεταξύ άλλων, στην αναπροσαρμογή των τιμών ύδρευσης- αποχέτευσης, στα επίπεδα του 2010 αλλά και στη μείωση και τον εξορθολογισμό των δαπανών κάθε είδους.

 

ΟΛΘ:  Εντυπωσιακή ήταν η πορεία των οικονομικών μεγεθών της ΟΛΘτο 2011, κάτι που αποδεικνύει τη δυναμική που έχει το λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Κάθε χρόνο τα ταμεία μάλιστα φουσκώνουν καθώς οι θετικές λειτουργικές ταμειακές ροές υπερκαλύπτουν τις επενδύσεις.

 

AS Company: Η άμυνα απέναντι στην κρίση συνεχίζεται. Η διοίκηση αποφάσισε παρά την αύξηση των προ φόρων κερδών κατά 4% (990 χιλ. Ευρώ) και καθαρών κερδών κατά 95% (δεν επιβαρύνθηκε από έκτακτη φορολογική εισφορά) να μην διανείμει μέρισμα.

 

ΑΕΕΑΠ: Καλά πήγε το 2011 για τις τρεις εισηγμένες του κλάδου που θα προχωρήσουν στη διανομή σημαντικών μερισμάτων: Η MIG Real Estate 0,25 ευρώ έναντι 0,15 πέρυσι, η Trastor 0,10 ευρώ (όσο και πέρυσι και έναντι 0,13 ευρώ το 2007) και η Eurobank Properties 0,40 ευρώ φέτος, έναντι 0,53 πέρυσι και 1,48 ευρώ το 2007. Η Trastor προχώρησε φέτος σε αγορές ακινήτων, έναντι αντιτίμου που υπερέβαινε το καθαρό της ταμείο στις 31/12/2011., ενώ η Eurobank Properties δηλώνει πως θα προβεί σε αγορές ακινήτων όταν θεωρήσει ότι υπάρχουν ευκαιρίες.

 

MLS: Η MLS το 2011 εισήλθε στις αγορές της Τουρκίας και της Χιλής και φέτος αναμένεται να εισέλθει σε τρεις ακόμη χώρες του εξωτερικού. Πέρα από τα συστήματα πλοήγησης, έχει σε εξέλιξη έργα που αφορούν την επέκτασή της σε συναφείς τεχνολογικές αγορές.

 


 


Τελευταία τροποποίηση στις 14:37 - 19 Απρ 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.