ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πρώτα οι εκλογές... μετά το "ψαλίδι" στις συντάξεις

02:04 - 19 Απρ 2012 | Οικονομία
Πρώτα οι εκλογές... μετά το "ψαλίδι" στις συντάξεις
Μετάθεση των περικοπών στις συντάξεις λόγω εκλογών

Ένα μήνα αργότερα μετατίθεται η εφαρμογή των περικοπών στις κύριες και στις επικουρικές συντάξεις, όπως αποφάσισε το υπουργείο Εργασίας, έτσι ενώ αρχικά είχε οριστεί να ισχύσουν οι μειωμένες συντάξεις από 22 Απριλίου, τελικά θα ισχύσουν από 22 Μαΐου.

Το υπουργείο Εργασία διαπίστωσε "πρόβλημα" στο σύστημα της ΗΔΙΚΑ (Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση - Κοινωνική Ασφάλιση) με αποτέλεσμα οι αποφασισμένες περικοπές ισχύουν μετά τις... εκλογές της 6ης Μαΐου.

 

Η αναδρομική από 1ης Ιανουαρίου παρακράτηση έχει αποφασιστεί να γίνει συνολικά σε 8 δόσεις, εφόσον, φυσικά, δεν αποφασιστούν στη συνέχεια και νέες μειώσεις.
Οι συντάξεις θα είναι μειωμένες κατά 12% και αφορά 451.000 συνταξιούχους που λαμβάνουν σύνταξη μεγαλύτερη από 1.300 ευρώ, ενώ μειωμένη σύνταξη κατά 7%, θα πάρουν και οι 71.538 συνταξιούχοι του ΝΑΤ.

 

Οι περικοπές, θα έχουν αναδρομική ισχύ από την 1η Ιανουαρίου του 2012, και θα παρακρατηθούν σε 8 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, δηλαδή μία δόση για κάθε μήνα του υπολοίπου του 2012.


Η παρακράτηση σε συντάξεις που υπερβαίνουν τα 1.300 ευρώ θα υπολογιστεί αφού πρώτα αφαιρεθούν οι προηγούμενες περικοπές της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΚΑΣ) και της επιπλέον εισφοράς.

 

Σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας, το ποσό της σύνταξης, μετά τη μείωση, δεν μπορεί να υπολείπεται των 1.300 ευρώ, ενώ αν καταβάλλονται στο ίδιο πρόσωπο περισσότερες από μία κύριες συντάξεις ως ποσό σύνταξης νοείται το άθροισμα αυτών των συντάξεων. Η μείωση γίνεται από τον φορέα (Δημόσιο ή ασφαλιστικό ταμείο) που χορηγεί το μεγαλύτερο ποσό κύριας σύνταξης.

Οι περικοπές στις επικουρικές, αφορούν έναν στους δυο συνταξιούχους που λαμβάνουν ποσά μεγαλύτερα των 200 ευρώ, ενώ το ποσοστό της μείωσης κυμαίνεται από 10% έως 20%, ανάλογα με το ύψος της καταβαλλόμενης σύνταξης.

Οπως διευκρινίζει το υπουργείο, στην περίπτωση που ο συνταξιούχος λαμβάνει μία κύρια σύνταξη, το ποσό αυτής -μετά και τη μείωση- δεν μπορεί να υπολείπεται των 1.300 ευρώ (εννοείται  για κύρια σύνταξη άνω των 1.300 ευρώ).

Αν στο ίδιο πρόσωπο καταβάλλονται  περισσότερες από μία κύριες συντάξεις  ως ποσό σύνταξης νοείται το άθροισμα αυτών των συντάξεων. Η μείωση γίνεται από τον φορέα (Δημόσιο  ή ασφαλιστικό ταμείο) που χορηγεί  το μεγαλύτερο ποσό κύριας σύνταξης.

         
Τελευταία τροποποίηση στις 16:49 - 19 Απρ 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.