ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ακόμη βαθύτερη ύφεση βλέπει η ΤτΕ για το 2012

09:10 - 23 Απρ 2012 | Οικονομία
Ακόμη βαθύτερη ύφεση βλέπει η ΤτΕ για το 2012
Θα υπερβεί το 4,5% που προέβλεπε η Τράπεζα της Ελλάδας.Μειώσεις 10% θα υποστούν στους μισθούς τους οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα. Από τα τέλη του 2013 η ανάκαμψη. Οι προτάσεις Προβόπουλου.

Στην αναθεώρηση των εκτιμήσεων της για την ελληνική οικονομία θα προχωρήσει όπως όλα δείχνουν η Τράπεζα της Ελλάδος και, όπως άλλωστε θα ανέμενε κανείς με βάση τα μειωμένα έσοδα και το "πάγωμα" των μεταρρυθμιστικών αλλαγών εν όψει εκλογών, οι νέες εκτιμήσεις θα είναι ακόμη δυσμενέστερες από την ύφεση 4,5% που προέβλεπε για την ελληνική οικονομία η ΤτΕ.

 

Στην αυριανή γενική συνέλευση των μετόχων της ΤτΕ ο κ.Προβόπουλος αναμένεται να επισημάνει εκ νέου την ανάγκη για ένα σταθερό και λιτό φορολογικό περιβάλλον, την επιτάχυνση στην απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων, την επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων και της υλοποίησης του προγράμματος Ήλιος αλλά και την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησής τους θα παρέχει ρευστότητα στην αγορά.

Στην έκθεση του ο κ. Προβόπουλος αναμενεται να επισημαίνει πως οι «μέσες ονομαστικές αποδοχές» στο σύνολο της οικονομίας (δημόσιος και ιδιωτικός τομέας) μειώθηκαν το 2010 κατά 4,8% ενώ 2011 κατά 3%. Η επίδραση των μειώσεων του δημοσίου τομέως ήταν δραστικότερες ως τώρα, γιατί ήταν και μεγαλύτερες.

 

Για το 2012 όμως η Τράπεζας της Ελλάδος εκτιμά ότι οι μέσες ονομαστικές (προ φόρων) αποδοχές των μισθωτών, στο σύνολο της οικονομίας, θα μειωθούν κατά 8,4% έως 9,2% σε ονομαστικούς όρους -και κατά 9,3%-10,1% σε πραγματικούς όρους!

Μεγαλύτερη εκτιμάται ότι θα είναι η μέση μείωση στον ιδιωτικό τομέα το 2012 (-8,7% έως -10,0% σε ονομαστικούς όρους και -9,6% έως -10,9% σε πραγματικούς) ενώ μικρότερη στις μέσες αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων (της τάξεως του 7,4% σε ονομαστικούς όρους και του 8,3% σε πραγματικούς).

 

Όσον αφορά στο 2013, στη διάρκεια του οποίου θα λήξουν πολλές συλλογικές συμβάσεις (και πιθανότατα θα προσαρμοστούν προς τα κάτω οι αποδοχές που αυτές προβλέπουν), ενδέχεται οι μέσες ονομαστικές αποδοχές στον ιδιωτικό τομέα να μειωθούν και σχεδόν κατά 9%. Μικρότερες, κατά μόλις 3%, αναμένεται να είναι στο Δημόσιο και κατά περίπου 7% στο σύνολο της οικονομίας.

 

Η ΤτΕ εκτιμά ότι φέτος η συνολική απασχόληση θα μειωθεί περαιτέρω κατά περίπου 3% και το μέσο ετήσιο ποσοστό ανεργίας θα ξεπεράσει το 19%.

Τελευταία τροποποίηση στις 09:53 - 23 Απρ 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.