ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Συγκριτικό πλεονέκτημα το Τ.Τ. ενόψει ανακεφαλαιοποίησης

01:06 - 24 Απρ 2012 | Οικονομία
Συγκριτικό πλεονέκτημα το Τ.Τ. ενόψει ανακεφαλαιοποίησης
Θέμα χρόνου είναι η ανακεφαλαιοποίηση και του ΤΤ, το οποίο, όπως και η ΑΤΕ, έκανε χρήση του δικαιώματος παράτασης της δημοσίευσης αποτελεσμάτων για τη χρήση του 2011.

Το ΤΤ ωστόσο έχει το συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι των υπολοίπων τραπεζών του ποιοτικού χαρτοφυλακίου δανείων με χαμηλές επισφάλειες, καθώς και της ευρύτατης καταθετικής βάσης, όπως συμφωνούν όλοι οι αναλυτές.

 

Οπότε, προς το παρόν αποκλείεται με ασφάλεια το σενάριο να σπάσει σε bad καιgood bank, καθώς το ΤΤ δεν έχει κακά δάνεια και οι ζημιές του προέρχονται αποκλειστικά από το haircut των ομολόγων. Όπως λένε στην τραπεζική πιάτσα, το ΤΤ τόσα χρόνια περνά τις εξετάσεις με επιτυχία από τους ίδιους του τους πελάτες. Δεν τίθεται θέμα η τράπεζα αυτή να βρεθεί μπροστά σε δυσάρεστες εκπλήξεις.

 

Παραμένει leader στην αποταμίευση, όσο για τα δάνειά της είναι σε καλύτερη κατάσταση από το μέσο όρο της αγοράς.

 

Είναι η πρώτη φορά την τελευταία τριετία που οι ισολογισμοί των ελληνικών τραπεζών αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος όπως έχει διαμορφωθεί λόγω της κρίσης χρέους στη χώρα αλλά και των υψηλών ομολόγων που διακρατούσαν στους ισολογισμούς τους, επισημαίνει ο κ. Νίκος Χριστοδούλου, Υπεύθυνος Ανάλυσης της Merit Χρηματιστηριακή.

 

Παράλληλα, εκτιμά ότι το θετικό στοιχείο είναι ότι οι πέντε τράπεζες που ανακοίνωσαν αποτελέσματα, Εθνική, Eurobank, Alpha Bank, Πειραιώς κρίθηκαν βιώσιμες και δεν θα έχουν την τύχη της Proton Bank και της T-Bank. Από την άλλη πλευρά, αρνητική εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι δεν ανακοίνωσαν αποτελέσματα έτους το ΤΤ και η ΑΤΕ. Τίθεται επομένως ένα μεγάλο ερώτημα, σύμφωνα με τον αναλυτή, αν δηλαδή θα πρέπει να διαπραγματεύονται οι μετοχές των συγκεκριμένων τραπεζών, καθώς τα κεφάλαια τους είναι αρνητικά και προκύπτει πλέον σοβαρό θέμα βιωσιμότητας.

 

Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των ΤΤ και Αγροτικής στα τέλη Μαίου θα έχουμε ολοκληρωμένη εικόνα για τον τραπεζικό κλάδο, ενώ αναμένονται λεπτομέρειες και για τον τρόπο της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών αλλά και το ποσό της χρηματικής βοήθειας που θα λάβουν οι τράπεζες, αναφέρει ο κ. Στρατής Πολυχρονέας, αναλυτής της Solidus Χρηματιστηριακή.

 

Δεδομένου λοιπόν ότι θα έχουμε ολοκληρωμένη εικόνα για τα αποτελέσματα του κλάδου για το 2011 πέντε μήνες μετά τη λήξη της χρήσης και ακόμη δεν είναι ξεκάθαρο τι θα γίνει με ορισμένες τράπεζες, υπάρχουν ακόμη αρκετές άγνωστες μεταβλητές προκειμένου να διεξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για τον κλάδο.

 

Η αποτίμηση των τραπεζικών αποτελεσμάτων επικράτησε στη χθεσινή συνεδρίαση του ΧΑ, μετά τις ανακοινώσεις της περασμένης Παρασκευής, καθώς η εικόνα έχει σε σημαντικό βαθμό ξεκαθαρίσει αναφορικά με τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών, αναφέρει ο κ. Μάνος Χατζηδάκης Υπεύθυνος Τμήματος Ανάλυσης της Beta Securities.

 

Η πρώτη εντύπωση είναι αρνητική καθώς το μέγεθος των ζημιών κινήθηκε στο άνω άκρο των απαισιόδοξων εκτιμήσεων. Από την άλλη πλευρά η αγορά είχε ήδη ενσωματώσει πολύ μεγάλο μέρος της πληροφορίας στις τιμές των μετοχών, με τις μετοχές Alpha Bank και Eurobank να σημειώνουν χθες άνοδο.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.