ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Καλά να πάθουν οι Ολλανδοί λένε οι Έλληνες - Reuters

15:08 - 24 Απρ 2012 | Οικονομία

Eδώ και μήνες ο Ολλανδός υπουργός  Οικονομικών Jan Kees de Jager ασκεί δριμεία κριτική στην Αθήνα για τη δεινή κατάσταση των  δημοσιονομικών της. Τώρα όμως με την κατάρρευση της ολλανδικής κυβέρνησης λόγω διαφωνιών σχετικά  με τις σχεδιαζόμενες περικοπές δαπανών, οι Έλληνες εντοπίζουν ίχνη υποκρισίας σε αυτή τη  στάση.

 

Χρησιμοποιώντας την αιχμηρή γλώσσα της Ολλανδίας, ο De Jager δεν μασάει ποτέ τα λόγια  του και προκειμένου να δοθεί το δεύτερο πακέτο βοήθειας στην Ελλάδα για να γλιτώσει η χώρα την  χρεοκοπία είχε απαιτήσει την επιβολή αυστηρών μέτρων λιτότητας με τιμωρητικό χαρακτήρα. 
Κάποιες από τις δηλώσεις του μάλιστα ήταν τόσο αιχμηρές που προκάλεσαν την αντίδραση του  Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος σε γενικές γραμμές κρατάει αποστάσεις σε θέματα μικροπολιτικής.  "Ποιος είναι ο κύριος Schaeuble που μπορεί να λοιδορήσει την Ελλάδα; Ποιοι είναι οι Ολλανδοί; Ποιοι είναι  οι Φιλανδοί;", είχε δηλώσει εξοργισμένος ο Κάρολος Παπούλιας κατά την διάρκεια εκδήλωσης τον  Φεβρουάριο.
Η κατάρρευση της ολλανδικής κυβέρνησης μετά την άρνηση του ακροδεξιού κόμματος να στηρίξει το  σχέδιο μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος δεν συγκίνησε τους Έλληνες.


"Καλά να πάθουν οι Ολλανδοί. Δεν έχουν καταλάβει ότι η κρίση λίγο-πολύ χτυπά όλη την Ευρώπη και όχι  μόνο την Ελλάδα.", σχολίασε ο Νίκος Καραγιάννης, 32 ετών, δημόσιος υπάλληλος, που έχει δει τον μισθό  του να μειώνεται κατά 40% τα τελευταία χρόνια.
"Νομίζω ότι οι Ευρωπαίοι, και ιδιαίτερα οι πολιτικοί, θα έπρεπε να έχουν περισσότερο το 'γνώθι σαυτόν'  πριν κάνουν σκληρές δηλώσεις για την Ελλάδα", πρόσθεσε.

 

 

Τα προβλήματα της Ολλανδίας, από τις πιο εύρωστες οικονομίες της ευρωζώνης, ωχριούν μπροστά σε  αυτά της Ελλάδας, η οποία διανύει τον πέμπτο χρόνο ύφεσης.

 

Ο ίδιος ο De Jager αρνείται πεισματικά ότι η Ολλανδία κινδυνεύει να έχει την ίδια μοίρα με τα  υπερχρεωμένα κράτη της Ευρώπης λόγω της πολιτικής κρίσης στο εσωτερικό της.

 

 

"Δεν υπάρχει καμία απολύτως σχέση μεταξύ της Ολλανδίας και των χωρών του ευρωπαϊκού  Νότου", δήλωσε ο Ολλανδός υπουργός στο Reuters την Δευτέρα.

 

 

Το χρέος της Ολλανδίας βρίσκεται στο 65% περίπου του ΑΕΠ, ενώ η Ελλάδα καταβάλει προσπάθεια να  το μειώσει ώστε να φτάσει σχεδόν στο διπλάσιο ποσοστό έως το 2020 από 165,3% πέρυσι, συμπλήρωσε.

 

 

Η κατάρρευση της ολλανδικής κυβέρνησης οφείλεται σε διαφωνίες για το αν η χώρα πρέπει να μειώσει το  δημοσιονομικό έλλειμμα στο 3% του ΑΕΠ το 2013, στόχο που θέτει η ΕΕ. Αυτά τα επίπεδα για την Ελλάδα  αποτελούν άπιαστο όνειρο. Μόλις πέρυσι το ελληνικό δημοσιονομικό έλλειμμα υποχώρησε στο 9,1% του  ΑΕΠ και αυτό μετά από μεγάλες περικοπές δαπανών και μισθών που έχουν οδηγήσει την ανεργία σε  επίπεδα ρεκόρ.

Τελευταία τροποποίηση στις 15:15 - 24 Απρ 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.