ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Oλάντ: Ζητάει να χαλαρώσει η δημοσιονομική πειθαρχία στην Ευρώπη

14:07 - 26 Απρ 2012 | Οικονομία

Ο υποψήφιος των Σοσιαλιστών και φαβορί για τον δεύτερο  γύρο των προεδρικών εκλογών στην Γαλλία Francois Hollande δήλωσε την Τετάρτη ότι οι  Ευρωπαίοι ηγέτες περιμένουν από τον ίδιο να προτείνει σχέδιο ανάπτυξης, απαρνούμενος  την γερμανικής έμπνευσης μονόπλευρη πολιτική της σκληρής λιτότητας.
  

Ο Hollande προειδοποίησε ότι το σύμφωνο δημοσιονομικής πειθαρχίας που υπέγραψαν  οι ηγέτες της ΕΕ τον Μάρτιο θα βυθίσει την Ευρώπη σε βαθιά ύφεση.

 

Κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου, ο Hollande είπε μάλιστα ότι αν κερδίσει τις εκλογές  της 6ης Μαΐου, την επόμενη κιόλας ημέρα θα στείλει επιστολή στους Ευρωπαίους ηγέτες,  εκθέτοντας τις προτάσεις του για αλλαγή του συμφώνου.

 

 "Σε αυτό το μέτωπο, σημειώνεται ήδη πρόοδος. Πριν τις εκλογές της Κυριακής, οι ηγέτες  των χωρών έχουν ήδη αρχίσει να μιλάνε για αυτό που πρότεινα, τον στόχο της ανάπτυξης, την  διάθεση να συμπεριληφθούν στη συνθήκη και άλλα πράγματα εκτός από δημοσιονομική  πειθαρχία και κυρώσεις", είπε ο Hollande.

 

Στην επιστολή του ο Hollande θα προτείνει τέσσερις αλλαγές. Μεταξύ αυτών θα είναι η  έκδοση ευρωομολόγων για την χρηματοδότηση έργων υποδομής, η σημαντική αύξηση των  δανειοδοτήσεων από την Ευρωπαϊκή Επενδυτική Τράπεζα (ΕΙΒ) και η επιβολή φόρου  χρηματοοικονομικών συναλλαγών.

 

 

Ο Hollande χαιρέτισε την έκκληση του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής  Τράπεζας Mario Draghi την Τετάρτη στο ευρωκοινοβούλιο για ένα ευρωπαϊκό "σύμφωνο  ανάπτυξης".

 

"Αυτή κινείται στην κατεύθυνση για την οποία μιλούσα", είπε  "Δεν αναφέρεται απαραίτητα στα  τα ίδια μέτρα, όπως εγώ, για την ενίσχυση της ανάπτυξης".

 

Ο Σοσιαλιστής υποψήφιος προηγείται 10 ποσοστιαίες μονάδες του βασικού του αντιπάλου  και υποψηφίου της κεντροδεξιάς Νicolas Sarkozy στις δημοσκοπήσεις. Ωστόσο το ακροδεξιό  κόμμα της Marine Le Pen, το Εθνικό Μέτωπο, αναμένεται να παίξει ρόλο-ρυθμιστή στον  δεύτερο γύρο των εκλογών μετά το υψηλό ποσοστό του 18% περίπου που συγκέντρωσε στον  πρώτο γύρο, με αποτέλεσμα και οι δύο αντίπαλοι να προσβλέπουν τώρα στους ψηφοφόρους  της.

 


Ο Sarkozy πάντως απέκλεισε την Τετάρτη το ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας με την  Le Pen.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.