ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Έρχεται νέο «μαχαίρι» στις ταρίφες των ΑΠΕ

11:55 - 27 Απρ 2012 | Οικονομία
Ψαλίδι έρχεται στις αμοιβές όσων επενδυτών φωτοβολταικών και αιολικών πάρκων υπογράψουν στο μέλλον συμβάσεις με το ΔΕΣΜΗΕ πώλησης της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας στο ΔΕΣΜΗΕ.

Κι αυτό, καθώς ο σημερινός μηχανισμός με τις εγγυημένες ταρίφες που απολαμβάνουν για 25 χρόνια όσοι συνάπτουν σύμβαση, βρίσκεται υπό εξέταση, όπως προκύπτει από το «σχέδιο μεταρρύθμισης του υποστηρικτικού μηχανισμού ανάπτυξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας», που έδωσε χθες στη δημοσιότητα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Παπακωσταντίνου.

 

Τι αναφέρει το σχέδιο ; Ότι ένα θέμα που θα εξεταστεί, είναι η υποκατάσταση του σημερινού μηχανισμού πληρωμής της κιλοβατώρας από ΑΠΕ με ένα νέο σύστημα που θα έχει σαν βάση την τιμή που διαμορφώνεται στην χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρισμού, συν μια πριμοδότηση.

 

Πρόκειται για το λεγόμενο σύστημα Feed- In Premium που προωθεί ο Ευρωπαίος Επίτροπος Ενέργειας Γκύντερ Ετινγκερ, προκειμένου να αντικαταστήσει το σημερινό μηχανισμό σταθερών εγγυημένων τιμών (Feed –In Tariff), που όπως στην Ελλάδα, έτσι ισχύει και στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.

 

Ειδικότερα, για το «καυτό» θέμα με τις ταρίφες, δηλαδή τις τιμές με τις οποίες αγοράζει το σύστημα την πράσινη ηλεκτρική ενέργεια από κάθε είδους τεχνολογία (φωτοβολταικά εδάφους και σε στέγες, αιολικά, γεωθερμία, βιομάζα, κλπ) η έκθεση συνιστά να διατηρηθεί το σημερινό καθεστώς των σταθερών τιμών, ωστόσο παρατηρεί ότι «η κατά τα επόμενα χρόνια ανάπτυξη της αγοράς ΑΠΕ, η αύξηση και η διασπορά των αιολικών εγκαταστάσεων και η αύξηση και ωρίμανση της φωτοβολταικής τεχνολογίας (σσ: εννοεί τη περαιτέρω πτώση του κόστους εξοπλισμού της), σε συνδυασμό με την ωρίμανση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, θα επιτρέψουν πιθανά την αποτελεσματικότερη εισαγωγή ενός μηχανισμού Feed- In Premium για ορισμένες τεχνολογίες με ελαχιστοποιήσει των μειονεκτημάτων του».

 

Ο νέος μηχανισμός

 

Τι είναι όμως ακριβώς ο νέος αυτός μηχανισμός ; Ο μηχανισμός αυτός παρέχει στην ενέργεια που παράγει μια πράσινη επένδυση μια πριμοδότηση (premium) που προστίθεται στην τρέχουσα τιμή της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρισμού. Όταν δηλαδή πέφτουν οι τιμές στη χονδρική, πέφτει και η αποζημίωση που εισπράττουν οι πράσινοι παραγωγοί, και αντίστοιχα όταν αυξάνεται η τιμή χονδρικής, αυξάνεται και η αποζημίωση.

 

Το γεγονός αυτό διαφοροποιεί εντελώς τον μηχανισμό Feed –In Premium  από τον σημερινό μηχανισμό των σταθερών εγγυημένων τιμών, αφού στο πλαίσιο του τελευταίου, τα ποσά που εισπράττουν οι παραγωγοί ΑΠΕ δεν επηρεάζονται από τις αυξομειώσεις της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρισμού.

 

Σύμφωνα πάντως με την έκθεση ««ενδεχόμενη εφαρμογή ενός τέτοιου συστήματος στην Ελλάδα πρέπει να μελετηθεί προσεκτικά με πρώτιστο μέλημα να μην ανατραπεί η ανοδική τάση του 2011. Η αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων ενός τέτοιου συστήματος μπορεί να εξεταστεί μέσω ενός προσεκτικού σχεδιασμού που θα λαμβάνει υπόψη τις ανωτέρω παραμέτρους και την ανάπτυξη τόσο της αγοράς Α.Π.Ε. όσο και της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα.

 

Η Ελλάδα θα παρακολουθεί και θα εξετάσει στο πλαίσιο της διαβούλευσης που θα ακολουθήσει τον τρόπο και τον χρόνο της πιθανής εφαρμογής ενός μηχανισμού FIP».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.