ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

H κρίση χρέους εξαπλώνεται – Ανήσυχοι οι αναλυτές / Ευκαιρίες στις αναδυόμενες αγορές

09:11 - 28 Απρ 2012 | Οικονομία
H κρίση χρέους εξαπλώνεται – Ανήσυχοι οι αναλυτές / Ευκαιρίες στις αναδυόμενες αγορές
Η πολιτική κρίση στην Ολλανδία, αποτελεί το νέο… λάδι στην άσβεστη, όπως αποδεινύεται, φωτιά της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη, με την Ισπανία να συνεχίζει να πρωταγωνιστεί στο κάδρο και να αποτελεί τον μεγάλο πονοκέφαλο των επενδυτών και των αξιωματούχων, διαμορφώνοντας έτσι μία έντονη αβεβαιότητα στις αγορές, οι οποίες δεν φαίνεται ότι θα μπορέσουν σύντομα να ησυχάσουν…


Η Ολλανδία προστίθεται στο παζλ της κρίσης

 

 

Το ολλανδικό χρέος, υπό το βάρος των μέτρων λιτότητας, μπήκε και αυτό στον χορό της κρίσης αφού πρόσφατα βιώσε και αυτό ένα έντονο ο sell-off με τις αποδόσεις στα ολλανδικά 10-ετή κρατικά ομόλογα να εκτινάσσονται σε υψηλό τριών ετών.

Η πολιτική κρίση στην Ολλανδία πυροδοτήθηκε από τη δήλωση του Geert Wilders, ηγέτη του δεξιού Κόμματος της Ελευθερίας (PVV) ότι δεν στηρίζει πια τα μέτρα λιτότητας. Ο πρωθυπουργός της χώρας Mark Rutte, εδώ και ένα μεγάλο διάστημα διαπραγματεύεται με τους πολιτικούς ηγέτες, γύρω από τις περικοπές στον προϋπολογισμό ύψους 16 δισ. ευρώ.

Όπως δήλωσε ο Gerrs Wilders, η παράταξή του του δεν μπορεί να στηρίξει τις σκληρές περικοπές που ζητά η Ευρώπη, κι ετσι η αποχώρησή του από τις διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό του 2013, θέτει σε κίνδυνο το πρόγραμμα λιτότητας.

Προκειμένου να επιβιώσει η κυβέρνηση, θα πρέπει να ζητήσει την στήριξη των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Διαφορετικά, θα βρεθεί στην ίδια μοίρα με τη Γαλλία χάνοντας την αξιολόγηση triple A. Οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι οι πολιτική κρίση δεν απειλεί μόνο την Ολλανδία, αλλά έχει αντίκτυπο σε όλη την ευρωζώνη. Όπως σημειώνει η Rabobank, αποτελεί μεγάλο εμπόδιο στο δημοσιονομικό σύμφωνο.

Οι traders και οι στρατηγικοί αναλυτές σχολιάζουν ότι υπάρχουν ελάχιστα περιθώρια ανακούφισης της όλης κατάστασης στην αγορά το επόμενο διάστημα καθώς οι επενδυτές έχουν στο νου τους πολλά θέματα τα οποία δεν τους αφήνουν αν ησυχάσουν.

Όπως τονίζει ο Nick Stamenkocic, αναλυτής της RIA Capital Markets, μέχρι να δούμε έναν νέο κυβενρητικό συνασπισμό στην Ολλανδία και σημάδια ότι πρόκειται να αναλάβει η χώρα δράση για τη μείωση του ελλείμματος του προϋπολογισμού μεσοπρόθεσμα, οι επενδυτές θα συνεχίσουν να είναι νευρικοί..

Και η Ισπανία, η οποία είναι στην πρώτη γραμμή του πρόσφατου νέου ξεσπάσματος της κρίσης χρέους της ευρωζώνης, καθώς παλεύει να σταθεροποιήσει τη δημοσιονομική θέση της έναντι της ύφεσης, βλεπει κατ’ επανάληψη τις αποδόσεις στα 10-ετή κρατικά της ομολόγά να εκτινάσσονται πάνω από το 6%.Οι αναλυτές σημειώνουν ότι εάν το επίπεδο αυτό , στο κόστος δανεισμού της Ισπανίας, συνεχιστεί και επιμείνει, τότε θα οδηγήσει σε αποδόσεις που θα θυμίζουν Ελλάδα, Ιρλανδία και Πορτογαλία όταν αναγκάστηκαν να αναζητήσουν διάσωση...



To come-back των αναδυόμενων αγορών;

 

Οι μετοχές και τα κρατικά ομόλογα των αναδυόμενων αγορών αναμένεται να κάνουν ένα δυναμικό come-back, μετά την μεγάλη πτώση του 2011, όπως τονίζουν οι αναλυτές και εκτιμούν ότι θα συνεχίσουν να κινούνται υψηλότερα και στο επόμενο έτος, κυρίως χάρη στην ισχυρή οικονομική ανάπτυξη και τα ανώτερα δημογραφικά στοιχεία.

Τομακροπρόθεσμο story για επενδύσεις στις αναδυόμενες αγορές βασίζεται στην αυξανόμενη παγκόσμια ζήτηση για εμπορεύματα και την επέκταση μιας τεράστιας νέας μεσαίας τάξης στις χώρες αυτές. Συνεπώς, τις δυναμικότερες προοπτικές συγκεντρώνουν οι χώρες με τη μικρότερη εξάρτηση από τις εξαγωγές και την «υγεία» των οικονομιών της ζώνης του ευρώ και των ΗΠΑ.

"Οι πιο εμφανείς μορφές της ανάπτυξης είναι η εγχώρια κατανάλωση και ζήτηση στις αναδυόμενες αγορές,'' όπως τονίζει ο Stephen Parr, διαχειριστής χαρτοφυλακίου αναδυόμενων αγορών της Abredeen Asset Managemnet.

O Parr βλέπει ευκαιρίες στους κλάδους των υποδομών και των τηλεπικοινωνιών σε χώρες όπως η Ινδία και η Τουρκία. Η Ultratech, ινδική εταιρεία παραγωγής τσιμέντου, είναι ένας βασικός παράγοντας στην τάση αστικοποίησης που υπάρχει στη χώρας.

Οι επενδυτές μπορούν να τοποθετηθούν εμέσως σε ινδικές μετοχές,μέσω διαφόρων ETFs, συμπεριλαμβανομένου του δείκτη WisdomTree India Ersanongs Index και του PowerShares Ιndia Portfolio.

Στην Τουρκία, o Parr προτιμά τις κατασκευαστικές εταιρίες με καλό management και τις τράπεζες με συντηρητικούς ισολογισμούς. Οι χρηματοοικονομικές μετοχές αποτελούν το ήμισυ σχεδόν του δείκτη iShares MSCI Turkey Investable Market Index. Επίσης ευκαιρίες εντοπίζει και στις εταιρείες τηλεπικοινωνιών που πωλούν τις υπηρεσίες δεδομένων τους, όπως η China Mobile και αποτελούν είναι επιπλέον κομμάτι του εκσυγχρονισμού των οικονομιών των αναδυόμεων αγορών.

Η καταναλωτική ζήτηση για τις υπηρεσίες αποτελεί ένα ακόμη καλό story για τοποθετήσεις, όπως και ο κλάδος των καταναλωτικών αγαθών πρώτης ανάγκης, η ενέργεια, η υγειονομική περίθαλψη και οι μετοχές του χρηματοοικονομικού κλάδου και του real estate.

Τελευταία τροποποίηση στις 21:08 - 29 Απρ 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.