ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Δεν παίρνει θέση η Ε.Ε. για την δόση προς την Ελλάδα τον Ιούνιο

14:22 - 08 Μαϊ 2012 | Οικονομία
Δεν παίρνει θέση η Ε.Ε. για την δόση προς την Ελλάδα τον Ιούνιο
Στον αέρα βρίσκεται η δόση του Ιουνίου, αφού παράγοντες της Ε.Ε. δεν φαίνεται να παίρνουν ξεκάθαρη θέση απέναντι στο πρόβλημα που έχει ανακύψει ως προς το σχηματισμό κυβέρνησης.

 Ο Ζ. Μ. Μπαρόζο, ερωτηθείς σχετικά και χωρίς να πάρει θέση, είπε πως, “από σεβασμό στους δημοκρατικούς θεσμούς δεν θέλω να απαντήσω σε υποθετικές ερωτήσεις και υποθετικά σενάρια. Δεν είναι τώρα η ώρα να σχολιάσει η Κομισιόν. Χθες τηλεφώνησα στον αρχηγό του πρώτου κόμματος, της Νέας Δημοκρατίας, τον συνεχάρηκα και συμφωνήσαμε ότι η στιγμή είναι πολύ ευαίσθητη. Πρέπει όμως να σας θυμίσω ότι το πρόγραμμα το ζήτησε η ίδια η Ελλάδα, η κυβέρνηση και το ελληνικό κοινοβούλιο, δεν αφορά μόνο τη δημοσιονομική προσαρμογή, περιέχει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχουν στόχο την ανάπτυξη. Ταυτόχρονα, εμείς εκδώσαμε και μία ανακοίνωση για την ανάπτυξη στην Ελλάδα και στόχος μας είναι η επιστροφή της χώρας στις αγορές και η ανάπτυξη. Η Κομισιόν είναι στο πλευρό της Ελλάδας”. Επίσης, ο κ. Μπαρόζο επέμεινε ότι δεν είναι η ώρα να εμπλακεί η Κομισιόν σ' αυτές τις συζητήσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης, καθώς πρέπει να τελειώσει η διαδικασία σχηματισμού κυβέρνησης και οι Βρυξέλλες να διαχειριστούν την κατάσταση όταν αυτή διαμορφωθεί.

 

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Herman  Van Rompuy συγκάλεσε σύνοδο κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις 23  Μαΐου στις Βρυξέλλες με θέμα την ανάπτυξη, είπαν δυο αξιωματούχοι της ΕΕ την Τρίτη.

 

"Θα είναι μια ανεπίσημη σύνοδος στις 23 στη διάρκεια δείπνου", είπε στο Reuters ένας  από τους αξιωματούχους. Δεύτερος αξιωματούχος επιβεβαίωσε την ημερομηνία και πως η  πρόσκληση έχει σταλεί στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. 

 

Η ατζέντα των θεμάτων που θα συζητηθούν αναμένεται να επικεντρωθεί στο πώς θα  μπορέσει η ΕΕ να επανεκκινήσει την ανάπτυξη στις 27 χώρες που απαρτίζουν την Ένωση  και συγκεκριμένα στις χώρες της ευρωζώνης, διατηρώντας παράλληλα τις προσπάθειες για  μείωση των ελλειμμάτων και του κρατικού χρέους.

 

Η σύνοδος θα προετοιμάσει επίσης το έδαφος και για την επόμενη συνάντηση στις 28-29  Ιουνίου, κατά την οποία οι ηγέτες της ΕΕ αναμένεται να λάβουν επίσημες αποφάσεις σχετικά  με την στρατηγική ανάπτυξης και δημοσιονομικής προσαρμογής που θα ακολουθήσουν.

Στο μεταξύ πληθαίνουν οι φωνές στη Γερμανία για χαλάρωση του δημοσιονομικού συμφώνου. Ο Γερμανικός Τύπος άσκησε δριμεία κριτική σχετικά στην Καγκελάριο Ανγκέλα Μέρκελ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.