ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ευρώ προς ευρώ ψάχνει το ΥΠΟΙΚ τις οφειλές των φορέων

02:46 - 09 Μαϊ 2012 | Οικονομία
Ευρώ προς ευρώ ψάχνει το ΥΠΟΙΚ τις οφειλές των φορέων
Τρεις διευθύνσεις στην υπηρεσία του συμμαζέματος των απλήτων υποχρεώσεων

Eλέγχους σε 56 φορείς του Δημοσίου, μεταξύ των οποίων είναι ασφαλιστικά ταμεία, δήμοι, νοσοκομεία και ΑΕΙ, προγραμματίζει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους με αντικείμενο τις ανεξόφλητες υποχρεώσεις τους προς τρίτους.

Αυτό προβλέπεται σε απόφαση του υπουργού Οικονομικών Φ. Σαχινίδη στην οποία διευκρινίζεται ακόμη ότι θα ελέγχεται και αν έχουν τοποθετήσει, όπως υποχρεούνται, προϊστάμενο Οικονομικών Υπηρεσιών.

Ειδικότερα με σχετική απόφαση του υπουργού συστήνονται στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους τρεις νέες διευθύνσεις που αναλαμβάνουν την παρακολούθηση των στοιχείων εκτέλεσης του προϋπολογισμού, τον έλεγχο των δαπανών και την κατάρτιση του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής.

Σε ότι αφορά στους ελεγχόμενους φορείς ο κ. Σαχινίδης ζητά να διαπιστωθεί εάν:

- Εχει ορισθεί προϊστάμενος Οικονομικών Υπηρεσιών, όπως προβλέπει ο νόμος του 2010.

- Τηρείται πλήρως λειτουργικό Μητρώο Δεσμεύσεων και

- Ποιοι είναι οι λόγοι που δημιουργούν απλήρωτες υποχρεώσεις.

Στόχος του υπουργείου είναι να περιοριστούν όσο το δυνατό περισσότερο οι οφειλές προς τους ιδιώτες, που έφτασαν τα 6,33 δισ. ευρώ τον Μάρτιο του 2012.

Στην πρώτη θέση της λίστας των οφειλετών του Δημοσίου βρίσκονται τα ασφαλιστικά ταμεία (Οργανισμοί Κοινωνικής Ασφάλισης) που χρωστούν 2,77 δισ. ευρώ. Σε αυτό το ποσό συμπεριλαμβάνονται 1,16 δισ. ευρώ που οφείλει το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων. Τα δημόσια νοσοκομεία χρωστούν 1,47 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 113 εκατ. ευρώ έχουν ρυθμιστεί με νόμο του 2010. Οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχουν ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις 1,01 δισ. ευρώ. Το σύνολο των φορέων και των υπουργείων έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές 805 εκατ. ευρώ.

Οι τρεις διευθύνσεις θα μοιραστούν το έργο του ελέγχου των δαπανών. Πιο συγκεκριμένα, η πρώτη θα παρακολουθεί τις δαπάνες μέσα στο πλαίσιο των πιστώσεων καθώς και τις δεσμεύσεις τιμολογίων και πληρωμών. Η δεύτερη διεύθυνση θα αναλάβει την υλοποίηση Δημοσίων Επενδύσεων, εξετάζοντας τις προτάσεις, τα δεδομένα και τις πιστώσεις, ενώ θα αναλάβει και την παρακολούθηση των απορροφήσεων των εγκεκριμένων πιστώσεων στο Π.Δ.Ε. Τέλος, η τρίτη διεύθυνση, θα αναλάβει τη διαχείρισης, την ανάλυση και την επεξεργασία των οικονομικών στοιχείων των εποπτευόμενων φορέων.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.