ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αφόρητες οι πιέσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης από τους ξένους

02:10 - 10 Μαϊ 2012 | Οικονομία
Αφόρητες οι πιέσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης από τους ξένους
Οι ελληνικές εξελίξεις εξακουθούν να βρίσκονται στο επίκεντρο δηλώσεων και σχολίων όλων σχεδόν των ξένων αρμόδιων αξιωματούχων, έχοντας ως βασική παράμετρο την ανάγκη δημιουργίας κυβέρνησης το συτνομότερο δυνατόν.

Η Ελλάδα θα λάβει σήμερα Πέμπτη, διαβεβαίωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου, κ. Ζαν Ασελμπορν την προγραμματισμένη δόση των 5,3 δισεκ. ευρώ, παρά την πολιτική αβεβαιότητα που υπάρχει στη χώρα. Προειδοποίησε ωστόσο, ότι η καταβολή των επόμενων δόσεων βρίσκεται υπό αίρεση . «Η καταβολή θα πραγματοποιηθεί επειδή είχε ήδη εγκριθεί» από τους δανειστές, δήλωσε, από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Αμαντέου Αλταφάζ, απαντώντας σε ερώτηση του Γαλλικού Πρακτορείου για το αν η Ελλάδα θα λάβει, όπως είναι προγραμματισμένο, τα 5,2 δισεκ. ευρώ που πρέπει να της καταβληθούν στις 10 Μαΐου.

 

 

Ωστόσο, πέραν της ημερομηνίας αυτής, επικρατεί αβεβαιότητα. Ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου προειδοποίησε πως δεν θα καταβληθούν χρήματα αν δεν σχηματιστεί μια κυβέρνηση. "Πρέπει να πούμε τώρα στον ελληνικό λαό ότι η κατάσταση είναι σοβαρή, πως καμιά χώρα της ΕΕ δεν θα μπορέσει να αποδεσμεύσει έστω κι ένα μικρό κομμάτι αυτών των 130 δισεκ. ευρώ που έχουμε θέσει στη διάθεση των Ελλήνων αν δεν υπάρχει κυβέρνηση που να λειτουργεί, η οποία να σέβεται τους κανόνες που έχουν τεθεί και να διαχειρίζεται τα χρήματα που καταβάλλονται", δήλωσε ο Άσελμπορν στη διάρκεια συνεδρίου στις Βρυξέλλες. Το θέμα πρόκειται να είναι στην ημερήσια διάταξη της συνόδου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα.

 

 

Στο ίδιο μήκος κύμματος και ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών κ. Γκ. Βεστερβέλε, ο οποίος δήλωσε ότι η Ελλάδα πρέπει να αποφασίσει εάν θέλει να παραμείνει στο ευρώ ή όχι, υποδηλώνοντας ότι υπάρχει πραγματική πιθανότητα εξόδου της χώρας από το κοινό νόμισμα. "Εάν η Ελλάδα σταματήσει τη μεταρρυθμιστική της διαδικασία, τότε δεν βλέπω πώς θα μπορέσουν να εκταμιευθούν οι δόσεις (από το πακέτο διάσωσης)", ανέφερε σε συνέδριο στις Βρυξέλλες. "Το αν θα μείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη εξαρτάται από την ίδια", συμπλήρωσε. Οι δεσμεύσεις της Γερμανίας για παροχή βοήθειας προς την Ελλάδα εξαρτώνται από την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί, συμπλήρωσε.

 

 

Εάν η Ελλάδα και η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων θέλουν να παραμείνουν στο ευρώ, υποστήριξε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος από αυτόν που έχουμε αποφασίσει. Δεν μπορεί να υπάρξει χρηματοοικονομική διάσωση και το ευρώ χωρίς τις μεταρρυθμίσεις.

 

Σε ανάλογη δήλωση προχώρησε και το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ κ. Γεργκ Άσμουσεν, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει εναλλακτική οδός στο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής που έχει συμφωνηθεί για την Ελλάδα εάν αυτή θέλει να παραμείνει μέλος της ευρωζώνης.

Τελευταία τροποποίηση στις 10:15 - 10 Μαϊ 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.