ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ούτε 25 εκατ. ευρώ την ημέρα δεν εισπράττουν οι Εφορίες

23:59 - 13 Μαϊ 2012 | Οικονομία
Ούτε 25 εκατ. ευρώ την ημέρα δεν εισπράττουν οι Εφορίες
Tη δραματική κατάσταση στην οικονομία περιέγραφε με την επιστολή του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο πρωθυπουργός κ. Λ. Παπαδήμος. Επιστολή που έλαβαν οι πολιτικοί αρχηγοί, με εξαίρεση τον κ. Π. Καμένο και την κυρία Αλέκα Παπαρήγα.

Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές τον Μάιο η μέση ημερήσια εισροή εσόδων στις εφορίες ήταν της τάξης των 35 εκατ. ευρώ έναντι 40 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο περυσινό μήνα. Από την επόμενη ημέρα των εκλογών ωστόσο και μέχρι την περασμένη Παρασκευή το ποσό είχε υποχωρήσει στα 25 εκατ. ευρώ με συνεχείς πτωτικές τάσεις. Εξέλιξη που οδηγεί σε αυξημένη ανησυχία το σημερινό οικονομικό επιτελείο που βλέπει να μετατίθενται για το μέλλον μια σειρά φορολογικών υποχρεώσεων και μέτρων που είχαν ήδη αποφασισθεί και ψηφισθεί αλλά ουδέποτε εφαρμόστηκαν.

 

 

Ακόμα και το περίφημο μαξιλάρι ασφαλείας τον μήνα Απρίλιο ξεφούσκωσε σημαντικά μετά τη μείωση των εσόδων κατά 10,2% σε σχέση με πέρυσι αλλά και τη μείωση της δόσης.

Και εάν με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο οι φορολογικές υποχρεώσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών θα καλυφθούν έστω και μεταχρονολογημένα δε συμβαίνει το ίδιο και με τις εισπράξεις από τους έμμεσους φόρους, οι οποίοι έχουν για τα καλά ροκανιστεί από την επιμονή της ύφεσης που είναι βέβαιο πλέον θα είναι σε σχεδόν διπλάσια από το προβλεπόμενο 2,8%.

 

 

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο για τον προηγούμενο μήνα οι εισπράξεις από τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης στα οινοπνευματώδη και στα καπνικά προϊόντα σημείωσαν πτώση 30% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, ενώ σημαντική μείωση 15% εμφανίζουν και τα τελωνειακά έσοδα. Τη μεγαλύτερη μείωση εμφανίζουν τα έσοδα από τα τέλη ταξινόμησης αυτοκινήτων (60%), ενώ μείωση 2,5% εμφανίζουν και οι ΕΦΚ Πετρελαιοειδών.

 

 

Τα έσοδα από ΦΠΑ μειώθηκαν κατά 13,5% σε σχέση με πέρυσι, ενώ ακόμη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν τον περασμένο μήνα τα συνολικά έσοδα προ επιστροφών φόρων, καθώς διαμορφώθηκαν στο -13,4%.

 

 

Κατόπιν των αποτελεσμάτων αυτών, οι συνολικές εισπράξεις του Δημοσίου κινήθηκαν για πρώτη φορά αρνητικά μετά το θετικό πρώτο τρίμηνο, το οποίο και αυτό ωστόσο υπολείπονταν του στόχου του προϋπολογισμού. Μοναδική αναλαμπή αποτέλεσαν οι εισπράξεις από τους φόρους στη δημόσια περιουσία, κυρίως λόγω του τέλους ηλεκτροδότησης, που εμφανίζουν το σχετικό κονδύλι αυξημένο κατά 1.800%!

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.