ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ανήσυχοι οι τραπεζίτες για τη συμπεριφορά των αποταμιευτών το επόμενο διάστημα

01:03 - 16 Μαϊ 2012 | Οικονομία
 Ανήσυχοι οι τραπεζίτες για τη συμπεριφορά των αποταμιευτών το επόμενο διάστημα
Τη συζήτηση και την αγωνία για το τραπεζικό σύστημα, πυροδότησε χθες η δημοσίευση των πρακτικών της συνάντησης των τριών πολιτικών αρχηγών με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Κάρολο Παπούλια, κατά τη διάρκεια της οποίας κατέστη σαφές ότι τα πράγματα είναι ιδιαίτερα δύσκολα, οι καταθέσεις που «έφυγαν» μέσα σε μια μέρα ήταν 700 εκατ ευρώ και τα περιθώρια αντοχής του τραπεζικού συστήματος στενεύουν.

Το αποταμιευτικό κοινό εκφράζει την αγωνία του για την «ακυβερνησία» των τελευταίων ημερών, μέσα από αλεπάλληλες εκροές καταθέσεων, κυρίως το τελευταίο διήμερο. Οι τραπεζίτες από την άλλη πλευρά, προσπαθούν να παραμείνουν ψύχραιμοι, δηλώνοντας ότι δεν υπάρχει πρόβλημα διαθεσίμων, επικαλούμενοι μάλιστα το γεγονός ότι οι αναλήψεις αντιστοιχούν σε λιγότερο από το 1% του συνόλου των καταθέσων στις τράπεζες (700- 800 εκατ ευρώ στα 165 δισ ευρώ του συνόλου και μάλιστα συμπεριλαμβανομένων των αναλήψεων για αλλαγή τοποθέτησης). Οσο για την Τράπεζα της Ελλάδος, εκείνη στηρίζει με τον τρόπο της το τραπεζικό σύστημα, ελπίζοντας ότι θα αποφευχθούν φαινόμενα πανικού.

 

Αν πάντως σήμερα, η κατάσταση στον τομέα των εκροών είναι ελεγχόμενη, κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι δεν θα υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις από μια πιθανή αύξηση της τάσης για αναλήψεις μετρητών. Οι τραπεζίτες ισχυρίζονται ότι έχουν τη δυνατότητα να ικανοποιήσουν τα όποια αιτήματα αναλήψεων, από την άλλη πλευρά όμως, διατηρούν επιφυλάξεις για τις κινήσεις των επόμενων ημερών, φοβούμενοι μια ανατροπή λόγω ψυχολογίας, σε μαζικές εκροές και εκδηλώσεις πανικού.

 

Οι τραπεζικοί κύκλοι της χώρας προσπαθούν να πείσουν ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τα κατατεθειμένα ποσά και αυτό, όπως ισχυρίζονται, αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι όλες οι αναλήψεις ικανοποιήθηκαν (δηλαδή, υπήρξε αντίκρυσμα).

 

Με το επιχείρημα ότι ο πανικός είναι κακός σύμβουλος, οι τραπεζίτες συνιστούν ψυψραιμία και εμπιστοσύνη στις τράπεζες της χώρας.

Τελευταία τροποποίηση στις 12:27 - 16 Μαϊ 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.