ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ξεχάστε το «Grexit» - Προς «Σχέδιο Grashall» η Ευρώπη

00:26 - 17 Μαϊ 2012 | Οικονομία
Ξεχάστε το «Grexit» - Προς «Σχέδιο Grashall» η Ευρώπη
Η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δεν είναι καθόλου βέβαιη.

Μπορεί οι Γερμανοί να χρησιμοποιούν σκληρή γλώσσα τώρα, αλλά όταν έρθει η κρίσιμη στιγμή, θα αλλάξουν ρότα, και θα ορίσουν ένα νέο τεράστιο σχέδιο τύπου Μάρσαλ για να κρατήσουν την Ελλάδα στη ζώνη του ευρώ, όπως τονίζει ο επικεφαλής της Strategy Economics, Matthew Lynn, ονομάζοντας το νέο αυτό σχέδιο, «Grashall» ( από το Greece και το Marshall).

 

 

Ο Lynn επισημαίνει πως πολύ λίγα από τα χρήματα της διάσωσης της Ελλάδας μέχρι στιγμής έχουν πάει στους Έλληνες. Όλα έχουν περάσει στα χέρια των τραπεζιτών, προσθέτει χαρακτηρηστικά. Καθώς ο κόσμος περιμένει να δει αν η Ελλάδα θα απορρίψει την λιτότητα που επιβλήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, και αν εγκαταλείψει το ευρώ, ο αναλυτής προειδοποιεί το επενδυτικό κοινό ότι η Γερμανία δεν θα σταθεί στο περιθώριο και δεν θα επιτρέψει την ελληνική έξοδο από την Ευρωζώνη, το λεγόμενο "Grexit", που όλο και περισσότεροι παρατηρητές της αγοράς τώρα φαίνεται να περιμένουν.

 

 

Όπως σημειώνει,δεν είναι δύσκολο να καταλάβουμε το γιατί. Οι Έλληνες δεν θα δεχτούν άλλο τη λιτότητα. Οι Γερμανοί δεν θα τους δώσουν περισσότερα χρήματα, εφόσον δεν λάβουν το σκληρό φάρμακο που τους έχει συνταγογραφηθεί.

 

 

Υπάρχει όμως ένα σημαντικό στοιχείο με την παραπάνω άποψη, όπως τονίζει ο Lynn. Δεν πρόκειται να συμβεί. Η Γερμανία θα συνειδητοποιήσει τους κινδύνους που συνεπάγονται με την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, θα μασήσει τα λόγια της και θα καταλήξει σε ένα νέο μέγα σχέδιο διάσωσης. Αντί για Grexit, θα δούμε ένα «Grashall Plan» (ένα Σχέδιο Μάρσαλ για την Ελλάδα), το οποίο θα επανακινήσει την ελληνική οικονομία και θα διατηρήσει το ευρώ ενωμένο, για περισσότερο από δύο χρόνια τουλάχιστον.

 

 

Ένας αυξανόμενος αριθμός των παρατηρητών της αγοράς πιστεύουν ότι η ελληνική έξοδος από το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα, είναι πλέον μια πολύ πραγματική προοπτική, και ότι η Ελλάδα κινδυνεύει να χάσει τα κονδύλια από το πακέτο διάσωσης της ΕΕ και του ΔΝΤ, εάν δεν τηρήσει τους όρους που της επιβάλλονται.

 

 

Ο Lynn απαντά πως ταμετρητά για να πληρωθούν οι ομολογιούχοι δεν πρόκειται να υπάρχουν αν συμβεί η ελληνική έξοδος. Οι μισθοί και οι συντάξεις στην Ελλάδα, δεν πρόκειται να πληρωθούν. Χωρίς τα χρήματα του bail-out, η Ελλάδα κυριολεκτικά θα «κλείσει». Το μήνυμα από το Βερολίνο είναι αρκετά σαφές, με τους ανώτερους αξιωματούχους να λένε ότι όλα είναι υπό έλεγχο. Αλλά η γερμανική κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει στην Ελλάδα να εγκαταλείψει το ευρώ, σε καμία περίπτωση. «Θα το δείτε», προειδοποιεί ο Lynn.

 

 

Eπιπλέον, όπως επισημαίνει, δεν υπάρχει απολύτως κανένας τρόπος να ξέρουμε αν η μετάδοση σε άλλες χώρες μπορεί να περιοριθεί. Η φυγή κεφαλαίων θα εξαπλωθεί σε κάθε χώρα που είναι σε κίνδυνο να βγει από το ευρώ. Κανείς δεν ξέρει πραγματικά ποιές θα είναι οι συνέπειες της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. Και κανείς δεν πρόκειται να ρισκάρει να τις δει, προειδοποιεί ο αναλυτής.

 

 

Οι Έλληνες δεν μπορούν να συνεχίσουν με την λιτότητα που τους έχει επιβληθεί. Καμία χώρα δεν μπορεί να αναμένεται να αντέξει πτώση σε ετήσια βάση στο ΑΕΠ του 7% ή περισσότερο, και με 50% ανεργία στους νέους, για πολύ.

 

 

ΗΓερμανία λοιπόν, και η υπόλοιπη ΕΕ θα καταλήξουν σε ένα πακέτο βοήθειας τύπου Μάρσαλ για την Ελλάδα αφού πολύ λίγα από τα χρήματα του bail-out έχουν μέχρι στιγμής πάει στους Έλληνες, καθώς όλα έχουν καταληφθεί από τους τραπεζίτες.

 

 

Ξεχάστε λοιπόν το «Grexit», υπογραμμζίε ο Lynn. Έρχεται το «Grashall Plan». Προετοιμαστείτε για ισχυρό ράλι στις αγορές.

 

 

Κ.Ε.

Τελευταία τροποποίηση στις 12:34 - 17 Μαϊ 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.