ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΧΑ: Boύλιαξε στα χαμηλά 22 ετών

17:31 - 17 Μαϊ 2012 | Οικονομία
ΧΑ: Boύλιαξε στα χαμηλά 22 ετών
Sell off σε ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΔΕΗ, Εθνική.

Είκοσι δύο χρόνια πίσω γύρισε σήμερα το Χ.Α., αφού κλείσιμο σ' αυτά τα επίπεδα, στις 536 μονάδες έχει να δει από τις 30/1 1990! Οι χρηματιστές σηκώνουν τα χέρια ψηλά μετά το σημερινό sell off, κατά 3,41%, αλλά για πέμπτη συνεχόμενη συνεδρίαση που έχει στοιχίσει σε πτώση 16,3%. Η τεχνική ανάλυση δεν υπακούει σε κανένα τεχνικό δεδομένο και σε καμία τεχνική παραδοχή, αφού η αγορά 'δείχνει” έτοιμη για όλα.

 

Οι χρηματιστές υποστηρίζουν στις μεταξύ τους συζητήσεις ότι Χρηματιστήριο της Αθήνας προεξοφλεί την επιστροφή της χώρας στη δραχμή, εξέλιξη την οποία οι δανειστές, οι ξένοι οίκοι και οι αγορές θεωρούν δεδομένη, λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας. Μάλιστα, το διάστημα ενός μηνός μέχρι τις εκλογές, δηλαδή ένας ακόμα χαμένος μήνας κρίνεται πολύ μεγάλο όταν η οικονομία βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο. Ο νέος υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Ζανιάς κατά την τελετή παράδοσης – παραλαβής μίλησε νωρίτερα την Πέμπτη για αβεβαιότητες εν μέσω της προεκλογικής περιόδου.

 

 

Το τραπεζικό σύστημα βρίσκεται διασωληνωμένο στα κεφάλαια της ΕΚΤ και το ΕΛΑ, ενώ οι αναλήψεις στις καταθέσεις μπορεί να μη συνεχίζονται με ένταση, αλλά αποτελούν πραγματικότητα, η οποία ανησυχεί τους τραπεζίτες, όσο ο προεκλογικός αγώνας κορυφώνεται. Υπό αυτά τα δεδομένα, οι ξένοι αποχωρούν. Εγκαταλείπουν παραδοσιακές τους θέσεις, όπως έγινε με το Capital που έριξε τη συμμετοχή του στον ΟΠΑΠ κάτω από το 5%. Ιστορικά χαμηλά και βουτιά άνω του 8% για τον ΟΤΕ και 4% για την Εθνική, στο 1,48 και 1,17 ευρώ, με 3,2 και 6.6 εκατ. τεμάχια αντίστοιχα. Οι δύο μετοχές πληρώνουν την έξοδό τους από τον βασικό δείκτη της Morgan Stanley.

 

 

Συνέχεια πωλήσεων από το Capital στον ΟΠΑΠ, με τη μετοχή να κλείνει με πτώση 7,37%, στα ιστορικά χαμηλά των 4,4 ευρώ και όγκο 4,2 εκατ. τεμαχίων. Πτώση 5,56% για τον Μυτιληναίο, παρά τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα πρώτου 3μήνου, 7% υποχώρησε η Βιοχάλκο, 4,34% η Motor Oil και 3,85% η μετοχή της Coca Cola, η οποία δεν περιλαμβάνεται σε λίστα της Goldman Sachs.

 

 

 Δηλαδή, οι ξένοι “πετάνε” ή ξεφορτώνονται, όπως σχολιάζουν χαρακτηριστικά παράγοντες της αγοράς. Πτώση 2,5% για την Alpha, στο “κόκκινο” και η Cyprus Popular, αμετάβλητη στα 0,209 η Πειραιώς και μικρά κέρδη για τη Eurobank. Διακοπή από τους πωλητές στα Folli, με τη μετοχή να κλείνει με κέρδη 1,91%, στα 4,27 ευρώ. Οι συναλλαγές διαμορφώθηκαν στα 47,7 εκατ. ευρώ, σχεδόν ίδιες με την Τετάρτη.

 

Στ.Κ.Χαρίτος

[email protected]

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις 18:28 - 17 Μαϊ 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.