ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τίναξε στον αέρα την είσπραξη εσόδων η εκλογική αβεβαιότητα

00:49 - 18 Μαϊ 2012 | Οικονομία
Τίναξε στον αέρα την είσπραξη εσόδων η εκλογική αβεβαιότητα
"Στάση πληρωμών" κήρυξαν στο κράτος οι φορολογούμενοι

Έως και 15% έχουν υποχωρήσει τα έσοδα του Δημοσίου από τη στιγμή που ανακοινώθηκε το αποτέλεσμα των εκλογών της 6ης Μαΐου, με τους παράγοντες του υπουργείου οικονομικών να προειδοποιούν για πλήρη εκτροχιασμό των στόχων τριμήνου.


Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η πολιτική αβεβαιότητα, ο φόβος εξόδου από το ευρώ σε συνδυασμό με την έλλειψη οικονομικής ηγεσίας, οδήγησε στην κατακόρυφη πτώση των εσόδων, με την τάση μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο να παραμένει ανησυχητική.
Η δημοσιονομική προσαρμογή εξακολουθεί να επιβαρύνεται από τη διαφαινόμενη αδυναμία είσπραξης σημαντικών κατηγοριών εσόδων από φόρους και εργοδοτικές εισφορές, σε μεγάλο βαθμό λόγω της διόγκωσης της παράλληλης οικονομίας. Ειδικότερα, σημαντική υστέρηση παρατηρείται στην είσπραξη των εσόδων από τον ΦΠΑ και από τους ΕΦΚ καυσίμων και στην είσπραξη των εισφορών από τα ασφαλιστικά Ταμεία.


Το οικονομικό επιτελείο, προσπαθεί να συγκρατήσει το ισοζύγιο περικόπτωντας σημαντικά τις δαπάνες. Ωστόσο, οι φόβοι αυξάνονται, καθώς η συγκράτηση αυτή φτάνει τα όρια της στάσης πληρωμών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, «παγώνουν» επιστροφές φόρων προς φυσικά και νομικά πρόσωπα, πληρωμές προμηθευτών του Δημοσίου, επενδυτικές δαπάνες ενώ εκταμιεύονται με το... σταγονόμετρο επιχορηγήσεις προς υπουργεία και φορείς. Στο Γενικό Λογιστήριο εκτιμούν ότι με την κίνηση αυτή, θα εξοικονομηθεί 1,5 δισ. ευρώ για να πληρωθούν στο τέλος του επόμενου μήνα μισθοί, συντάξεις και επιδόματα. Κι αυτό καθώς με τα σημερινά δεδομένα τα ταμειακά διαθέσιμα για την κάλυψη των άμεσων κρατικών δαπανών επαρκούν έως τις 20 Ιουνίου.


Οι συνολικές οφειλές του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα υπερβαίνουν ήδη τα 6,33 δισ. ευρώ. Για να εξοφληθούν θα πρέπει η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις επαναληπτικές εκλογές να διαπραγματευτεί με την τρόικα προκειμένου να καταρτιστεί χρονοδιάγραμμα ειδικών δόσεων από το νέο πακέτο στήριξης. Το Μνημόνιο προβλέπει το ποσό των 4 δισ. ευρώ για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2012 και πλήρη εξόφλησή τους το 2013. Την ώρα που το Δημόσιο σταματά να πληρώνει τις οφειλές του, η αγορά έχοντας «στεγνώσει» από ρευστότητα βυθίζεται όλο και περισσότερο στην ύφεση.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.