ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ορατότης μηδέν στην οικονομία

01:23 - 21 Μαϊ 2012 | Οικονομία
Ορατότης μηδέν στην οικονομία
Μαζική εκροή καταθέσεων, ενώ οι μέρες μέχρι τις εκλογές θα κρίνουν αν θα πέσει η χώρα μας στο καναβάτσο.

Οι επόμενες τέσσερις εβδομάδες θα είναι πραγματικός γολγοθας για τις αντοχές του συστήματος στην Ελλάδα. Αυτό σχολίασε στο "R" ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος, αναφέροντας ότι η πίεση για το εκλογικό αποτέλεσμα θα κλιμακώνεται όσο βαίνουμε στην 17η Ιουνίου.


Οι διφορούμενες δηλώσεις των Ευρωπαίων δείχνουν ότι το κλίμα είναι τεταμένο στην Ευρώπη. Πλέον η ζώνη έχει χωριστεί σε δύο στρατόπεδα. Αυτούς που θέλουν να στηριχθεί η Ελλάδα και σ' αυτούς που θέλουν να εξωθηθεί εκτός. Γύρω από τον κάθε κύκλο έχουν συσπειρωθεί συμφέροντα και δυνάμεις, με την ελληνική κατάσταση να δίνει τροφή για την κάθε ομάδα.


Στο παιχνίδι της τρομοκρατίας έχουν μπει μεγάλα συμφέροντα τα οποία επιθυμούν να ρίξουν την Ελλάδα στο καναβάτσο. Το μήνυμα προφανώς είναι και σαφές. Σε περίπτωση που η χώρα μας σε σχέση με τις δεσμεύσεις της θα προκαλούσε τη διακοπή της χρηματοδότησης με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Το κλίμα αυτό, έχει οδηγήσει σε μαζική εκροή καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες, ενώ και τα έσοδα της κυβέρνησης έχουν σημειώσει κατακόρυφη βουτιά, απειλώντας να τινάξουν στον αέρα τον προϋπολογισμό. 


Παράλληλα, το κλίμα στο εσωτερικό είναι διαρκώς όλο και πιο αρνητικό. Η άνοδος των αντιμνημονιακών δυνάμεων, έχει δημιουργήσει σοβαρές αναταραχές και αβεβαιότητα. Οι συνεχείς κορώνες περί καταγγελίας του μνημονίου, προκάλεσε σπασμωδικές αντιδράσεις από τη Γερμανία, ενώ και οι προσπάθειες σχηματισμού κυβέρνησης κινήθηκαν γύρω από αυτό το διακύβευμα.


Μέσα σ' αυτό το κλίμα, η προώθηση των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων μπάινει στον πάγο, εξαιτίας της περιορισμένης αρμοδιότητας της υπηρεσιακής κυβέρνησης. Η ενημέρωση της από τον πρώην πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, γέμισε αγωνία τα μέλη της κυβέρνησης, την ώρα που αυτά δεν μπορούν να προχωρήσουν στις νομοθετικές πρωτοβουλίες που απαιτούνται, για να ξεπαγώσει η ελληνική οικονομία. Την ίδια ώρα, τα ταμεία του κράτους είναι άδεια, τα διαθέσιμα επαρκούν έως τα μέσα με τέλος Ιουνίου, οι μισθοί και οι συντάξεις είναι ερώτημα πώς θα πληρωθούν εάν η τρόικα δεν καταβάλει την επόμενη δόση, ενώ οι εισπρακτικοί μηχανισμοί για απόδοση φόρων έχουν παραλύσει.


Μέσα σ' αυτό το κλίμα, ο νέος υπηρεσιακός πρωθυπουργός προετοιμάζεται για τη Σύνοδο Κορυφής της 23ης Μαΐου στις Βρυξέλλες. Ο φόβος είναι ότι το ελληνικό ζήτημα θα κυριαρχήσει με αρνητικό τρόπο στην ατζέντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, επισκιάζοντας τα θέματα ανάπτυξης αλλά και δημιουργώντας νέα ασφυκτικά δεδομένα για την Ελλάδα.

Τελευταία τροποποίηση στις 01:39 - 21 Μαϊ 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.