ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Διχάζει και πάλι την Ευρώπη το ευρωομόλογο

01:20 - 22 Μαϊ 2012 | Οικονομία
Διχάζει και πάλι την Ευρώπη το ευρωομόλογο
Συσπειρώνει μέτωπο κατά της Μέρκελ ο Ολάντ.

Ένα ακόμη βήμα προς την δημιουργία ευρωομολόγου φαίνεται ότι θα γίνει στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής αύριο Τετάρτη, με τη γερμανική στάση να παραμένει ακόμη ερωτηματικό παρά τις ασφυκτικές πιέσεις που της ασκούνται μετά το ελληνικό εκλογικό αποτέλεσμα.

 

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, κ. Φρανσουά Ολάντ αναμένεται να επαναφέρει την πρόταση για την έκδοση ευρωομολόγου στην άτυπη Σύνοδο, εντείνοντας τις πιέσεις προς την Γερμανίδα Καγκελάριο, κυρία Άγκελα Μέρκελ που αντιτίθεται σθεναρά στην ιδέα. Η πρότασή ωστόσο αναμένεται να βρει σύμφωνους τον Ιταλό πρωθυπουργό, κ. Μάριο Μόντι, τον Ισπανό πρωθυπουργό, κ. Μαριάνο Ραχόι και την Κομισιόν, που υποστήριξε εξαρχής την ιδέα. Μάλιστα, θετικός στην υιοθέτηση ευρωομολόγων στάθηκε, σήμερα, και ο εκπρόσωπος του επιτρόπου Όλι Ρεν, Αμαντέου Αλταφάζ, σπεύδοντας όμως να επισημάνει πως θα τεθούν προϋποθέσεις.

 

Παρά το μέτωπο που έχει δημιουργηθεί, η Γερμανία φαίνεται ότι αντιτίθεται σθεναρά σε κάθε κίνηση συλλογικοποίησης του χρέους, προβάλλοντας ως βασικό επιχείρημα ότι θα πρέπει πρώτα να υπάρξει μεγαλύτερος συντονισμός της δημοσιονομικής πολιτικής στην Ευρωζώνη. Η Γερμανία έχει με το μέρος της την Ολλανδία και την Φινλανδία.

 

 

Με τη Γαλλία να πιέζει για να μπει η υπογραφή της στην ατζέντα της Συνόδου, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έστειλε επιστολή στους ευρωπαίους ηγέτες, με την οποία τους καλεί να προσέλθουν για μία συζήτηση εφ' όλης της ύλης χωρίς ταμπού. Ενώ, η Κομισιόν, η οποία είναι υπέρ των ευρωομολόγων, αναγνωρίζει ως προϋπόθεσης της έκδοσής τους τη στενότερη δημοσιονομική πολιτική στην ευρωζώνη.

 

Με φόντο την κλιμάκωση της κρίσης στο Τραπεζικό σύστημα της Ισπανίας, η συζήτηση θα ανοίξει και για τον απευθείας δανεισμό των Τραπεζών από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Ένα ακόμα θέμα ταμπού που το Βερολίνο πίστευε ότι είχε κλείσει, καθώς είχε πείσει τους ευρωπαίους εταίρους του πως εναπόκειται σε κάθε χώρα μέλος χωριστά να εξασφαλίσει την σταθερότητα του τραπεζικού της συστήματος.

 

 

Παράλληλα, σε επιστολή του προς τους ευρωπαίους ηγέτες, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, κ. Χέρμαν Βαν Ρομπάι τους προέτρεψε να μην έχουν «ταμπού» στη Σύνοδο Κορυφής της Τετάρτης, η οποία αναμένεται να επικεντρωθεί στην λήψη συγκεκριμένων μέτρων για την ενίσχυση της ανάπτυξης και της αντιμετώπισης της ανεργίας στο σύνολο της Ευρωζώνης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.