ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εξαιρετικά φθηνές οι μετοχές. Μπορεί όμως να γίνουν φθηνότερες

02:06 - 22 Μαϊ 2012 | Οικονομία
Εξαιρετικά φθηνές οι μετοχές. Μπορεί όμως να γίνουν φθηνότερες
Οι ευρωπαϊκές μετοχές μπορεί να φαίνονται φτηνές, σύμφωνα με ορισμένους παραδοσιακούς δείκτες, αλλά οι επενδυτές δυσκολεύονται να κρίνουν αν αποτελούν ένα καλό buy, δεδομένης της ενδεχόμενης ζημίας σε εταιρείες και στην οικονομίες, αν η Ελλάδα εγκαταλείψει την ευρωζώνη.

Οποιος επικεντρώνεται στον παραδοσιακό δείκτη p/e μπορεί και να θεωρήσει ότι αυτή τη στιγμή, οι μετοχές στην Ευρώπη αποτελούν κελεπούρι. Τα πράγματα όμως δεν είναι τόσο απλά. Τέτοιοι δείκτες, στο τρέχον περιβάλλον κρίσης και αβεβαιότητας, δεν αποτελούν καθόλου καλούς οδηγούς. Η αβεβαιότητα για το μέλλον της Ελλάδας, η γενική πολιτική και οικονομική αναταραχή στην Ευρώπη και οι αβέβαιες προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, σημαίνουν ότι οι επενδυτές δεν μπορούν να κρίνουν τις μετοχές από τον δείκτη p/e και μόνο,

 

 

Όπως επισημαίνει ο αναλυτής της Societe Generale, Alain Bokobza, οι μετοχές είναι φθηνές και γι αυτό δεν υπάρχει αμφιβολία, ωστόσο, μπορεί να παραμείνουν φθηνές και αν γίνουν και φθηνότερες. Το ότι είναι φθηνές δεν σημαίνει απαραίτητα ότι κάποιος πρέπει να αγοράσει.

 

 

Ανάλογη είναι και η άποψη του στρατηγικού αναλυτή της Morgan Stanley Ronan Carr, ο οποίος σημειώνει ότι οι δείκτες αποτιμήσεων είναι αρκετά φθηνοί, αλλά δεν είναι και υπερβολικά φθηνοί, ειδικά αν οδεύουμε προς μία γενικευμένη ή συστημική κρίση. Όπως προσθέτει, οι τρέχουσες αποτιμήσεις είναι μόνο ελαφρώς κάτω από τον μέσο όρο 85 ετών, και αυτό το επίπεδο δεν θεωρείται αρκετά χαμηλό, ειδικά για όσους φοβούνται μην πέσουν σε μια «παγίδα αξίας» (νalue trap) όπως αυτή που έπεσε όποιος αγόρασε μετοχές τα τελευταία δύο χρόνια, με βάση και μόνο τον φθηνό δέικτη p/e . Μια τέτοια στρατηγική έχει υποαποδώσει σημαντικά της ευρύτερης αγοράς κατά τη διάρκεια αυτού του χρονικού διαστήματος, όπως είπε ο Bokobza

 

 

Σύμφωνα με τον  Carr της Morgan Stanley, ένας χρήσιμος δείκτης είναι ο μέσος όρος κερδοφορίας των 10 προηγούμενων ετών. Όπως εξηγεί, κοιτάζοντας μόνο τους εκτιμώμενους δέιτκες p/e μπορεί να είναι παραπλανητικό, δεδομένου ότι τείνουν να υποτιμούν το μέγεθος της πτώσης των κερδών σε ένα περιβάλλον ύφεσης.
Όπως σημειώνει η αναλύτρια της Deutsche Bank, Janet Lear, οι ευρωπαϊκές μετοχές αποτιμούνται στη δίκαιη αξία τους αυτή τη στιγμή, εάν συγκριθούν οι τιμές τους με τις εκτιμήσεις για το πόσα μετρητά αναμένεται να «δημιουργήσουν» οι ετιαρείες στο μέλλον.

 

Τοκύμα ρευστοποιήσεων στις ευρωπαϊκές μετοχές έχει οδηγήσει και πολλές τραπεζικές μετοχές να διαπραγματεύονται κάτω από την «αξία» των περιουσιακών τους στοιχείων, το book value, που θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι αποτελούν μια αγοραστική ευκαιρία. Ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι αναλυτές, οι αποτιμήσεις των τραπεζικών μετοχών θα μπορούσαν να μειωθούν περαιτέρω αν η Ελλάδα βγει από τη ζώνη του ευρώ, διαβρώνοντας την αξία των περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών.

Η αβεβαιότητα γύρω από το μέλλον της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ είναι ιδιαίτερα αρνητική για τις τράπεζες, καθώς η έκθεσή τους σε ελληνικές εταιρείς εκτός του χρηματοοικονομικού κλάδου - οι οποίες μπορεί να κηρύξουν default αν η Ελλάδα βγει από το ευρώ και προχωρήσει σε υποτίμηση - παραμένει σημαντική, τονίζει η Societe Generale.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.