ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μετά το Grexit και το Grashal ήρθε το Geuro

11:55 - 22 Μαϊ 2012 | Οικονομία
Μετά το Grexit και το Grashal ήρθε το Geuro
Μια ακόμα πρόταση για τη λύση στο οικονομικό πρόβλημα της Ελλάδας, μετά από τις απόψεις για έξοδο από την Ευρωζώνη και το νέο σχέδιο Μάρσαλ ήρθε από την Deutse Bank μια ακόμα πρόταση

Προκειμένου να αποφύγει τον εξοστρακισμό της από το ευρώ, η Ελλάδα θα μπορούσε να εκδώσει χρεόγραφα "ελληνικού ευρώ" ή "Geuro" που θα λειτουργούσαν ως παράλληλο νόμισμα με το οποίο θα εξυπηρετούνταν τουλάχιστον οι υποχρεώσεις της χώρας, ανέφερε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank, Τόμας Μάγερ.

 

Σύμφωνα με την έκθεση του T. Μάγερ, θα μπορούσε να συνεχιστεί η μεταβίβαση χρημάτων αποκλειστικά για την εξυπηρέτηση του χρέους της χώρας και όχι για την κάλυψη των εσωτερικών της αναγκών.

 

Οι ελληνικές τράπεζες θα περνούσαν στην κατοχή μιας ευρωπαϊκής "bad bank" και θα ανακεφαλαιοποιούνταν μέσω του ταμείου διάσωσης της ευρωζώνης, του EFSF. Κατά συνέπεια, οι καταθέσεις των ελληνικών τραπεζών θα τελούσαν υπό την εγγύηση της ευρωζώνης, ενθαρρύνοντας τους καταθέτες να τις επιστρέψουν στους λογαριασμούς τους.

 

Σύμφωνα με το εν λόγω σενάριο, "τo Geuro θα χρησιμοποιούνταν κυρίως για τις συναλλαγές εσωτερικού, ενώ για την αγορά εισαγόμενων προϊόντων τα Geuros θα πρέπει να ανταλλάσσονται με ευρώ σε μια ισοτιμία μειωμένη κατά 50% ή και περισσότερο. Η κίνηση αυτή θα αύξανε τη διαθεσιμότητα χρήματος στην αγορά, έστω με τη μορφή IoUs".

 

"Καθώς ένας αυξανόμενος αριθμός αγαθών, υπηρεσιών και μισθών θα πληρωνόταν στα υποτιμημένα Geuro, ο εξαγωγικός τομέας θα μπορούσε να μειώσει τις τιμές του σε ευρώ και να ανακτήσει ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι των ξένων προμηθευτών".

 

"Aυτή η διαδικασία θα επέτρεπε στην Ελλάδα να εφαρμόσει μια υποτίμηση της ισοτιμίας χωρίς τυπικά να έχει βγει από την νομισματική ένωση. Αρχικά θα περιμέναμε μια μεγάλη υποτίμηση, αλλά οι ελληνικές αρχές θα είχαν τη δύναμη να σταθεροποιήσουν ή ακόμη και να ενισχύσουν ξανά την ισοτιμία του Geuro έναντι του ευρώ μέσω μιας δημοσιονομικής πολιτικής και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, έτσι ώστε να αφήσουν ανοιχτή την πόρτα για μελλοντική επιστροφή στο ευρώ".

Τελευταία τροποποίηση στις 12:06 - 22 Μαϊ 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.