ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ανέτοιμες οι τράπεζες στο ενδεχόμενο της Grexit

14:25 - 23 Μαϊ 2012 | Οικονομία
Κύμα ζημιών θα αντιμετωπίσουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες σε περίπτωση που η Ελλάδα αποχωρήσει από το ευρώ, καθώς «κάθονται» πάνω σε χρέος ύψους 1,2 τρισ. ευρώ περίπου, σε ό,τι αφορά την έκθεση που έχουν σε Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία και Ιρλανδία., σύμφωνα τουλάχιστον με όσα λένε αναλυτές και διαχειριστών κεφαλαίων στο Bloomberg.

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες παραμένουν ευάλωτες στον κίνδυνο μετάδοσης της κρίσης, στη μαζική φυγή τραπεζικών καταθέσεων, αλλά και στο κύμα εταιρικών πτωχεύσεων στις υπερχρεωμένες χώρες.

 

«Η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα ανοίξει το κουτί της Πανδώρας», λέει διαχειριστής κεφαλαίων της Ofi Gestion Privee.

 

«Θα είναι μία καταστροφή που θα αφήσει ανοιχτή την πόρτα και για άλλες καταστροφές. Η αξιοπιστία του ευρώ θα αποδυναμωθεί και θα δημιουργηθεί προηγούμενο. Γιατί να μην αποχωρήσει η Ισπανία ή η Ιταλία ή ακόμη και η Γαλλία;» προσθέτει.

 

Σύμφωνα με το Bloomberg, ο άμεσος κίνδυνος για τις τράπεζες θα είναι η μαζική φυγή τραπεζικών καταθέσεων από κράτη όπως η Πορτογαλία, η Ιρλανδία, η Ισπανία και η Ιταλία.

 

Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στη Γερμανία, στη Γαλλία και στη Βρετανία στα τέλη του 2011 είχαν συνολικά έκθεση 1,19 τρισ. δολ. σε αυτές τις τέσσερις χώρες, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών.

 

«Ο μεγαλύτερος κίνδυνος που αντιμετωπίζουν αυτήν τη στιγμή οι τράπεζες είναι η πιθανότητα μαζικής φυγής καταθέσεων», εξηγεί τραπεζικός αναλυτής της Keefe, Bruyette & Woods Ltd. και συμπληρώνει:

 

«Όσο συνεχίζουν οι αξιωματούχοι να συζητούν ανοιχτά το ενδεχόμενο εξόδου τόσο περισσότερο οι Ισπανοί, οι Ιρλανδοί και οι Πορτογάλοι θα βγάζουν τα χρήματά τους από τις τράπεζες».

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, οι τραπεζικές καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων σε Ελλάδα, Ιρλανδία, Ιταλία, Πορτογαλία και Ισπανία έχουν μειωθεί κατά 80,6 δισ. ευρώ (ή 3,2%) από τα τέλη του 2010 μέχρι τα τέλη του περασμένου Μαρτίου.

 

Οι καταθέσεις στις τράπεζες σε Γερμανία και Γαλλία αυξήθηκαν κατά 217,4 δισ. ευρώ (+6,3%).

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.