ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Βουτιά στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και κατολίσθηση στο ευρώ προκαλεί μία πιθανή Grexit

15:35 - 23 Μαϊ 2012 | Οικονομία
Βουτιά στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και κατολίσθηση στο ευρώ προκαλεί μία πιθανή Grexit
Εντείνονται οι πιέσεις προς την Ελλάδα τόσο από τους διεθνείς οίκους, όσο και από αξιωματούχους της Ε.Ε. και εκπροσώπους των δανειστών ενόψει της εκλογικής αναμέτρησης της 17ης Ιουνίου.

Με αφορμή τη Σύνοδο Κορυφής οι πιέσεις προς την χώρα μας έχουν πιάσει “κόκκινο”, με την επικεφαλής του ΔΝΤ κυρία Κριστίν Λαγκάρντ να δηλώνει αφενός ότι οι Έλληνες έχουν κάνει πολλά, αφετέρου πρέπει να προσπαθήσουν κι άλλο αν θέλουν να παραμείνουν στο ευρώ, λέγοντας ταυτόχρονα ότι προετοιμάζεται και για εναλλακτικό σχέδιο αν η χώρα μας βγει από το ευρώ. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ο οποίος τάχθηκε κατά του ευρωομολόγου, λέγοντας ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος για τους Έλληνες πέραν της λιτότητας.

 

 

Την ίδια ώρα, η Bundesbank είπε την Τετάρτη ότι η κατάσταση στην Ελλάδα είναι "εξαιρετικά ανησυχητική" και ότι με το να απειλεί πως θα καταγγείλει το μνημόνιο, η χώρα διακινδυνεύει τη χρηματοδότηση από τους δανειστές της. Σε ασυνήθιστα σκληρά διατυπωμένο μηνιαίο της δελτίο, η Bundesbank ανέφερε ότι το μεγαλύτερο μέρος των συνεπειών από ένα τέτοιο σενάριο θα το υποστεί η Ελλάδα, καθώς οι δυσχέρειες που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η ευρωζώνη θα είναι "σημαντικές, αλλά διαχειρίσιμες". Η κεντρική τράπεζα τάχθηκε επίσης κατά της χαλάρωσης των όρων που ισχύουν για την παροχή οικονομικής βοήθειας της Ευρώπης προς την Ελλάδα.

 

"Μια σημαντική χαλάρωση των υφιστάμενων συμφωνιών θα έπλητταν την εμπιστοσύνη σε όλες τις συμφωνίες και συνθήκες που ισχύουν στην ευρωζώνη, ενώ θα αποδυνάμωνε σημαντικά τα κίνητρα για μεταρρυθμίσεις στα κράτη-μέλη", ανέφερε η τράπεζα. Υπό αυτά τα δεδομένα το ευρώ μπορεί να ανακάμπτει από τα χαμηλά 21 μηνών (κοντά στο 1,26), στα επίπεδα του 1,2730, αλλά οι διακυμάνσεις είναι μεγάλες, σχολιάζουν παράγοντες της αγοράς. Οι δείκτες των ευρωπαίκών χρηματιστηρίων κινούνται με την... όπισθεν, καταγράφοντας απώλειες κοντά στο 2%, οδεύοντας προς τα χαμηλά έτους τους.

 

 

Πτώση 1,93% για το Λονδίνο, στις 5.298 μονάδες, 1,86% υποχωρεί η Φραγκφούρτη, στις 6.324 μονάδες και 2,19% το Παρίσι στα όρια των 3 χιλιάδων μονάδων. Σημειωτέον, ότι την κατάσταση στις αγορές επιβάρυναν οι χθεσινοβραδινές δηλώσεις Παπαδήμου περί ανησυχιών εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, τις οποίες έσπευσε να αναθεωρήσει στη συνέχεια με άλλες δηλώσεις του στο CNBC ότι δεν θεωρεί εφικτή αποχώρηση της χώρας μας από την ευρωζώνη.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.