ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Με την πλάτη στον τοίχο η Ελλάδα

00:38 - 25 Μαϊ 2012 | Οικονομία
Με την πλάτη στον τοίχο η Ελλάδα
Πυρετώδεις οι προετοιμασίες για το... grexit. Έτοιμες για κάθε ενδεχόμενο δηλώνουν κράτη και οι ξένες πολυεθνικές.

Η Ελλάδα βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο, την ώρα μάλιστα που κρίνεται η βιωσιμότητα της μέσω της συνέχισης της χρηματοδότησης της από ΕΕ και ΔΝΤ. Ο προϋπολογισμός εκτροχιάζεται, οι αναλυτές βλέπουν έξοδο από το ευρώ, οι εταίροι προετοιμάζονται για το πιο αρνητικό σενάριο και η πολιτική ισορροπία κρίνεται σε μία κλωστή.

 

Το κράτος έχει κηρύξει για ακόμη μία φορά στάση πληρωμών, η οποία μαζί με τη χαμηλή χρηματοδότηση των λειτουργιών του δημοσίου, κράτησαν το έλλειμμα του προϋπολογισμού εντός στόχων κατά το πρώτο τετράμηνο του 2012, διαμορφούμενο στα 9.145 εκ. ευρώ, έναντι 11.009 εκ. που έχει υπολογισθεί.
Εντούτοις, τα έσοδα παρουσιάζουν σημαντική απόκλιση, καθώς η «τρύπα» ήταν μεγαλύτερη από τους αρχικούς υπολογισμούς, της τάξης των 495 εκατ. ευρώ έναντι 448 εκατ. ευρώ που προέβλεπε αρχικά το υπουργείο Οικονομικών. Η μείωση οφείλεται κατά κύριο λόγο στην πτώση ή την μη πληρωμή του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας.

 

Ενώ οι Ευρωπαίοι στηρίζουν, όπως λένε τη χώρα μας, την απειλούν παράλληλα ότι σε περίπτωση που δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της θα σταματήσει η χρηματοδότηση της. Παράλληλα, η Φινλανδία, όπως δήλωσε η υπουργός Οικονομικών της προετοιμάζεται για όλα τα σενάρια, ακόμα και για χρεοκοπία κάποιας χώρας μέλους της Ε.Ε., αν και επανέλαβε ότι... θέλει την Ελλάδα μέσα στο ευρώ.

 

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Σουηδία, η οποία "συμβουλεύει' και οποιονδήποτε άλλο να το κάνει! Το ίδιο και ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών  που δηλώνει ότι ο στόχος είναι να αποφευχθεί η χρεοκοπία της Ελλάδας,αλλά όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά. Η Ιταλία θα πρέπει να είναι προετοιμασμένη για ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, είπε την Πέμπτη και ο Βιτόριο Γκρίλι, υφυπουργός Οικονομίας της Ιταλίας και πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος στο Εurogroup.
Ρίχνοντας λάδι στη φωτιά των σεναρίων, ο επικεφαλής οικονομολόγος της Citigroup δίνει και συγκεκριμένη ημερομηνία εξόδου προβλέποντας ότι η Ελλάδα θα βγει από την ευρωζώνη τον Ιανουάριο του 2013.

 

Οι -αν μη τι αλλο- ανησυχητικές αυτές δηλώσεις έρχονται να προστεθούν στη «διαβρωτική» σεναριολογία των τελευταίων ημερών που την Τετάρτη κορυφώθηκε με την είδηση ότι υψηλόβαθμα στελέχη της ευρωζώνης στο λεγόμενο Eurogroup Working Group ζήτησαν από τα κράτη-μέλη να καταστρώσουν το καθένα σχέδια ανάγκης για ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.

 

Η Deutsche Bank από την πλευρά της επινόησε τον όρο geuro, δηλαδή την πρότασή της για ένα νόμισμα που θα κόψει η Αθήνα χωρίς να εγκαταλείψει τη νομισματική ένωση. Το geuro, πάντως, δεν θα πρέπει να συγχέεται με το neuro. Ο όρος πιστώνεται στον Μάρτιν Τέιλορ, πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της Barclays, προέρχεται από τις λέξεις North (Βορράς) και ευρώ και περιγράφει το ισχυρό νόμισμα που θα είχαν οι πειθαρχημένοι Βορειοευρωπαίοι, σε αντίθεση με τους Νοτίους που θα τα έφερναν βόλτα με το sudo (από το Sud = Νότος). 


Μέτρα λαμβάνουν και μεγάλες εταιρείες

 

Το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδα από το ευρώ φαίνεται να μελετούν και μεγάλες εταιρείες της ΕΕ καταρτίζοντας σχέδια για την αντιμετώπισή του, αν και το απεύχονται μιλώντας για άλλη μια κρίση.

«Ναι, το έχουμε εξετάσει (το ενδεχόμενο)», είπε σε δημοσιογράφους ο Willie Walsh, διευθύνων σύμβουλος του αεροπορικού ομίλου International Airlines Group (IAG).
«Αποτελεί απλώς άλλη μια κρίση που θα διαχειριζόμασταν», πρόσθεσε.

 

Eρωτηθείς για το ίδιο θέμα, ο διευθύνων σύμβουλος του γερμανικού γίγαντα ταχυδρομικών υπηρεσιών, Deutsche Post είπε ότι το ευρώ θα επιβιώσει ό,τι κι αν συμβεί στην Ελλάδα.

 

«Οι κυβερνήσεις έχουν κάνει καλή δουλειά ώστε να αντιμετωπιστεί αυτή η πρόκληση», είπε ο Frank Appel σε επενδυτές.
Ο οικονομικός διευθυντής της εταιρίας Larry Rosen πρόσθεσε ότι ο όμιλος έχει λάβει τα κατάλληλα μέτρα για να διασφαλίσει την οικονομική του σταθερότητα.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.