ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μπορείτε να φανταστείτε τη ζωή χωρίς βενζίνη, ρεύμα και φυσικό αέριο ;

08:12 - 25 Μαϊ 2012 | Οικονομία
Μπορείτε να φανταστείτε τη ζωή χωρίς βενζίνη, ρεύμα και φυσικό αέριο ;
Ποιος αλήθεια μπορεί να φανταστεί τη καθημερινότητά του χωρίς βενζίνη, ρεύμα και φυσικό αέριο ; Κι όμως τα σενάρια για τις ενεργειακές συνθήκες που θα επικρατήσουν σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, περιγράφουν μια τέτοια κατάσταση. Τουλάχιστον για τους πρώτους μήνες, οι ελλείψεις σε αυτά τα τρία αγαθά θα είναι τεράστιες.

Το ερώτημα βέβαια είναι πόσοι θα είναι αυτοί οι πρώτοι μήνες ; Τουλάχιστον τρεις με τέσσερις, απαντά το Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ) σε μελέτη που παρουσίασε προχθές, και μιλά για ένα ζωντανό εφιάλτη, αφού η χώρα- από τις πιο εξαρτημένες ενεργειακά σε πετρέλαιο- δεν θα μπορεί να εφοδιάζεται με αργό, ενώ παράλληλα θα αδυνατεί να εισάγει φυσικό αέριο, επομένως θα προκύψουν σημαντικές ελλείψεις σε ηλεκτρική ενέργεια.

 

 

Εξαρτημένη 100% από εισαγωγές


Το δυστύχημα είναι ότι μιλάμε για μια χώρα που δεν βασίζεται σε δικούς της πόρους (π.χ. ΑΠΕ ή πετρέλαια), αλλά είναι σχεδόν κατά 100% καθαρός εισαγωγέας ενέργειας : Έχουμε μεγαλύτερες εισαγωγές πετρελαίου από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, είμαστε σημαντικός εισαγωγέας φυσικού αερίου, ενώ και οι εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας καλύπτουν ένα μικρό πλην σημαντικό ποσοστό της εγχώριας κατανάλωσης.

 

 

Ενεργειακή πενία


Η ενεργειακή πενία θα διαρκέσει ένα 3μηνο-4μηνο, μετά το οποίο η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί. Σε μακροπρόθεσμο πάντως ορίζοντα, το θετικό είναι ότι η Ελλάδα θα αναγκαστεί να γίνει πιο ενεργειακά αυτάρκης και θα «δει» με άλλο μάτι την ανάπτυξη εγχώριων πηγών, όπως τα αναξιοποίητα κοιτάσματα λιγνίτη σε Δράμα και Ελασσόνα, τις ΑΠΕ ενώ θα επισπεύσει την αξιοποίηση πιθανών κοιτασμάτων πετρελαίου.

 

Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες του ΙΕΝΕ , κατά το πρώτο 3μηνο-4μηνο της μετάβασης στη δραχμή, οι μεγάλοι εισαγωγείς ενεργειακών αγαθών της χώρας θα αντιμετωπίσουν σοβαρό πρόβλημα καθώς με το νέο νόμισμα, θα πρέπει να βρουν συνάλλαγμα για αγοράσουν αγαθά. Αλλά συνάλλαγμα δεν θα υπάρχει. Επίσης, τα υποχρεωτικά αποθέματα που τηρούν τα διυλιστήρια δεν θα μπορούν με βάση τους διεθνείς κανονισμούς να χρησιμοποιηθούν στο σύνολό τους, ωστόσο θεωρείται βέβαιο ότι η χώρα θα χρησιμοποιήσει ένα μέρος τους, χωρίς πάντως να μειωθούν τα αποθέματα κάτω από τις 50 ημέρες.

 

Η δεύτερη περίοδος θα ξεκινήσει από τη στιγμή που θα δημιουργηθούν συναλλαγματικά αποθέματα και θα σημάνει τη σχετική ομαλοποίηση της κατάστασης. Η χώρα θα πρέπει υποχρεωτικά να αξιοποιήσει τις εγχώριες πηγές, λιγνίτες, υδροηλεκτρικά και ανανεώσιμες και φυσικά να εντατικοποιήσει τις έρευνες για πετρέλαια. Στον ηλεκτρισμό πάντως πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι θα καταργηθούν οι επιδοτήσεις για την πράσινη ενέργεια. Επίσης θα είναι πολύ δύσκολη έως αδύνατη η εισαγωγή τεχνολογίας γύρω από την ενέργεια, καθώς στην πράξη η χώρα εκτός από πρώτες ύλες εισάγει και τεχνολογία.

 

Πάντως σε περίπτωση δραχμής θα μειωθεί περαιτέρω η κατανάλωση, ενώ ακόμη και αν δεν πέσει η ζήτηση θα υπάρξουν προσαρμογές καθώς δε θα υπάρχει διαθεσιμότητα ενέργειας. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2006 η Ελλάδα κατανάλωνε 450.000 βαρέλια πετρελαίου ενώ το 2011 έπεσε στα… 355.000 βαρέλια πετρελαίου.

Πολυμέσα

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.