ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Συναγερμός να μαζευτούν τα έσοδα

00:23 - 28 Μαϊ 2012 | Οικονομία
Συναγερμός να μαζευτούν τα έσοδα
Συνεχείς συναντήσεις Ζανιά με ΔΟΥ και ΣΔΟΕ

Έντονη κινητικότητα επικρατεί στο υπουργείο Οικονομικών, με τους αξιωματούχους να βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμου μετά την κατακόρυφη πτώση που παρατηρείται στα έσοδα του κράτους.


Σήμερα, ο Υπουργός Οικονομικών, Γ. Ζανιάς θα επισκεφτεί τη ΔΟΥ Μεγάλων Επιχειρήσεων και τη ΔΟΥ Ψυχικού, ενώ την Τετάρτη θα έχει στο γραφείο του συνάντηση με τους προϊσταμένους των 10 μεγαλύτερων ΔΟΥ και των 5 μεγαλύτερων Τελωνείων του ν. Αττικής, σε μία προσπάθεια να περιοριστεί η υστέρηση

Οι προσπάθειες του ΥΠΟΙΚ έχουν επικεντρωθεί αφενός στην εντατικοποίηση των ελέγχων του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, αφετέρου στον περιορισμό των δημοσίων δαπανών. Στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους υπάρχουν εκτιμήσεις ότι αν συνεχισθούν οι σημερινοί ρυθμοί είσπραξης των εσόδων τότε η συνολική υστέρηση των εσόδων στο τέλος του έτους μπορεί να φθάσει το 1,3 δισ. ευρώ.

Ήδη τα έσοδα του προϋπολογισμού τον Απρίλιο σημείωσαν πτώση η οποία διευρύνεται το Μάιο και δεν αποκλείεται να υπερβεί τελικά το 15% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι.

Η βαθιά ύφεση στην οικονομία, η φοροδιαφυγή και η πολιτική αβεβαιότητα που προκαλεί φαινόμενα καθυστερήσεων στην πληρωμή των υποχρεώσεων των φορολογούμενων και στην υποβολή των δηλώσεων είναι οι αιτίες, στις οποίες αποδίδεται η αρνητική επίδοση στα έσοδα ενώ από την άλλη πλευρά κίνδυνοι υπερβάσεων εντοπίζονται και στις δαπάνες του προϋπολογισμού οι οποίες διατηρούνται σε χαμηλά επίπεδα κατά το πρώτο πεντάμηνο του έτους.

Στο υπουργείο Οικονομικών έχουν ήδη δώσει συγκεκριμένες οδηγίες στις εφορίες, στο ΣΔΟΕ και στους άλλους ελεγκτικούς μηχανισμούς για την εντατικοποίηση των ελέγχων ενώ στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η αποστολή ειδοποιητηρίων από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων σε οφειλέτες του δημοσίου - ακόμη και για χρέη κάτω των 500 ευρώ - να εξοφλήσουν ή να ρυθμίσουν την οφειλή τους ώστε να αποφύγουν κατασχέσεις και άλλα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης σε βάρος
τους.

Από την άλλη πλευρά, το χαράτσι της ΔΕΗ αναμένεται να αποδώσει υψηλότερα έσοδα κατά 231 εκατ. ευρώ, ενώ οι εντατικοί φορολογικοί έλεγχοι, όπως ισχυρίζεται το Λογιστήριο, θα αποδώσουν επιπλέον έσοδα 47 εκατ. ευρώ.

Εν τω μεταξύ, πηγή της κυβέρνησης επιβεβαίωσε χθες ότι τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας επαρκούν ώς το τέλος Ιουνίου με αρχές Ιουλίου.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.