ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Bυθίζεται το ευρώ, ξέφυγαν οι αποδόσεις σε Ισπανία, Ιταλία

12:18 - 30 Μαϊ 2012 | Οικονομία
Bυθίζεται το ευρώ, ξέφυγαν οι αποδόσεις σε Ισπανία, Ιταλία
Όλα ανοιχτά για τη στήριξη της ισπανικής Bankia. Πως παίζουν οι ξένοι το ενδεχόμενο μίας Grexit.

Στα ύψη έχει σκαρφαλώσει εκ νέου το κόστος κρατικού δανεισμού για την Ιταλία και την Ισπανία, με τις αποδόσεις των 10ετών ομολόγων να κινούνται πάνω από το 6%, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για την κρίση χρέους, με επίκεντρο την Ισπανία και τον τραπεζικό κλάδο της χώρας.

 

Κάτω από τα 1,25 δολάρια κινείται το ευρώ. Σημειώνει πτώση 0,20% και διαμορφώνεται στα 1,2462 δολάρια. Το ευρώ βρίσκεται στα 98,79 γεν, στο 0,7993 με τη στερλίνα και στο 1,2006 με το ελβετικό φράγκο. Η ισοτιμία του δολαρίου υποχωρεί σε ποσοστό 0,25% έναντι του γεν και διαμορφώνεται στα 79,328 γεν. Το δολάριο βρίσκεται στο 1,5591 με τη στερλίνα και στο 0,9639 με το ελβετικό φράγκο.

 

Οι hedge fund managers δηλώνουν πως υπάρχει ένα πλήθος από στρατηγικές για να «παίξει» κανείς τα προβλήματα της Ευρώπης.

Η κρίση της ευρωζώνης έχει διαρκέσει τόσο πολύ καιρό που είναι εξαιρετικά δύσκολο για τους επενδυτές να εντοπίσουν σημείο εισόδου και εξόδου από την αγορά κι έτσι οι στρατηγικές, οι θέσεις και τo hedging, χρειάζονται διαρκώς να προσαρμόζονται, γεγονός που καθιστά δύσκολο να καταλήξει κανείς με ένα και μοναδικό και trade.


Bankia


Σε «αναμμένα κάρβουνα» κάθεται η Ευρώπη, καθώς εκτός από το οικονομικό και πολιτικό αδιέξοδο της Ελλάδας έχει έρθει αντιμέτωπη και με την Ισπανία, με την τέταρτη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας, τη Bankia, να μονοπωλεί το ενδιιαφέρον τις τελευταίες μέρες λόγω κρατικοποίησής της.

Η εξέλιξη επί του θέματος αφορά την Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα, η οποία απέρριψε το σχέδιο ανακεφαλαιοποίησης της εν λόγω τράπεζας.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα των Financial Times, το σχέδιο που υπέβαλλαν στην ΕΚΤ οι ισπανικές αρχές προέβλεπε τη στήριξη της Bankia από τα κεφάλαια της ΕΚΤ, γεγονός όμως που πιθανόν να παραβίαζε τις αρχές της χρηματοδότησης της Κεντρικής Τράπεζας.

Και όλα αυτά με το κόστος στήριξης της Bankia να ξεπερνά τα 19 δις. ευρώ, τη στιγμή μάλιστα που η απόδοση των 10ετών ισπανικών ομολόγων έχει «εκτοξευθεί»  στο 6,5%. Σημειώνεται ότι χτες  βράδυ έγινε γνωστό ότι ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ισπανίας, Miguel Angel Fernandez Ordonez, θα αποχωρήσει στο τέλος της επόμενης εβδομάδας,



Fund managers


Ο John Brynjolfsson και πολλoί άλλoι διαχειριστές κεφαλαίων των ΗΠΑ που προσπαθούν να επωφεληθούν από τη δυστυχία της Ευρώπης λένε ότι η σημερινή κρίση θα δημιουργήσει πολλούς νικητές.

 

 

Πολλοί διαχειριστές κεφαλαίων παίζουν την κρίση του ευρώ μέσω της αγοράς νομισμάτων, με στοιχήματα σχετικά με την κατεύθυνση των τραπεζικών μετοχών ή με τη χρήση παραγώγων, όπως τα CDS για να στοιχηματίσουν σε ενδεχόμενα εταιρικά ή τραπεζικά defaults.

Ορισμένοι διαχειριστές μάλιστα παίζουν τόσο short όσο και long τα κρατικά ομόλογα της Ευρώπης, αναλόγως με την άποψή τους γύρω από την δημοσιονομική / οικονομική σταθερότητα των διαφόρων χωρών.

Οι διαχειριστές των hedge funds επισημαίνουν ότι δεδομένης της μέχρι τώρα «κυκλοθυμικής» φύσης της κρίσης στην ευρωζώνη, τα περισσότερα hedge funds έχουν μπει και βγει αρκετές φορές σε συγκεκριμένα trades ή αναγκάστηκαν να προσαρμόσουν την στρατηγική τους λόγω των πολιτικών εξελίξεων.

 

 

Νωρίτερα φέτος, για παράδειγμα, φαινόταν πως η ανησυχία για την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ είχε περάσει. Αλλά τα πρόσφατα αποτελέσματα των εκλογών αύξησαν και πάλι τον κίνδυνο εξόδου, και μάλιστα δραματικά.

 

 

Ο Adam Fisher, διαχειριστής του hedge fund Commonwealth Opportunity Capital, σημειώνει ότι το fund μείωσε το μέγεθος μερικών από τα πιο bullish trades του, καθώς εκτιμά πως θα υπάρξουν βίαιες διακυμάνσεις στην αγορά αυτό το καλοκαίρι. Όπως προσθέτει, θα είναι απίστευτα δύσκολο να διαχειριστεί κανείς τον κίνδυνο εν μέσω αυτού του περιβάλλοντος.

 

 

 

Ένας τρόπος για να επωφεληθεί κανείς από τις μεγαλύτερες διακυμάνσεις στις αγορές θα ήταν να παίξει το spread μεταξύ των ευρωπαϊκών και αμερικανικών δεικτών μεταβλητότητας, σύμφωνα με την Barclays Capital. Ο ευρωπαϊκός δείκτης θα πρέπει να αυξηθεί πολύ ταχύτερα από ότι ο αμερικάνικος, όπως επισημαίνει.

 

 

 

Ο John Brynjolfsson, πρώην κορυφαίος διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην Pimco , δηλώνει ότι στοιχηματίζει υπέρ της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. Όπως σημειώνει, θα είναι δύσκολο για τους ευρωπαίους ηγέτες να λάβουν τα αναγκαία μέτρα για να κατευνάσουν την ελληνική κυβέρνηση, χωρίς να εξοργιστούν οι πολιτικοί σε άλλες χώρες της ευρωζώνης. Η προσαρμογή που έχει κάνει ο ίδιος στην στρατηγική του πρόσφατα είναι να αυξήσει κατά πολύ τις short θέσεις στο ευρώ.

Ορισμένοι διαχειριστές προετοιμάζονται μάλιστα ήδη για το ενδεχόμενο και άλλες χώρες εκτός από την Ελλάδα, να βγουν από τη ζώνη του ευρώ.

Ένα τέτοιο trade περιλαμβάνει τη λήψη long θέσεων στα ιταλικά κρατικά ομόλογα σε δολάρια ΗΠΑ και μια αντίστοιχη θέση short στα ομόλογα που είναι εκφρασμένα σε ευρώ. Η πεποίθηση είναι ότι αν η Ιταλία αποχωρήσει από το ευρώ - ή η πιθανότητα αυτή αυξηθεί – τα ομόλογα που είναι σε δολάρια θα υπεραποδόσουν.

 

 

 

Ο Axel Merk, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Merk Investments, δηλωνει ότι τα αυξανόμενα προβλήματα στην Ελλάδα και τη ζώνη του ευρώ τον οδήγησαν πρόσφατα να πολυλήσει όλα τα ευρώ που είχε στο fund του και τώρα δηλώνει overweight στο δολάριο Σιγκαπούρης.

Αλλά hedge funds που παίζουν την αναταραχή στην Ευρώπη, στοιχηματίζουν ενάντια στις ιταλικές και τις ισπανικές τράπεζες, αντί απλώς να επικεντρώνονται σε κρατικά ομόλογα.

 

 

 

Ο John Paulson στοιχηματίζει κατά της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους ως έναν τρόπο για να αντισταθμίσει το συνολικό χαρτοφυλάκιο του Paulson & Co hedge fund.

 


Το fund της Daniel Loeb έχει long θέσεις στα πορτογαλικά κρατικά ομόλογα από το πρώτο τρίμηνο, καθώς θεωρεί ότι η Πορτογαλία είναι σε καλύτερη κατάσταση από άλλες χώρες στην ευρωζώνη. Όπως σημειώνει, το προφίλ του χρέους της Πορτογαλίας είναι πολύ ανώτερο από της Ελλάδας, οι τράπεζες της είναι ουσιαστικά πολύ πιο υγιείς από ότι της Ισπανίας, και η κυβέρνησή της έχει λάβει πιο επιθετικές μεταρρυθμίσεις και είναι πιο σταθερή από άλλες χώρες. Έτσι, η Πορτογαλία αποτελί ένα πολύ καλό trade για να παίξει κανείς την συνεχιζόμενη κρίση χρέους και την πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας.

Τελευταία τροποποίηση στις 12:25 - 30 Μαϊ 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.