ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Απειλεί να κόψει το φυσικό αέριο η ΔΕΠΑ – πόσο κοντά είναι η κατάρρευση της ενεργειακής αγοράς ;

11:08 - 31 Μαϊ 2012 | Οικονομία
Απειλεί να κόψει το φυσικό αέριο η ΔΕΠΑ – πόσο κοντά είναι η κατάρρευση της ενεργειακής αγοράς ;
Κινδυνεύει να σκάσει στα χέρια της υπηρεσιακής κυβέρνησης η ενεργειακή αγορά, με τη ΔΕΠΑ να προειδοποιεί ότι το αμέσως επόμενο διάστημα θα διακόψει την παροχή φυσικού αερίου σε μεγάλους καταναλωτές και θα καταπέσει εγγυητικές επιστολές, γεγονός που θα έχει σοβαρότατες επιπτώσεις στην τροφοδοσία της χώρας με ηλεκτρική ενέργεια. Κι αυτό καθώς το 25% της ηλεκτροπαραγωγής προέρχεται από φυσικό αέριο.

Τα παραπάνω περιγράφει με δραματικό τρόπο η διοίκηση της ΔΕΠΑ σε επιστολή της προς τους υπουργούς ΠΕΚΑ και Οικονομικών κ.κ. Γ. Τσάλτα και Γ. Ζανιά αντίστοιχα, εξελίξεις που θεωρούνται αναπόφευκτες, όσο δεν επιλύεται το πρόβλημα ρευστότητας, και μάλιστα μέσα στις αμέσως επόμενες ημέρες.

Μετά τις συναντήσεις που είχε χθες και προχθές ο πρόεδρος της ΔΕΠΑ κ. Σαχίνης με τους παραπάνω υπηρεσιακούς υπουργούς, σήμερα πραγματοποιείται σύσκεψη όλων των εμπλεκομένων, προκειμένου να εξεταστούν οι δυνατές λύσεις. Το ζήτημα θα τεθεί στον Πρωθυπουργό με στόχο να ξεπεραστούν τα τυπικά εμπόδια, καθώς η μη λήψη των απαραίτητων αποφάσεων οδηγεί στο να «σκάσει» το σύστημα στα χέρια της υπηρεσιακής κυβέρνησης.

 

 

Δάνειο και οφειλές Energa- Hellas Power


Οι άμεσες κινήσεις που έχουν προταθεί και οφείλει να κάνει η κυβέρνηση είναι δύο: Πρώτον, να δώσει το πράσινο φως για την εκταμίευση προκαταβολής σημαντικού μέρους από τα 300 εκατ. ευρώ του προγραμματισμένου δανείου από το Παρακαταθηκών και Δανείων. Η λύση της προκαταβολής, που θα επιτρέψει στο σύστημα να ανασάνει μέχρι τον Αύγουστο οπότε αναμένεται να δοθεί και τυπικά το δάνειο των 300 εκατ. ευρώ, φαίνεται ότι έχει την αποδοχή και του εκπροσώπου του ΔΝΤ στην Αθήνα κ. Τραα, ο οποίος έχει πλήρη εικόνα για το αδιέξοδο.

 

Η δεύτερη κίνηση είναι να επιτρέψει με κάποιον τρόπο τη χρησιμοποίηση περίπου 100 εκατ. ευρώ από τους δεσμευμένους λογαριασμούς των Energa και Hellas Power. Πρόκειται για ποσά που εισέπραξαν πριν τις 24 Ιανουαρίου και μετά την ημερομηνία αυτή οι δύο εταιρείες, οι άδειες των οποίων έχουν αρθεί. Τότε, μετά την παρέμβαση των Εισαγγελικών Αρχών δεσμεύθηκαν οι λογαριασμοί των δύο εταιρειών τραπεζών για την προστασία του δημόσιου συμφέροντος. Ωστόσο η προστασία μάλλον αντίστροφα έχει λειτουργήσει, καθώς έχει στερήσει από την αγορά άμεση ρευστότητα με όλες τις αλυσιδωτές επιπτώσεις.

 

 

Τι λέει η επιστολή Σαχίνη


Στο επίκεντρο της σημερινής συνάντησης, αλλά και των επαφών που γίνονται τις τελευταίες ημέρες βρίσκεται η επιστολή που έχει στείλει στους αρμοδίους ο πρόεδρος της ΔΕΠΑ κ. Σαχίνης, στην οποία παρουσιάζει με δραματικό τρόπο το αδιέξοδο, καθώς η εταιρεία, ως τελικός αποδέκτης της πίεσης που δημιουργείται, έχει πλέον τεράστιο πρόβλημα. Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην επιστολή, οι απαιτήσεις που έχει η ΔΕΠΑ μέχρι στιγμής από τους πελάτες της (μεγάλες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής) φτάνουν τα 300 εκατομμύρια ευρώ, ενώ τίθεται εν αμφιβόλω η εξόφληση τιμολογίων αγοράς φυσικού αερίου για τον προσεχή Ιούνιο.

 

Το Μάιο η εταιρεία κατάφερε με μεγάλες προσπάθειες και αναστέλλοντας άλλες πληρωμές, να εξοφλήσει τιμολόγια αγοράς φυσικού αερίου. Ωστόσο, με βάση τις προβλεπόμενες χρηματοροές, το ίδιο δεν μπορεί να συμβεί τον Ιούνιο, καθώς θα της λείπουν περίπου 67 εκατ. ευρώ (για παράδειγμα πρέπει στις 10 Ιουνίου να πληρώσει 40 εκατ. ευρώ στην ΕΝΙ).

 

Η διοίκηση της εταιρείας επεξεργάζεται ακόμα και «ακραίες» λύσεις προκειμένου να ξεπεράσει την κρίσιμη κατάσταση. Μέσα σε αυτές είναι ακόμα και η κατάπτωση των εγγυητικών επιστολών που έχει στα χέρια της από τους πελάτες της ηλεκτροπαραγωγούς.

 

Γίνονται ακόμα σκέψεις για έκδοση από τη ΔΕΠΑ ομολογιακού δανείου, με εγγύηση τις μετοχές του ΔΕΣΦΑ (100% θυγατρική της ΔΕΠΑ). Ωστόσο η διαδικασία της έκδοσης διαρκεί μήνες, ενώ το πρόβλημα της ΔΕΠΑ είναι πιεστικό.

 

Έτσι εξετάστηκε η λύση της πληρωμής στη ΔΕΠΑ κερδών παρελθόντων ετών του ΔΕΣΦΑ. Και αυτή η λύση πάντως, προσκρούει σε αντιρρήσεις της διοίκησης του ΔΕΣΦΑ, η οποία επικαλείται τον ιδρυτικό νόμο της εταιρείας που διαχειρίζεται το δίκτυο φυσικού αερίου και επιβάλλει πλήρη ανεξαρτησία της θυγατρικής από τη μητρική εταιρεία.

 

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, η διοίκηση της ΔΕΣΦΑ για να εμποδίσει μια τέτοια κίνηση έχει υποβάλλει (ή πρόκειται να υποβάλει) στη ΡΑΕ, καταγγελία με αίτημα ασφαλιστικών μέτρων εναντίον της… μητρικής ΔΕΠΑ!

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.