ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στουρνάρας: Η Ελλάδα κινδυνεύει να χάσει πολύτιμους πόρους από το Ταμείο Συνοχής

19:19 - 01 Ιουν 2012 | Οικονομία
Τον κίνδυνο να χάσει η χώρα μας πολύτιμους πόρους από το Ταμείο Συνοχής επισήμανε ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Ι. Στουρνάρας, εκπροσωπώντας την ελληνική κυβέρνηση και τον Έλληνα πρωθυπουργό, στη συνάντηση "Φίλων της Συνοχής", στο Βουκουρέστι.

Η λεγόμενη ομάδα "Φίλων της Συνοχής" αποτελείται από τα τρία παλαιά κράτη- μέλη (Ελλάδα, Πορτογαλία, Ισπανία) και τα έντεκα νέα κράτη- μέλη (Πολωνία, Βουλγαρία, Τσεχία, Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, Μάλτα, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία και Ουγγαρία) και η συνάντηση γίνεται στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης του νέου Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου (ΠΔΠ) της ΕΕ για την περίοδο 2014- 2020, με στόχο να υπάρξει συντονισμός θέσεων των κρατών- μελών των "Φίλων της Συνοχής" υπέρ της επαρκούς χρηματοδότησης της Πολιτικής Συνοχής, ενόψει του κρίσιμου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Ιουνίου.

Όπως δήλωσε ο υπουργός: "Στη συνάντηση συμμετέχουν ευρωπαϊκές χώρες που λαμβάνουν κονδύλια από το Ταμείο Συνοχής. Θα γίνει μια πρώτη συζήτηση για το Ταμείο Συνοχής και γενικά για τα Διαρθρωτικά Ταμεία της περιόδου 2014- 2020. Υπάρχει μια τεχνική δυσκολία, επειδή η Eurostat έχει στοιχεία για τις περιφέρειες μόνο μέχρι το 2008. Εάν κριθεί η Ελλάδα με στοιχεία του 2008, τότε θα θεωρηθεί πλούσια χώρα, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να χάσει σημαντικούς πόρους. Πρέπει, λοιπόν, να αλλάξει η μεθοδολογία, προκειμένου να λάβει υπόψη τη μεγάλη απώλεια σε όρους Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος της περιόδου 2008- 2012, που εκτιμάται σε 20%".

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.