ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στα χέρια του υπηρεσιακού Πρωθυπουργού η κρίση στην αγορά ενέργειας

09:11 - 05 Ιουν 2012 | Οικονομία
Στα χέρια του υπηρεσιακού Πρωθυπουργού η κρίση στην αγορά ενέργειας
Αγώνας δρόμου καταβάλλεται για να μη καταρρεύσει μέσα στο καλοκαίρι η αγορά ενέργειας, και ενώ σήμερα αποστέλλονται στον υπηρεσιακό υπουργό Οικονομικών Γιώργο Ζανιά τα σημειώματα του λειτουργού της αγοράς ΛΑΓΗΕ, του διαχειριστή ΑΔΜΗΕ, της ΔΕΗ, της ΔΕΠΑ και των ανεξάρτητων ηλεκτροπαραγωγών, στα οποία θα καταγράφεται με κάθε λεπτομέρεια τα προβλήματα που ο κάθε ένας από τους παραπάνω αντιμετωπίζει.

Τα σημειώματα αυτά, όπως συμφωνήθηκε στη σύσκεψη της Παρασκευής θα παραδοθούν στον ίδιο τον υπηρεσιακό Πρωθυπουργό Π. Πικραμμένο, προκειμένου να έχει ο ίδιος μια πλήρη εικόνα της κατάστασης αλλά και την πιθανότητα να υπάρξει κατάρρευση του ενεργειακού συστήματος.

 

Σανίδα σωτηρίας αναζητείται στο δάνειο ύψους 350 εκ. ευρώ που επιδιώκεται να εκταμιευθεί από το Ταμείο Παρακαταθηκών προς το λειτουργό της αγοράς (ΛΑΓΗΕ) ώστε να εξοφλήσει τους ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγούς κι εκείνοι με τη σειρά τους τη ΔΕΠΑ, καθώς επίσης στο «ξεπάγωμα» των δεσμευμένων λογαριασμών ύψους 100 εκ. ευρώ των εταιρειών Energa και Hellas Power και τη διάθεση μέρους των χρημάτων στον λειτουργό.

 

Σήμερα επίσης, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) πρόκειται να καθορίσει πότε θα γίνει η σύσκεψη για την αντιμετώπιση της κρίσης με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, καθώς και την ατζέντα των θεμάτων που θα έχει.

 

 

Η φόρμουλα


Σε κάθε περίπτωση, στο επίκεντρο των σημερινών συσκέψεων θα βρεθεί η "φόρμουλα" που συμφωνήθηκε τη Παρασκευή παρουσία του υπ. Οικονομικών Γ. Ζανιά, ώστε να εκταμιευθεί μέρος ή και όλο το δάνειο των 350 εκ. ευρώ από το Ταμείο Παρακαταθηκών προς το λειτουργό της αγοράς (ΛΑΓΗΕ) χωρίς να απαιτηθεί έγκριση της τρόικας, όπως η τελευταία ζητούσε.

 

Η φόρμουλα στηρίζεται στο σκεπτικό να καταθέσει αίτηση δανεισμού προς το Ταμείο Παρακαταθηκών απευθείας ο ΛΑΓΗΕ, καθώς με αυτό τον τρόπο δεν χρειάζεται- σύμφωνα με τις ίδιες πηγές- να προηγηθεί κανενός είδους έγκριση από πλευράς τρόικας. Στόχος είναι να έχει εκταμιευθεί το δάνειο γύρω στις 14 Ιουνίου, και σε κάθε περίπτωση πριν από τις εκλογές.

 

 

«Ενεργειακή κατάρρευση επικρέμεται πάνω από την Ελλάδα»


Το θέμα του κινδύνου ενός μπλακ άουτ φιλοξενείται και σε ξένα μέσα ενημέρωσης. Με τίτλο «η ενεργειακή κατάρρευση επικρέμεται πάνω από την Ελλάδα» σε χθεσινό της δημοσίευμά η διαδικτυακή ευρωπαική πύλη «euractiv.com» αναφέρεται στα σοβαρά προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζει η ελληνική ενεργειακή αγορά, τονίζοντας ότι η ΡΑΕ έχει συγκαλέσει έκτακτη σύσκεψη όλων των εμπλεκομένων μερών, έπειτα από επιστολή που έλαβε τις προηγούμενες ημέρες από τη ΔΕΠΑ με την απειλή να διακόψει την παροχή φυσικού αερίου σε ηλεκτροπαραγωγούς λόγω συσσώρευσης οφειλών.

 

Στο μεταξύ με ανακοίνωσή της η ΔΕΗ διαψεύδει δηλώσεις του προέδρου της Α. Ζερβού στο πρακτορείο Reuters τη Παρασκευή, σύμφωνα με τις οποίες η Ελλάδα αντιμετωπίζει φέτος τον κίνδυνο διακοπών στην παροχή ηλεκτρισμού, αν οι διεθνείς δανειστές δεν επιτρέψουν την έκτακτη ένεση ρευστότητας στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας. «Αναφορές που κάνουν λόγο για άμεσο κίνδυνο διακοπών ρεύματος δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα», τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΔΕΗ με αφορμή τη συγκεκριμένη συνέντευξη.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.