ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Θα οπλίσει το μπαζούκα ο Ντράγκι;

00:12 - 06 Ιουν 2012 | Οικονομία
Θα οπλίσει το μπαζούκα ο Ντράγκι;
Η παρέμβαση θα είναι τέτοια που θα ενεργοποιήσει και τους πολιτικούς να αναλάβουν δράση

Η Ευρώπη αντιμετωπίζει ένα μήνα «επιδιώρθωσης ή διάλυσης». Η οικονομία της συρρικνώνεται και η κρίση χρέους χτυπά ακόμη και τα πιο ισχυρά της μέλη απειλώντας με παγκόσμια οικονομική καταστροφή. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα καλείται για ακόμη μία φορά να βγάλει το φίδι από την τρύπα, σε μία απέλπιδα προσπάθεια να αναλάβουν οι πολιτικοί δράση.

 

Σήμερα είναι ένα από τα κρισιμότερα συμβούλιο του ΔΣ της ΕΚΤ την τελευταία διετία, ενώ αν και δεν αναμένεται να μειωθεί το βασικό επιτόκιο από το 1% που είναι τωρα, υπάρχουν ελπίδες ότι ο κ. Ντράγκι θα οπλίσει την ένεση ρευστότητας για τις προβληματικές τράπεζες. Υπενθυμίζεται εδώ ότι ήδη έχει δώσει πάνω από 1 τρισ. ευρώ μέσω πράξεων 3ετούς φθηνού δανεισμού τον Δεκέμβριο και τον Φεβρουάριο.

 

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, θέλει παράλληλα να δώσει και ένα μήνυμα στην Άνγκελα Μέρκελ, στον Φρανσουά Ολάντ και τον Χοσέ Μπαρόσο να δουλέψουν σοβαρά για την επίλυση της κρίσης. Μάλιστα, ο χρόνος πιέζει καθώς θα πρέπει στο προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 28ης και 29ης Ιουνίου να υπάρξει κάποιο αποτέλεσμα προς την σωστή κατεύθυνση.

 

Είναι ένα επικίνδυνο παιχνίδι για την Ευρωζώνη η οποία βρίσκεται σε πραγματικό κίνδυνο προειδοποιούν οι αναλυτές. Τα βλέμματα είναι στραμμένα στην Ισπανία και τις τράπεζες της, ενώ και η ευρωπαϊκή προοπτική της Ελλάδος φαίνεται ότι τίθεται εν αμφιβόλω. Οι τράπεζες της ευρωζώνης αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα χρηματοδότησης, ενώ σε περίπτωση παρέμβασης των κυβερνήσεων ο κίνδυνος να εκτροχιαστούν ακόμη περισσότερο τα ελλείμματα είναι μεγάλος.

 

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η ΕΚΤ έχει ισχυρά κίνητρα να παραμείνει ενεργή στην εξομάλυνση των εντάσεων των αγορών. «Αν και φαίνεται κουρασμένη από την αδράνεια που επιδεικνύουν οι πολιτικοί, πιθανόν να προτιμήσει να παραμείνει ενεργή», ανέφερε ο Carsten Brzeski της ING, προσθέτοντας ότι οι παρεμβάσεις της θα είναι τέτοιες ώστε να ενεργοποιήσει τους πολιτικούς.

Ανάμεσα στα μέτρα που μπορεί να λάβει η ΕΚΤ είναι:

-Να μειώσει το βασικό της επιτόκιο στο 0,5% από 1% προηγουμένως.

-Να προσφέρει περισσότερα φθηνά δάνεια προς τις τράεζες

-Να συνεχίσει τις αγορές κρατικών ομολόγων

Τελευταία τροποποίηση στις 11:21 - 06 Ιουν 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.