ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Δεν αποκλείει η Κύπρος προσφυγή στον EFSF

21:08 - 06 Ιουν 2012 | Οικονομία
«Χωρίς επαχθείς όρους» όπως τονίζει το ΥΠΟΙΚ της χώρας

Δεν αποκλείει η Λευκωσία το ενδεχόμενο να στραφεί στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης EFSF για την ενίσχυση του τραπεζικού της συστήματος, επαναλάμβάνει ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών. Ωστόσο, η χώρα επιθυμεί να έχει ως εναλλακτική την παροχή διμερών δανειών -θέλοντας να αποφύγει «επαχθείς» όρους με τους οποίους ενδεχομένως θα συνδεόταν η βοήθεια, ανάλογους του ιρλανδικού προηγούμενου.

«Μας είναι σαφές ότι εάν προχωρούσαμε μέσω του EFSF, υπάρχουν κάποιοι όροι τους οποίους μπορεί να μην μπορούμε να τους αποδεχθούμε. Είχαμε την εμπειρία της Ιρλανδίας και γι' αυτό είμαστε λίγο ανήσυχοι στην περίπτωση που ισχύσουν όροι» είπε ο Βάσος Σιαρλή στην τηλεόραση του Reuters Insider.

Η Λευκωσία αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο να μην έχει καταφέρει να συγκεντρώσει το σύνολο των κεφαλαίων που χρειάζονται για την στήριξη του τραπεζικού της συστήματος -με δεδομένη τη ζημιά από το PSI- μέχρι την εκπνοή της προθεσμίας στις 30 Ιουνίου.

Η Κύπρος, όπως σημειώνει το Reuters, δεν έχει ακόμη εγκαταλείψει τις προσπάθειες να βρεθούν τα κεφάλαια από τον ιδιωτικό τομέα. Παράλληλα, ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου Π.Δημητριάδης -αφήνοντας επίσης ανοικτό το ενδεχόμενο βοήθειας από τον EFSF για την στήριξη του τραπεζικού συστήματος- είχε αναφέρει την Κυριακή πως η Λευκωσία, μεταξύ άλλων, βρίσκεται σε συνομιλίες με τις Βρυξέλλες για παράταση της προθεσμίας.

Ωστόσο, η πολιτική αβεβαιότητα στην Ελλάδα έχει επιπτώσεις και στην υπόθεση της Κύπρου: Ο φόβος αστάθειας αποθαρρύνει τους δυνητικούς ιδιώτες επενδυτές στον κυπριακό τραπεζικό τομέα, ο οποίος είναι σημαντικά εκτεθειμένος σε ελληνικό -ιδιωτικό και δημόσιο- χρέος.

Από την πλευρά της, η Κομισιόν επανέλαβε την Τετάρτη πως η Κύπρος δεν έχει υποβάλει αίτημα προσφυγής στον EFSF. Ο Αμαντέου Αλταφάζ, εκπρόσωπος του επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων προσέθεσε ότι οι θέσεις της Επιτροπής για την κυπριακή οικονομία συνοψίζονται στις συστάσεις που υιοθέτησε την περασμένη εβδομάδα το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ.

Αναγνώρισε, ωστόσο, ότι η κυπριακή οικονομία είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένη στην ελληνική οικονομία και τόνισε πως η Λευκωσία «αντιμετωπίζει την κατάσταση με αποφασιστικό τρόπο». Όσον αφορά τις επαφές που έχει η Κύπρος με τρίτες χώρες για την παροχή στήριξης, υπογράμμισε πως «δεν υπάρχουν ούτε αντιρρήσεις αλλά ούτε και απογοήτευση σε σχέση με αυτές τις επαφές».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.