ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Bράζει η Ευρώπη με την Ισπανία

00:42 - 07 Ιουν 2012 | Οικονομία
Bράζει η Ευρώπη με την Ισπανία
Τα διεθνή ΜΜΕ εντείνουν τις αναφορές του στο ενδεχόμενο να στραφεί η Ισπανία στις Βρυξέλλες, ενώ από τη Μαδρίτη διαψεύονται τα σενάρια.

 

Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας Le Monde, ο Ισπανός πρωθυπουργός, Μαριάνο Ραχόι θα υποχρεωθεί να ζητήσει την βοήθεια του Μηχανισμού Στήριξης παρά το γεγονός ότι μέχρι σήμερα η Μαδρίτη αρνείται κατηγορηματικά μία τέτοια εξέλιξη. Η εφημερίδα σημειώνει ότι το πακέτο για την Ισπανία μπορεί να ανακοινωθεί στις 18 Ιουνίου αμέσως μετά τις ελληνικές εκλογές και αφού θα έχει δημοσιοποιηθεί η έκθεση του ΔΝΤ για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι ισπανικές τράπεζες.

 

Ο ανταποκριτής της Le Monde στις Βρυξέλλες, Philippe Ricard μετέδωσε ότι κατά τη διάρκεια της  τηλεδιάσκεψης των υπουργών Οικονομικών της G7 τη Δευτέρα εντάθηκαν οι πιέσεις στην ευρωζώνη να ετοιμάσει το σχέδιο διάσωσης και οι Βρυξέλλες θα εργαστούν πυρετωδώς για το προσχέδιο μέσα στο επόμενο Σαββατοκύριακο.

 

Την ίδια στιγμή το Βερολίνο εμφανίζεται επίσημα αμετακίνητο στη θέση του ότι η ισπανική κυβέρνηση θα πρέπει να ζητήσει επίσημα την βοήθεια της τρόικας και δεν θα υπάρξουν απευθείας πακέτα διάσωσης των ισπανικών τραπεζών από τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς. Ωστόσο, φαίνεται ότι αρχίζει να «χαλαρώνει» την στάση του καθώς η κρίση στην ευρωζώνη βαθαίνει και αναζητεί τη «χρυσή τομή» για να επιλύσει τα προβλήματα της Ισπανίας.

 

Σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου ειδήσεων Reuters η Γερμανία αναζητεί τη χρυσή τομή και επεξεργάζεται μία συμφωνία που θα επιτρέψει την ανακεφαλαιοποίηση των ισπανικών τραπεζών με βοήθεια από τους Ευρωπαίους αλλά χωρίς την αμηχανία από την επιβολή οικονομικών μεταρρυθμίσεων από την τρόικα.

 

Γερμανοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν ανώνυμα στο πρακτορείο ότι εάν η Μαδρίτη υποβάλλει επίσημο αίτημα βοήθειας τότε θα δοθούν χρήματα χωρίς να υποβληθεί η Ισπανία στο αυστηρό πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής που ακολουθούν η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία.

 

Σε αντάλλαγμα, σύμφωνα με το Reuters, η Μαδρίτη θα πρέπει να συμφωνήσει στους νέους όρους που θα αφορούν τις μεταρρυθμίσεις στον τραπεζικό τομέα της. Επιπλέον το Βερολίνο φέρεται να εξετάζει την πιθανότητα να δοθούν απευθείας χρήματα στο ισπανικό ταμείο διάσωσης του τραπεζικού τομέα (FROB) προκειμένου να ενισχυθεί το μήνυμα ότι οι τράπεζες της Ισπανίας και όχι τα δημόσια οικονομικά της χώρας είναι η ρίζα των προβλημάτων.

 

Περιθώριο 15 ημερών δίνει στον εαυτό της η Μαδρίτη

 

 

Σε μία προσπάθεια να καθησυχάσει τις ανησυχίες για την ισπανική οικονομία και να βάλει «φρένο» στην φημολογία ότι το ισπανικό πακέτο διάσωσης είναι προ των πυλών ο υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας είπε σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες ότι δεν μπορούν να ληφθούν αποφάσεις για τον ισπανικό τραπεζικό τομέα μέχρι να ολοκληρωθεί η έκθεση για την κατάσταση των τραπεζών. Η έκθεση αυτή αναμένεται να δημοσιοποιηθεί στο τέλος Ιουνίου και οι αναλυτές εκτιμούν ότι θα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι υπάρχει μία «μαύρη τρύπα» για τις τράπεζες ύψους 70 δισ. ευρώ.

 

«Η κυβέρνηση θα λάβει τις αποφάσεις για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μέσα σε 15 ημέρες. Σε αυτό το διάστημα η κυβέρνηση πιστεύει ότι θα έχει λάβει τις πληροφορίες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και τα αποτελέσματα των ελέγχων» είπε ο Λούις ντε Γκίντος και διέψευσε ότι κατά τις επαφές που είχε στις Βρυξέλλες συζήτησε το ενδεχόμενο παροχής βοήθειας.

 

Αλ. Βέλμαχος

Τελευταία τροποποίηση στις 08:14 - 07 Ιουν 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.