ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Βάζει νερό στο κρασί της η Μέρκελ για το ευρωπαϊκό ταμείο εξαγοράς χρέους

19:02 - 07 Ιουν 2012 | Οικονομία
Βάζει νερό στο κρασί της η Μέρκελ για το ευρωπαϊκό ταμείο εξαγοράς χρέους
Ενώ πρώτα Ολάντ και Μόντι και στη συνέχεια Ομπάμα και Μπερνάνκι, αλλά και ο Ντέιβιντ Κάμερον, ο πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας ζητούν από την Γερμανία και την υπόλοιπη Ευρώπη να δράσουν άμεσα.

Κάνει πίσω, όπως όλα δείχνουν, η Γερμανία στο μείζον ζήτημα της δημιουργίας ενός ευρωπαϊκού ταμείου για την εξαγορά χρέους των χωρών της Ευρωζώνης. Σύμφωνα με όσα μετέδωσε νωρίτερα την Πέμπτη το Ρόιτερς, το οποίο επικαλείται δύο συνεργάτες της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, εντοπίζουν σταδιακή μετατόπιση των γερμανικών θέσεων ως προς την πρόταση για ένα ταμείο εξαγοράς χρέους.

«Βλέπω κάποια κίνηση στην κυβέρνηση» προς την πρόταση για ένα ταμείο εξαγοράς του χρέους, δήλωσε ο καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Φράιμπουργκ και μέλος του συμβουλίου οικονομικών εμπειρογνωμόνων της καγκελαρίου Λαρς Φελντ, σε συνέντευξη που έδωσε χθες στο Βερολίνο.

 

Ο Κουρτ Λάουκ, πρώην βουλευτής και επικεφαλής μίας επιχειρηματικής ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών, δήλωσε ότι θα υποστηρίξει τη συγκέντρωση του χρέους με μία περίοδο αποπληρωμής 50 ετών. Οι υποχρεώσεις της Γερμανίας από τον

Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο δεν πληρώθηκαν για σχεδόν ένα αιώνα, δήλωσε ο ίδιος, προσθέτοντας: «Πρέπει να βρούμε κάτι ισοδύναμο για το ευρωπαϊκό χρέος».

 

Ο κ. Λάουκ, θεωρεί ότι η γερμανική κυβέρνηση πρέπει να συμφωνήσει σε μία ρύθμιση καταμερισμού του χρέους για να σωθεί το ευρώ. «Η γερμανική κυβέρνηση θα κινηθεί πριν η Ευρωπαϊκή Νομισματική Ένωση χτυπήσει στον τοίχο», δήλωσε.

 

Όλα δείχνουν πως η Γερμανίδα καγκελάριος επανεξετάζει την πρόταση για τη σύσταση ενός ευρωπαϊκού ταμείου επαναγοράς χρέους, την οποία είχε απορρίψει πέρυσι. Πρόκειται για πρόταση που έκαναν οι πέντε οικονομικοί σύμβουλοί της και υποστηρίζεται από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

 

Ο κ. Φελντ δήλωσε ότι υπάρχει μεγαλύτερο περιθώριο για την αποδοχή του Ταμείου στη Γερμανία, αν αντί για «την κοινή υποχρέωση αρκετών» προβλεφθεί η «υποχρέωση αρκετών», ώστε να περιορισθεί η μελλοντική επίπτωση στις χώρες, σε μία κλίμακα που θα βασίζεται στο μέγεθος των οικονομιών τους.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.