ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Καλά κρατεί το θρίλερ στην αγορά ενέργειας, «σβήνει» μονάδες φυσικού αερίου η ΔΕΗ

11:21 - 08 Ιουν 2012 | Οικονομία
Καλά κρατεί το θρίλερ με το πρόβλημα ρευστότητας της ενεργειακής αγοράς, με τη ΔΕΗ να θέτει εκτός λειτουργίας για λόγους εξοικονόμησης τις μονάδες φυσικού αερίου της, και τη ΔΕΠΑ να παραπέμπει τις όποιες αποφάσεις στο Δ.Σ. της Δευτέρας με τα χρονικά περιθώρια να στενεύουν (αφού μέχρι την Πέμπτη πρέπει να έχει εξοφλήσει τους προμηθευτές της).

Η ΔΕΗ από την πλευρά της, λειτουργεί τις τελευταίες ημέρες μόνο με τις λιγνιτικές της μονάδες, αναμένοντας κι εκείνη τις εξελίξεις με το δάνειο του ΛΑΓΗΕ (300-350 εκ. ευρώ), έχοντας διακόψει τη λειτουργία των ΑΗΣ Λαυρίου, Κομοτηνής και Αγ. Γεωργίου. Ταυτόχρονα έχει αυξήσει κάπως την παραγωγή των υδροηλεκτρικών της.

 

Πλέον τέσσερις μόνο μονάδες φυσικού αερίου λειτουργούν, του ομίλου Μυτιληναίου (Αλουμίνιο, Protergia, Korinthos Power) και μία της Elpedison (Θίσβη), ενώ εκτός λειτουργίας λόγω βλάβης βρίσκεται η μονάδα της Ηρων.

 

 

Τι θα συζητηθεί στο Δ.Σ. της ΔΕΠΑ


Όσο για το Δ.Σ. της ΔΕΠΑ, όπως λένε κύκλοι της εταιρείας, δεν πρόκειται να λάβει «μονομερείς αποφάσεις», να αποφασίσει δηλαδή διακοπή της ροής φυσικού αερίου σε πελάτες της, αλλά θα αξιολογήσει την κατάσταση, τόσο σχετικά με το πόσες από τις οφειλές συνολικού ύψους 330 εκ. ευρώ έχει συγκεντρώσει,  όσο και με την πορεία εκταμίευσης του δανείου του ΤΠΔ, αλλά και με κινήσεις που έχει η ίδια η διοίκηση δρομολογήσει (συζητήσεις με ξένες τράπεζες για κυλιόμενο δάνειο, διαπραγματεύσεις με τους προμηθευτές της, κ.οκ.). Το αν θα λάβει κάποιος την απόφαση σχετικά με την συνέχιση ή μη τροφοδοσία των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, αυτό είναι θέμα της ΡΑΕ, εξηγούν από την εταιρεία.

 

 

Πότε θα αρχίσει να ρέει το χρήμα


Η γενικότερη πάντως αίσθηση στην αγορά είναι ότι στο διάστημα 15- 20 Ιουνίου, θα υπάρξει κάποια σημαντική ένεση ρευστότητας : είτε μέσω του δανείου του ΛΑΓΗΕ (300-350 εκ. ευρώ), είτε μέσω του ΑΔΜΗΕ. Στις 26 του μήνα, ΔΕΗ, ανεξάρτητοι και παραγωγοί ΑΠΕ θα δουν τους λογαριασμούς τους να ενισχύονται με μερικά εκατ. ευρώ, από την πληρωμή του διαχειριστή ΑΔΜΗΕ, που αφορά στην εξόφληση των τιμολογίων του Απριλίου και την πρώτη δόση του Μαΐου.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.