ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τι ψηφίζει το Χ.Α.

01:57 - 11 Ιουν 2012 | Οικονομία
Τι ψηφίζει το Χ.Α.
Αντιμέτωπο με τη φυγή κεφαλαίων σε Ασία και Wall.

Μετακύλιση κεφαλαίων στις ξένες αγορές, κυρίως στις αναδυόμενες, αλλά και στα ομόλογα σταθερών δημοσιονομικά χωρών,διαπιστώνουν οι χρηματιστές, οι οποίοι θέτουν ως υπ' αριθμόν ένα πρόβλημα την Ισπανία και ως υπ' αριθμόν δεύτερο πρόβλημα την πολιτική αστάθεια στην Ελλάδα.

 

Η αίσθηση που υπάρχει στην αγορά είναι ότι στις 18 Ιουνίου θαυπάρχουν όλες οι προύποθέσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης, είτε αν έρθει πρώτο κόμμα η Νέα Δημοκρατία η οποία είναι πιο κοντά στην Ευρώπη και στην τήρηση των συμφωνηθέντων με τους Ευρωπαίους, είτε αν έρθει ο ΣυΡιζΑ, ο οποίος θα έχει τη δυνατότητα να σχψημτίσει σχετικά εύκολα κυβέρνηση Αριστεράς εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα την ανοχή των υπολοίπων κομμάτων, με εξαίρεση τα ακραία που διεκδικού την είσοδό τους στη Βουλή.

 

Οι χρηματιστές σημειώνουν ότι εκείνο που επήγει στην Ελλάδα είναι ο σχηματισμός κυβέρνησης, ανεξάρτητα από την πολιτική που θα ακολουθήσει. Να υπάρξει δηλαδή, συνομιλητής των ξένων, των δανειστών και της Ευρώπης, σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, που βρίσκεται σε ύφεση 6,5%.

Το ελληνικό πρόβλημα περνάει μέσα από την Ισπανία, ίσως πιο πολύ και από τηνέκβαση του αποτελέσματος των ελληνικών εκλογών, υποστηρίζει ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή κ. Εμ. Χατζηδάκης. Τα μάτια των αγορών έχουν στραφεί περισσότερο στις εξελίξεις στην Ισπανία και στο ενδεχόμενο να συμβεί κάποιο απρόοπτο, παρά στο το τι θα γίνει στην Ελλάδα, αναφέρει ο αναλυτής.

 

"Τεχνικά", αναφέρει, "ο Γενικός Δείκτης σημείωσε νέο χαμηλό 22 ετών στην συνεδρίαση της Τρίτης (471 μονάδες) με κύριο χαρακτηριστικό την υποχώρηση της τιμής της μετοχής της Εθνικής Τράπεζας κάτω από το ένα ευρώ ή κάτω από το 1 δις ευρώ κεφαλαιοποίηση. Πλέον ο Γενικός .είκτης παρουσιάζει αξιοσημείωτες ανοδικές αποκλίσεις στους ταλαντωτές αφού τα αντίστοιχα επίπεδα διαπραγμάτευσης για τις τρέχουσες τιμές βρίσκονται στις 620 μονάδες το οποίο είθισται να προοιωνίζει συνέχιση της ανοδικής αντίδρασης που έχει ξεκινήσει από τα πρόσφατα χαμηλά. Επιπλέον το ανοδικό σήμα που τέθηκε σε ισχυ σε υψηλότερα επίπεδα (508 μονάδες) παρέμεινε σε ισχύ εξαντλώντας σχεδόν όλο το περιθώριο που είχε πριν αναιρεθεί γεγονός το οποίο αποτελεί μια ακόμα θετική ένδειξη για την συνέχεια. Η συναλλακτική δραστηριότητα παρέμεινε σε σχετικά αξιοπρεπή επίπεδα δεδομένης της συγκυρίας αλλά και των επιπέδων διαπραγμάτευσης της αγοράς. Αν και η τεχνική εικόνα αφήνει κάποια περιθώρια βελτίωσης για την ερχόμενη εβδομάδα θα διατηρούσαμε κάποιες επιφυλάξεις καθώς η αγορά θα φορτίζεται περισσότερο από σενάρια και φημολογία προσεγγίζοντας την ημερομηνία των προσεχών εκλογών. Ενδεχομένως μια θέση μοιρασμένων θέσεων σε μετοχές εξαγωγικού προσανατολισμού και ρευστότητα να ήταν η ενδεδειγμένηεπιλογή κατά το επόμενο χρονικό διάστημα".

 

Από την πλευρά του ο σύμβουλος επενδύσεων κ. Δ. Τζάνας επισημαίνει ότι οι Έλληνες θα πρέπει να ψηφίσουν με γνώμονα τη διατήρηση των κεκτημένων της χώρας και να μην ρισκάρουν από τη στιγμή που οι Ευρωπαίοι, οι δανειστές και οι ξένοι οίκοι, περισσότερο από κάθε άλλη φορά ξεδιπλώνουν τα σχέδιά τους για το μέλλον της χώρας. Ο ίδιος μάλιστα, γίνεται περισσότερο παραστατικός υπενθυμίζοντας δύο παραδείγματα του περασμένου αιώνα που η Ευρώπη δεν στάθηκε στο πλευρό των Ελλήνων, αλλά και άλλων λαών όταν τα συμφέοντά τους άλλαξαν. Η πρώτη φορά ήταν το 1922 όταν εξεδιώκετο ο Ελληνισμός από την Μικρασία και τα πλοία των "συμμάχων" δεν περισυνέλεγαν καν τους Έλληνες που έπεφταν από την προκυμαία της Σμύρνης στη θάλασσα. Το δεύτερο είναι η απομάκρυνση της Ευρώπης από τον βομβαρδισμό τη Σερβίας κατά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας. Που σημαίνει ότι σήμερα, για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα δεν είναι κανένας σίγουρος ότι η Ευρώπη θα σταθεί στο πλευρό της Ελλάδας.

 

Ο κ. Ν. Παντελάκης o οποίος εξαγόρασε το ποσοστό της βρετανικής HSBC στην εταιρεία του, παρατήρησε ότι υπάρχει μετατόπιση του ενδιαφέροντος από την ελληνική αγορά προς τις αναδυόμενες αγορές της Ασίας, αλλά και σε ομόλογα χωρών με σταθερή οικονομία.

Ο επενδυτικός σύμβουλος κ. Δ. Λευτάκης υποστηρίζει από την πλευρά του ότι η Ελλάδα πληρώνει τις αμαρτίες του παρελθόντος και τα λάθη των πολιτικών που οδήγησαν την οικονομία σε αυτή την τραγική κατάσταση η οποία αποτυπώνεται με τον πιο εύγλωττο τρόπο στη χρηματιστηριακή αγορά της Αθήνας. Υπεραμύνεται της παραμονής της χώρας στο ευρώ, αν και επισημαίνει ότι υπάρχει μεγάλη μετατόπιση του επενδυτικού ενδιαφέροντος προς την Wall, αφήνοντας προς το παρόν το Χ.Α.

 

 

Τέλος, η Εθνική Χρηματιστηριακή συστήνει τη στροφή των επενδυτών σε μετοχές που έχουν όσο το δυνατόν μικρότερη εξάρτηση από τις οικονομικές εξελίξεις στη χώρα μας, αλλά και σε εταιρείες του Δημοσίου που πρόκειται να πάρουν το δρόμο των ιδιωτικοποιήσεων. Aρκεί βεβαίως η κυβέρνηση που θα προκύψει να τρέξει τις αποκρατικοποιήσεις.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.