ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οle στις αγορές και το ευρώ!

13:54 - 11 Ιουν 2012 | Οικονομία
Οle στις αγορές και το ευρώ!
Στον "έβδομο ουρανό" έχουν "σκαρφαλώσει" στην έναρξη της πρώτης συνεδρίασης της εβδομάδας οι κυριότερες ευρωπαϊκές αγορές, με κινητήριο μοχλό σαφώς την Ισπανία, καθώς η χώρα εντός του περασμένου Σαββάτου ζήτησε και επισήμως εξωτερική οικονομική βοήθεια για την ανάκαμψη του τραπεζικού της κλάδου.

Το γεγονός αυτό ήρε ένα επιπλέον "βάρος" των ευρωαγορών, τη στιγμή που η εβδομάδα που διανύουμε είναι απόλυτα συνυφασμένη με τις εκλογές της 17ης Ιουνίου στην Ελλάδα, με τα δημοσιεύματα του Ξένου Τύπου να αναφέρουν σήμερα ότι οι εξελίξεις στην Ισπανία είναι μεγαλή ευκαιρία για το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ και του προέδρου του Αλέξη Τσίπρα.

 

Σημειώνεται ότι "ράλι" κατέγραψαν στις πρωινές συναλλαγές της Δευτέρας και οι κυριότεροι ασιατικοί δείκτες.

Αναλυτικά, στα ευρωπαϊκά ταμπλό, άνοδος της τάξεως του 1,50% στις 5517 μονάδες για τον δείκτη ftse στο Λονδίνο, κέρδη ύψους 1,92% στις 3110 μονάδες γτια τον δείκτη cac στο Παρίσι και αύξηση κατά 2,14% στις 6262 μονάδες για τον dax στη Φρανκφούρτη.

 

 

Στο +1,19%% κινείται ο δείκτης βαρόμετρο Stoxx 600 στις 2464μονάδες. Την ίδια ώρα, "άλμα" σημειώνει το Χρηματιστήριο της Μαδρίτης, με τον δείκτη IBEX 35 να κερδίζει κατά 4,5% στις 6847 μονάδες. Συνωστισμός επενδυτικού ενδιαφέροντος παρατηρείται, στο μεταξύ, στις τραπεζικές μετοχές.

Ειδικότερα, στη Μαδρίτη, κέρδη 6%, 7,6% και 5,8% για τις μετοχές των Caixabank, Bankinter και Banco Stantander, αντίστοιχα.

 

Στο Παρίσι, άνοδος για την Credit Agricole κατά 3,14% και για την SoGen κατά 3,1%. Στη Φρανκφούρτη, κατά 4,5% ενισχύεται η μετοχή της Deutsche Bank.

 

Τέλος, στις επάλξεις και οι μεταλλευτικές μετοχές, με την Royal Dutsch Shell να κινείται στο 1,19%.

 

Ευρώ

 

Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 6 μηνών αναρριχάται το ευρωπαϊκό νόμισμα έναντι του δολαρίου μετά την συμφωνία του Σαββάτου για παροχή δανείου διάσωσης στις ισπανικές τράπεζες.

 

Το νόμισμα έλαβε ώθηση μετά το αίτημα της Ισπανίας για παροχή βοήθειας ύψους 100 δισ. ευρώ για την διάσωση του τραπεζικού συστήματος.

 

«Το σχέδιο για την Ισπανία έχει θετικό αντίκτυπο στο ευρώ, γιατί οι αγορές αναρωτιούνταν εάν αυτή η κατάσταση θα συνεχιζόταν για αρκετούς μήνες ακόμα», τόνισε ο αναλυτής της Westpac Banking Corp. Αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι σύμφωνα με τον ίδιο ότι, η αξιωματούχοι εμφανίζονται έτοιμοι να δράσουν.

 

Αναλυτικά, το ευρώ ενισχύεται 0,7% στο $1,2605, ενώ νωρίτερα σημείωνε άνοδο 1,2% φτάνοντας ως το $1,2671 το υψηλότερο επίπεδο από τις 23 Μαΐου. Έναντι του γεν το ευρώ ενισχύεται 0,8% στα 100,23.

 

Την ίδια ώρα το δολάριο σημειώνει μικρά κέρδη έναντι του γεν και διαμορφώνεται στα 79,54.

 

Από τις αρχές Μαΐου το ευρώ έχει υποχωρήσει 4,6% έναντι του δολαρίου εν μέσω ανησυχιών ότι η Ελλάδα θα εγκαταλείψει την ευρωζώνη.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.