ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στο ραντάρ της αγοράς τώρα η Ιταλία

00:05 - 12 Ιουν 2012 | Οικονομία
Στο ραντάρ της αγοράς τώρα η Ιταλία
Με την διάσωση των ισπανικών τραπεζών, η προσοχή της αγοράς θα στραφεί έντονα προς τον επόμενο πιθανό υποψήφιο, και η Ιταλία είναι πλέον ξεκάθαρα στο ραντάρ της αγοράς.

Όπως τονίζει το IFR, το τί θα είναι αυτό που θα πυροδοτήσει την επικέντρωση στην Ιταλία, παραμένει αβέβαιο, και μπορεί να είναι οι ιταλικές τράπεζες, το πολτικό περιβάλλοντος ή η συνεχιζόμενη αδυναμία στην οικονομία.

 

Σε ότι αφορά το πολιτικό περιβάλλον, η τεχνοκρατική κυβέρνηση δέχεται πιέσεις να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, με τον Mario Monti να παραδέχεται ότι έχει χάσει την υποστήριξη. Η σημασία ενός σταθερού πολιτικού περιβάλλοντος ήταν εμφανής το περασμένο έτος, καθώς η αβεβαιότητα έστειλε στα ύψη τις αποδόσεις των ιταλικών κρατικών ομολόγων κατά την διάρκεια του τέταρτου τριμήνου.

 

Όπως επισημαίνει το IFR, οι χαράσσοντες πολιτική στην ευρωζώνη απλά «προσάρμοσαν» τη διάσωση της Ισπανίας, διαθέτοντας χρηματοδότηση για το τραπεζικό της σύστημα και χωρίς να υπάρχει κάποιος άμεσος δημοσιονομικός όρος.

 

Αν έρθει η σειρά της Ιταλίας, και τότε η αντιμετώπιση της κρίσης θα μπει σε σημαντική δοκιμασία, αφού και με τη πιθανή προσεχής διάσωση της Κύπρου, ο αριθμός των χωρών που θα βρίσκονται στο πλαίσιο της διάσωσης, θα αύξηθεί σε πέντε μέσα στο επόμενο διάστημα. Σύμφωνα με το IFR, ο μαγικός αριθμός που θα οδηγήσει σε βαθύτερη δημοσιονομική και πολιτική ένωση, είναι το έξι.

 

Από την πλευρά της η Deutsche Bank σημειώνει πως εάν η Ιταλία αποκτήσει πρόβλημα με την πρόσβασή της στις αγορές, γιατί οι επενδυτές θα χάσουν την εμπιστοσύνη τους στην ικανότητα της ιταλικής κυβένρησης να κάνει αυτό που απαιτείται, η ΕΚΤ θα πρέπει να κινητοποιηθεί άμεσα, αλλιώς ένα τέτοιο γεγονός, θα μπορούσε να αποτελέσει θανατηφόρα απειλή για την ευρωπαϊκή νομισματική ένωση.

 

Δεδομένου του μεγέθους του δημόσιου χρέους της Ιταλίας, μόνο η ΕΚΤ έχει τη δύναμη πυρός για να σώσει τη χώρα, ωστόσο, η εφαρμογή των πυρομαχικών αυτών - μέσω της εξαγοράς των ομολόγων ή περισσότερων μακροπρόθεσμων δανείων - μπορεί να μην γίνει δεκτή από τη Γερμανία και τους συμμάχους της στη Βόρεια Ευρώπη, όπως προσθέτει ο οικονομολόγος της Deutsche Bank, Thomas Mayer.

 

Και η Citi προειδοποιεί πως μία ενδεχόμενη κλιμάκωση της κρίσης της ευρωζώνης θα αφήσει την Ιταλία ιδιαίτερα ευάλωτη στις εξωτερικές πιέσεις και τις απότομες αυξήσεις των αποδόσεων των κρατικών της ομολόγων. Όπως προβλέπει ο οίκος, φέτος αλλά και το 2013, η Ιταλία θα υποστεί βαθύτερη ύφεση από ότι αναμένεται. Εάν η κρίση επιδεινωθεί, η Ιταλία είναι εξαιρετικά πιθανό να χρειαστεί κάποιου είδους παρέμβαση από την ΕΚΤ, τον EFSF ή τον ESM και το ΔΝΤ, τονίζει χαρακτηριστικά.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.