ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στήνεται ο γαλλοιταλικός άξονας απέναντι στο Βερολίνο

00:56 - 14 Ιουν 2012 | Οικονομία
Στήνεται ο γαλλοιταλικός άξονας απέναντι στο Βερολίνο
Στήνεται ο γαλλοιταλικός άξονας απέναντι στο Βερολίνο. Μόντι και Ολαντ συναντούνται για τα ευρωομόλογα, την Ελλάδα και την ανάπτυξη.

Στη Ρώμη θα βρεθεί σήμερα ο Φρανσουά Ολάντ,  όπου και θα έχει κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Μάριο Μόντι, έξι ημέρες πριν τη μίνι σύνοδο κορυφής μεταξύ της Ιταλίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας και  της Ισπανίας.

 

Η συνάντηση έρχεται με φόντο τη συμφωνία διάσωσης του ισπανικού τραπεζικού συστήματος από την Ευρωζώνη, που στρέφει προς την κατεύθυνση της Ιταλίας το βλέμμα των αγορών και τις ανησυχίες για το μέλλον του ενιαίου νομίσματος.

 

Η συνάντηση του Ιταλού πρωθυπουργού με τον Γάλλο πρόεδρο, σύμφωνα με τους αναλυτές σκοπό έχει να ενισχύσει την πίεση επί του Βερολίνου, επιβεβαιώνοντας την ύπαρξη ισχυρότατου άξονα που ενώνει τη Ρώμη και το Παρίσι, υπέρ του κοινού νομίσματος και της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα ενδείξεις, το Βερολίνο φαίνεται περιμένει την έξοδο της Αθήνας για να ξεκινήσουν, στη συνέχεια, οι διάφορες προσπάθειες στήριξης του ευρώ.

 

Η πιθανότητα αυτή, όμως, βρίσκει αντίθετη τόσο τη Ρώμη όσο και το Παρίσι, αφού τις ουδείς μπορεί να τις προβλέψει, όχι μόνο σε οικονομικό αλλά και σε πολιτικό επίπεδο.Η Ιταλία θέλει να δημιουργήσει ένα κοινό μέτωπο υπέρ της ανάπτυξης, υπό το μότο ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να περιμένει τα αποτελέσματα των μεταρρυθμίσεων και τις μειώσεις των ελλειμμάτων, για να αρχίσει να βιώνει ανάπτυξη. Μάλιστα, θέλει να στηθεί η επιχειρηματολογία ενόψει τόσο της μίνι όσο και της Τακτικής Συνόδου Κορυφής, καθώς το Βερολίνο αντιτίθεται σε αυτή τη λογική, εμμένοντας στην ανελαστική λιτότητα, στην πολιτική των διαδοχικών περικοπών και της άτεγκτης δημοσιονομικής πειθαρχίας.

 

Πάντως, Ολάντ και Μόντι αναμένεται να θέσουν και την πρόταση της έκδοσης κοινών ευρωομολόγων στην μίνι Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, την ερχόμενη Τετάρτη, με βασική επιδίωξη τους να έχει στρωθεί το έδαφος των δεσμεύσεων. Σε πρώτη φάση η πρόταση θα έχει και την στήριξη της Ισπανίας και της Πορτογαλίας διαμορφώνοντας έτσι έναν άξονα πιέσεων προς την Γερμανία. Το θέμα των κοινών ευρωομολόγων άλλωστε τέθηκε από τον Ολάντ στη συνάντηση της G-8 και θα τεθεί ξανά την Τετάρτη.

Στην ατζέντα της άτυπης Συνόδου της Τετάρτης κυριαρχούν τα θέματα της ανάπτυξης και των επενδύσεων. Οι προτάσεις που θα συζητηθούν περιλαμβάνουν την αύξηση κεφαλαίου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και τα σχέδια για τα «ομόλογα έργων» (project bonds) τα οποία θα χρηματοδοτούν έργα στους τομείς των υποδομών κυρίως.

 

Αλεξάνδρα Τόμπρα

[email protected]

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.