ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Απείχαν οι ξένοι από την χθεσινή υπεραντίδραση του Χ.Α.

00:09 - 15 Ιουν 2012 | Οικονομία
Απείχαν οι ξένοι από την χθεσινή υπεραντίδραση του Χ.Α.
Με μία εκρηκτική άνοδο, τέτοια που η αγορά έχει να δει από τις 29 Αυγούστου 2011 (ήταν τότε που γίνονταν οι πρώτες συζητήσεις για το κούρεμα), η χρηματιστητριακή αγορά της Αθήνας έδειξε τη σαφή προτίμησή της και ταυτόχρονα την πεποίθησή της για την επικράτηση των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων στις εκλογές της προσεχούς Κυριακής.

Η άνοδος στηρίχθηκε στα εγχώρια χαρτοφυλάκια και κυρίως στα συνδεδεμένα με τις τράπεζες, επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς, οι οποίοι σχολιάζουν ότι υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για την ανάκαμψη της αγοράς αρκεί από τη μία να επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπικές πληροφορίες και από την άλλη να μην υπάρξουν περαιτέρω άσχημες εξελίξεις ως προς την οικονομική κατάσταση σε Ισπανία και Ιταλία, που όμως, βρίσκονται σε οριακά σημεία. Η απόφαση για την αλλαγή της τάσης στο Χρηματιστήριο, όπως σχολιάζουν Έλληνες διαχειριστές, ελήφθη μετά τη συνέντευξη Τσίπρα σε τηλεοπτικό σταθμό, ο οποίος είπε ότι δεν θεωρεί το ευρώ... φετίχ! Άποψη η οποία συνέπεσε με την ημέρα που τα κομματικά επιτελεία ενημερώνονταν για τις κυλιόμενες δημοσκοπήσεις oι οποίες έκαναν το γύρο της αγοράς και έδιναν το αριθμιτικό προβάδισμα των φιλοευρωπαϊκών κομμάτων για το σχηματισμό κυβέρνησης την προσεχή Δευτέρα.

 

Το «σύνθημα» δόθηκε αργά το βράδυ της Τετάρτης και εκδηλώθηκε με εντολές αγορών, κυρίως στις τράπεζες. Τον πρώτο λόγο της ανόδου είχαν οι τράπεζες, οι οποίες σε επτά συνεδριάσεις έχουν «γράψει» αποδόσεις άνω του 46% (σ.σ. και μόνο χθες 23,3%). Κι αυτό για τρεις λόγους. Συγκεκριμένα: Ο πρώτος λόγος έχει να κάνει με το γεγονός ότι οι αποτιμήσεις τους έχουν φτάσει στα τάρταρα με την Εθνική κάτω και από 1 δισ. ευρώ. Ο δεύτερος λόγος έχει να κάνει με την εμπορευσιμότητά τους και ο τρίτος λόγος έχει να κάνει με την πρόσβαση που έχουν σε αυτές τα ελεγχόμενα χαρτοφυλάκια από τις ΑΕΔΑΚ και τα τμήματα διαχείρισης κεφαλαίων.

 

Σημειωτέον, ότι βλέποντας οι ξένοι την αγορά τη μία μέρα στις 499 μονάδες και την επόμενη στις 540 (σ.σ. πριν το κλείσιμο) «τσίμπησαν», με σκοπό να ελμεταλλευτούν το βραχυπρόθεσμο ράλι. Μάλιστα, καλά ενημερωμένες πηγές αναφέρουν ότι οιεντολές που δόθηκαν από τους ξένους προέρχονταν από χαρτοφυλ

άκια που διατηρούν στο εξωτερικό Έλληνες ιδιώτες, επιχειρηματίες, εφοπλιστές και βασικοί μέτοχοι εισηγμένων.

 

Ταυτόχρονα, υπήρξαν και ρευστοποιήσεις προκειμένου να καλυφθούν μέρος των ζημιών του περασμένου διαστήματος, ενώ η σημερινή συνεδρίαση είναι ιδιαίτερα κρίσιμη και αναμένεται μεταβλητότητα, αφού λήγουν οι τριπλές σειρές των παραγώγων (triple wtching). Eκείνο δε που θα πρέπει να σημειωθεί είναι ότι πολλές χρηματιστηριακές, βλέποντας τη μεγάλη κινητικότητα που αναπτυσσόταν στην αγορά έπσπευσαν να καταργήσουν τον «αέρα», δηλαδή το Τ+3, ζητώντας από τους πελάτες τους να πληρώνουν τοις μετρητοίς τις συναλλαγές τους και όχι μετά από τρει μέρες. Επίσης, η άρεσε στην αγορά ότι η Κομισιόν φαίνεται να σχεδιάζει τη χορήγηση ενός ακόμα πακέτου προς την Ελλάδα, το οποίο θα διατεθεί προς την πραγματική οικονομία.

 

Κατά τα άλλα έντονη είναι η ανησυχία για τις Ιταλικές τράπεζες και για την Κύπρο που φημολογείται ότι πολύ σύντομα θα ζητήσει βοήθεια από κάποιο Μηχανισμό Διάσωσης για 3-4 δις ευρώ. Η Merit Χρηματιστηριακή σημειώνει πως, «οι ελληνικές τράπεζες αντέδρασαν ψύχραιμα στην είδηση για τις Ισπανικές Τράπεζες αφού αυτό που προέχει γι' αυτές είναι να αποφύγουν την πλήρη κρατικοποίηση. Υψηλή είναι η αγωνία και για τις κυπριακές τράπεζες και ειδικότερα για τη Λαϊκή, για την οποία οι όροι ανακεφαλαιοποίησης μπορεί να αλλάξουν ανάλογα με το μηχανισμό διάσωσης που θα επιλεγεί. Η αύξηση που είναι σε εξέλιξη αναμένεται να έχει πολύ μικρή συμμετοχή από τον ιδιωτικό τομέα. Από τη Δευτέρα αντίθετα είναι πολύ πιθανό ανάλογα με το αποτέλεσμα να παρατηρήσουμε μεγάλη μεταβλητότητα. Αν από τις εκλογές προκύψει μια ισχυρή κυβέρνηση που προτίθεται να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις ενδεχομένως να δούμε μια μεγάλη άνοδο και διαδοχικές διασπάσεις αντιστάσεων.

 

Δε θα ήταν απίθανο σταδιακά να δούμε και επιστροφή στα επίπεδα προ των προηγούμενων εκλογών (690 μονάδες), αν το κλίμα στην Ευρώπη το επιτρέψει καθώς δε βλέπουμε κάποια πολύ ισχυρή αντίσταση ενδιάμεσα. Σε αυτή την περίπτωση ο Ιούνιος θα κλείσει θετικά μετά από 4 πτωτικούς μήνες και το ενδιαφέρον θα εστιαστεί στις αλλαγές του Μνημονίου και στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Αντίθετα, σε περίπτωση ακυβερνησίας και προκήρυξης νέων εκλογών δε θα διατηρηθεί για πολύ η τρέχουσα στήριξη και θα αναζητηθεί νέα πολύ χαμηλότερα από τις 475 μονάδες αφού τα σενάρια περί επιστροφής στη δραχμή θα ενταθούν. Τη μεγαλύτερη μεταβλητότητα είτε πτωτικά είτε ανοδικά θα την έχουν οι τραπεζικές μετοχές».

 

Στ.Κ.Χαρίτος


[email protected]

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.