ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ETE και 20άρης οδήγησαν το Χ.Α. στις 600 μον.

17:36 - 19 Ιουν 2012 | Οικονομία
ETE και 20άρης οδήγησαν το Χ.Α. στις 600 μον.
Επιστροφή στις 600 μονάδες για τον γενικό δείκτη του Χ.Α., κάτι που έχει να γίνει από τις 11 Μαϊου.

Η προσδοκία για το σχηματισμό κυβέρνησης και οι φήμες για ικανό οικονομικό επιτελείο, το οποίο θα μπορέσει να διαπραγματευτεί με τους πιστωτές αποτελούν τους κινητήριους μοχλούς για την αλλαγή της τάσης στο Χ.Α. Και όχι μόνο.

 

Η μικρή πτώση στο επιτόκιο των εντόκων γραμματίων στην Ελλάδα και η κάλυψη της Ισπανικής δημοπρασίας, σε συνδυασμό με το κλίμα σταθερότητας που καλλιεργείται στην Ελλάδα, 'αρέσει” στους Έλληνες και ξένους επενδυτές που θεωρούν ότι ο κίνδυνος εξόδου της χώρας από ευρώ μειώνεται. Ταυτόχρονα, στα καλά νέα της ημέρας περιλαμβάνεται η πληροφορία ότι επιστρέφουν στις τράπεζες οι καταθέσεις που είχαν φύγει προεκλογικά.

 

Από την άλλη δεν μπορεί να πει κανείς ότι η αγορά δεν φοβάται για την ισχυρή αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ που θα βρει μπροστά της η νέα κυβέρνηση και βεβαίως τη σθεναρή στάση των Γερμανών και των άλλων Βορειοευρωπαίων οι οποίοι δεν επιθυμούν χαλάρωση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα μας. Εδώ κι επτά συνεδριάσεις τα κέρδη της αγοράς έχουν ξεπεράσει το 20% και η προοπτική του να ξεπαγώσουν οι αποκρατικοποιήσεις και να προχωρήσουν τάχιστα προκειμένου η Ελλάδα να εξασφαλίσει παράταση δύο ετών στη δημοσιονομική προσαρμογή της, “ανέβασε' τα λεγόμενα κρατικόχαρτα.

 

Κατά τη συνεδρίαση της Τρίτης ενδιαφέρον υπήρξε για μετοχές που το κράτος έχει την πλειοψηφία, αλλά και μετοχές που έχουν μείνει πίσω. Στο πλαίσιο αυτό, ισχυρή ήταν η αντίδραση για τον ΟΠΑΠ, σχεδόν κατά 9%, στα 4,75 ευρώ, κέρδη 7,45% για την Motor Oil, στα 5,05 ευρώ, 7% για τον ΟΤΕ, στο 1,99 ευρώ και 6,67% για την Εθνική, στο 1,60 ευρώ.

 

Κέρδη 5,31% για τα Folli Follie, 4,81% για την Ελλάκτωρ, στο 1,09 ευρώ, 3,63% για τον Μυτιληναίο, 3,20% για την ΜIG, ενώ πάνω από 2% ενισχύθηκαν Eurobank, ΜΕΤΚΑ, Βιοχάλκο, Coca Cola και ΔΕΗ. Απώλειες για Τιτάνα, Πειραιώς και Λαϊκή. Οι συναλλαγές ήταν χαμηλότερες από χθες, αλλά ισχυρές σε σχέση με τις συνεδριάσεις της περασμένης εβδομάδας, στα 71,35 εκατ. ευρώ. Τα κέρδη για τον δείκτη ανήλθαν σε 3,34% και το κλείσιμο τον βρήκε στις 600,07 μονάδες.

 

Στ.Κ.Χαρίτος

[email protected]

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.