ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αγριεύουν τα πράγματα στην λιανική αγορά του ηλεκτρισμού

08:21 - 20 Ιουν 2012 | Οικονομία
Αγριεύουν τα πράγματα στην λιανική αγορά του ηλεκτρισμού
Αγριεύουν κι άλλο τα πράγματα στη λιανική του ρεύματος, καθώς όσο πλησιάζουμε προς το τέλος Ιουνίου, ΛΑΓΗΕ και ΑΔΜΗΕ θα πρέπει να αποστείλουν επιστολή στη ΡΑΕ για τις εκκρεμείς οικονομικές υποχρεώσεις των εταιρειών προμήθειας.

Σχετική επιστολή έχουν λάβει τις τελευταίες ημέρες οι διοικήσεις τους από τη ΡΑΕ, που σημαίνει ότι όσες εταιρείες προμήθειας βρεθούν με ληξιπρόθεσμες οφειλές θα αντιμετωπιστούν με μηδενική ανοχή, δεδομένου και του προηγούμενου της αποβολής των τεσσάρων φέτος παρόχων.

 

Τι μπορεί να σημαίνουν όλα αυτά για τη ΔΕΗ ; «Τίποτα ίσως όμως και πολλά», απαντούν οι γνωρίζοντες τα ενεργειακά δρώμενα. Τίποτα, με δεδομένο ότι η ΔΕΗ έχει ήδη καλύψει τις προηγούμενες υποχρεώσεις της, άρα το ίδιο θα καταφέρει να κάνει και με τις τρέχουσες. Και πολλά, εφόσον η υφιστάμενη ρευστότητά της δεν της το επιτρέψει, που θα συμβεί αν δεν εκταμιευθεί έγκαιρα το περίφημο δάνειο ύψους 130 εκ. ευρώ που έχει ζητήσει από το Ταμείο Παρακαταθηκών.

 

 

Έστω ως σενάριο


Τι θα συμβεί λοιπόν αν στο τέλος Ιουνίου η ΔΕΗ εμφανιστεί με ληξιπρόθεσμες οφειλές ; Θα βρεθεί με την πλάτη στον τοίχο, είναι η απάντηση, καθώς κανονικά θα πρέπει να κινηθούν εναντίον της όλες οι διαδικασίες που κινήθηκαν και για μικρότερες ιδιωτικές εταιρείες τους προηγούμενους μήνες.

Όσο κι αν αυτό ακούγεται υπερβολικό για τη ΔΕΗ, σύμφωνα με τα όσα έχουν δεσμευθεί σε σχετικές τους επιστολές προς τη ΡΑΕ οι διοικήσεις των ΛΑΓΗΕ και ΑΔΜΗΕ, μέσα σε 8 ημέρες από τη στιγμή που θα καταστεί ληξιπρόθεσμο το χρέος μιας εταιρείας ή από τη στιγμή που θα περάσει η προθεσμία καταβολής των απαιτούμενων εγγυήσεων, ολοκληρώνεται η καταγγελία της Σύμβασης Συναλλαγών. Πρακτικά δηλαδή, η εταιρεία βρίσκεται εκτός αγοράς.

 

 

Εφαρμογή της νομοθεσίας


Και η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, προκειμένου να μην κατηγορηθεί για διακριτική μεταχείριση σε όφελος της ΔΕΗ, έχει αποφασίσει να εφαρμόσει την κείμενη νομοθεσία και τον κώδικα της ημερήσιας αγοράς «κατά γράμμα», ακόμη και αν πρόκειται για τον ίδιο τον κυρίαρχο παίκτη της αγοράς.

Φυσικά, δεν υπάρχει περίπτωση να αποβληθεί από την αγορά η ΔΕΗ που προμηθεύει το 99% των καταναλωτών της χώρας. Ωστόσο, και μόνο η εντύπωση που θα προκαλέσει η είδηση ότι η ΔΕΗ είναι «φάουλ» στις υποχρεώσεις της, θα αποτελέσει από μόνη της ένα νέο πολύ σημαντικό πλήγμα στην εικόνα της. Γι’ αυτό το λόγο και η εκταμίευση του δανείου προς τη ΔΕΗ από το ΤΠΔ, είναι ιδιαίτερα σημαντική για την επιχείρηση.

 

Εδώ βέβαια εγείρεται ένα άλλο θέμα, που δεν έχει αναδειχθεί. Το δάνειο από το ΤΠΔ θα μπορούσε να προκαλέσει ενστάσεις από ανταγωνιστές ή άλλους παίκτες της αγοράς με το επιχείρημα ότι πρόκειται για ευθεία κρατική ενίσχυση της εταιρείας που κατέχει δεσπόζουσα θέση στο χώρο.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.