ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στα ταμεία της ΔΕΠΑ τα 100 εκ. ευρώ από το Ταμείο Παρακαταθηκών, εμπλοκή με τον ΛΑΓΗΕ

12:51 - 20 Ιουν 2012 | Οικονομία
Στα ταμεία της ΔΕΠΑ τα 100 εκ. ευρώ από το Ταμείο Παρακαταθηκών, εμπλοκή με τον ΛΑΓΗΕ
Εγκρίθηκε και εκταμιεύθηκε τελικά το δάνειο ύψους 100 εκ. ευρώ από το Ταμείο Παρακαταθηκών προς τη ΔΕΠΑ, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες το ίδιο ισχύει και για το άλλο δάνειο, ύψους 130 εκ. ευρώ προς τη ΔΕΗ

Εκεί που φαίνεται ότι υπάρχει πρόβλημα είναι με τη δανειοδότηση του λειτουργού της αγοράς ηλεκτρισμού, γνωστού ως ΛΑΓΗΕ. Τα χρήματα ύψους περίπου 100 εκ. ευρώ δεν έχουν ακόμη εκταμιευθεί από το Ταμείο Παρακαταθηκών, με τις πληροφορίες να μιλούν για εμπλοκή.

Ο ΛΑΓΗΕ έχει αρνητική θέση, μεγάλο έλλειμμα άνω των 400 εκ. ευρώ, πρόβλημα ωστόσο που σύμφωνα με πληροφορίες είχε συμφωνηθεί να ξεπεραστεί με την παροχή εγγυήσεων από το Δημόσιο, εν προκειμένω από την 25η διεύθυνση του υπ. Οικονομικών.

Αν δεν εκταμιευθεί το δάνειο προς το ΛΑΓΗΕ, οι καθυστερήσεις πληρωμών προς τους παραγωγούς ΑΠΕ και τους ηλεκτροπαραγωγούς θα συνεχισθούν, και μαζί τους τα προβλήματα ρευστότητας στην αγορά.


Τι λέει η  Gazprom


Στο μεταξύ, σήμερα το πρωί, σε συνέντευξη τύπου ο επικεφαλής της Gazprom A. Medvedev εξέφρασε την «ελπίδα» ότι δεν θα υπάρξουν προβλήματα με τις πληρωμές από την Ελλάδα για τις παραδόσεις αερίου.

Το σχετικό τιμολόγιο πρέπει να αποπληρωθεί μέχρι τις 22 Ιουνίου και μετά την ανάσα ρευστότητας που έλαβε η ΔΕΠΑ, εκτιμάται ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα με την καταβολή της οφειλής. Η ΔΕΠΑ με το δάνειο αυτό, θα μπορέσει να τακτοποιήσει τις οφειλές της προς τους ξένους προμηθευτές της μέχρι και το Σεπτέμβριο.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.