ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μόνο τρεις στους 19 αναλυτές βλέπουν έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ

17:48 - 20 Ιουν 2012 | Οικονομία
Μόνο τρεις στους 19 αναλυτές βλέπουν έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ
Το εκλογικό αποτέλεσμα καθησυχάζει τους φόβους για διάλυση της ευρωζώνης δείχνει δημοσκόπηση του Reuters...

Μόλις τρεις από τους 19 οικονομολόγους, σε δημοσκόπηση του Reuters, εκτιμούν ότι η Ελλάδα μπορεί να βγει από το ευρώ, με τη νέα κυβέρνηση που σχηματίστηκε να εξασφαλίζει την ηρεμια, τουλάχιστον προς στιγμήν, για τη χώρα.
Σύμφωνα με τους οικονομολόγους, το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών αγοράζει χρόνο για την Ευρώπη να θέσει υπό έλεγχο τα προβλήματα της κρίσης χρέους, ενώ θεωρείται ότι η Ισπανία τελικά δεν θα χρειαστεί πακέτο διάσωσης.
Το 84% των οικονομολόγων πιστεύει πλέον οτι η ευρωζώνη θα επιβιώσει με την σημερινή της μορφή. Ωστόσο, παρά τις εξελίξεις, οι ισχνές αναπτυξιακές προοπτικές παραμένουν για την ευρωζώνη, και μάλιστα θα επιμείνουν και το 2014.
Σε αντίθεση με τις εκτιμήσεις της προηγούμενης εβδομάδας 16 στους 19 οικονομολόγους θεωρούν ότι η Ελλάδα δεν θα βγει από το ευρώ. "Το αποτέλεσμα των εκλογών δίνει χρόνο στην Ευρώπη να σχεδιάσει εκ νέου το πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας σε μία περισσότερο μακροπρόθεσμη σκοπιά", ανέφερε ο Jesus Castillo, οικονομολόγος της Natixis.
Αναφορικά με την Ισπανία, παρά το γεγονός ότι οι πιέσεις αυξάνονται, οι αναλυτές δεν πιστεύουν ότι η χώρα θα προσφύγει στον μηχανισμό. Θα εξαρτηθεί ωστόσο από τη διάθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να στηρίξει τα ομόλογα της χώρας. Μόλις πέντε από τους 17 οικονομολόγους θεωρούν ότι η Ισπανία θα χρειαστεί άμεση βοήθεια, ενώ 35 στους 59 αναλυτές θεωρεί πιθανό έως πολύ πιθανό το σχέδιο βοήθειας το επόμενο 12μηνο. Όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία του κοστους δανεισμού, ανέφερε ο Christian Schulz, της Berenberg Bank.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.