ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Με διαπιστευτήρια και αιτήματα ο Ζανιάς στο Eurogroup

00:13 - 21 Ιουν 2012 | Οικονομία
Με διαπιστευτήρια και αιτήματα ο Ζανιάς στο Eurogroup
Τέσσερα αιτήματα και αρκετές υποσχέσεις περιέχει ο φάκελος Ελλάδα

Ανώμαλα προσγειώνεται η νέα κυβέρνηση πριν ακόμη καλά καλά συσταθεί, καθώς σήμερα θα πρέπει να δώσει τα διαπιστευτήρια της, έστω και μέσω του υπηρεσιακού υπουργού οικονομικών, κ. Γ. Ζανιά, για τις προθέσεις της.

Αν και επισήμως το Eurogroup θα πρέπει να προετοιμάσει τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, την επόμενη εβδομάδα, ατύπως θα αποτελέσει και την άναρξη της συζήτησης για βελτίωση των όρων του Μνημονίου, υπό την αίρεση ότι αναγνωρίζεται η ανάγκη για αναπροσαρμογές στο πρόγραμμα υπό το βάρος των καθυστερήσεων που καταγράφονται και της μεγάλης ύφεσης που βιώνει η ελληνική οικονομία.

Το συμβούλιο θα θίξει τέσσερα βασικά ζητήματα τα οποία αφορούν την Ελλάδα.


-Παράταση του χρόνου επίτευξης του στόχου μείωσης του ελλείμματος από το 2014 στο 2016
-Επιμερισμό εφαρμογής των μέτρων ύψους 11,7 δισ. ευρώ σε τέσσερα χρόνια από δύο σήμερα
-Ενίσχυση των αναπτυξιακών δράσεων
-Επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων

 

Όσον αφορά, την πιθανή χρονική παράταση του μνημονίου, παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών επισημαίνουν ότι η σχετική συζήτηση μπορεί να αρχίσει και με την έλευση της τρόικας στην Αθήνα, με στόχο την επέκτασή του κατά 2 χρόνια και την ενίσχυση της χρηματοδότησης κατά 16 έως 20 δισ. ευρώ (για την περίοδο 2015 - 2016). Φυσικά, όλα θα εξαρτηθούν και από τον βαθμό της ύφεσης στην ελληνική οικονομία εφέτος και από το εάν αυτή θα υπερβεί το 6% - 6,5%, όταν οι αρχικές εκτιμήσεις ήταν για μείωση του ΑΕΠ της τάξης του 4,7% το τρέχον έτος.

Έτσι οι όποιες «παραχωρήσεις» θα γίνουν ύστερα από την αξιολόγηση που θα κάνει τρόικα κατά την επίσκεψή της στην Αθήνα, όπου θα δοθεί έμφαση στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων.

 

Σύμφωνα με αξιωματούχους των Βρυξελλών, το Eurogroup θεωρεί πιθανή όχι μόνο την παράταση στον χρόνο δημοσιονομικής προσαρμογής της Ελλάδας, αλλά ακόμα και επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου. Η καθυστέρηση στην εφαρμογή του προγράμματος είναι απολύτως λογική. Στόχος είναι να ξαναμπεί το πρόγραμμα σε τροχιά.Ολα θα εξαρτηθούν από το τι θα ζητήσει η Ελλάδα και θα λάβουμε τις τελικές αποφάσεις, αναφέρουν χαρακτηριστικά οι πηγές.

Από τη μεριά της, η ελληνική πλευρά φέρεται έτοιμη να διευρύνει και να επισπεύσει το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, το οποίο καταγράφει μεγάλες καθυστερήσεις.

Τελευταία τροποποίηση στις 08:48 - 21 Ιουν 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.