ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η Κομισιόν η επόμενη κυβέρνηση της Ευρώπης

02:06 - 25 Ιουν 2012 | Οικονομία
Η Κομισιόν η επόμενη κυβέρνηση της Ευρώπης
Μερικές μέρες μόλις πριν από την κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής, τα μηνύματα που έρχονται από το εξωτερικό για τη χώρας μας μόνο ευοίωνα δεν χαρακτηρίζονται.

 

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υποστηρίζει ότι είναι απαραίτητο να μεταβιβαστούν στις Βρυξέλλες περισσότερες αρμοδιότητες «σε σημαντικούς πολιτικούς τομείς», σε συνέντευξη που παραχώρησε στο περιοδικό Σπίγκελ.

Εδώ και μήνες, η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ επαναλαμβάνει σε όλους τους τόνους ότι η λύση για την ευρωπαϊκή κρίση είναι η «περισσότερη Ευρώπη».


«Μέχρι τώρα τα κράτη μέλη έχουν σχεδόν πάντα τον τελευταίο λόγο. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί», υπογράμμισε ο Σόιμπλε ο οποίος, σύμφωνα με το περιοδικό, τάσσεται υπέρ της μετατροπής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε πραγματική κυβέρνηση, στην ισχυροποίηση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και στην ανάδειξη του προέδρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης με εκλογές.

«Η Ευρώπη του μέλλοντος δεν θα είναι ένα ομοσπονδιακό κράτος κατ' εικόνα των ΗΠΑ ή της Γερμανίας», διευκρίνισε ωστόσο. Ο Σόιμπλε επισήμανε επίσης πόσο σημαντικό είναι το ευρώ. «Με τον κίνδυνο διάλυσης του ευρώ, τον οποίο εγώ δεν πιστεύω, θα αμφισβητούνταν πολλά από τα πράγματα που έχουμε πετύχει και αγαπούμε - είτε πρόκειται για την ενιαία αγορά, είτε για την ελεύθερη μετακίνηση», σημείωσε, χαρακτηρίζοντας «παράλογη» τη διάλυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Οι δεσμοί γίνονται ολοένα και πιο στενοί στον κόσμο και στην Ευρώπη κάθε χώρα θα επέλεγε το δικό της δρόμο; Αυτό δεν μπορεί να γίνει, δεν πρέπει να γίνει και δεν θα γίνει», κατέληξε.

Προειδοποίηση και από το Ρομπάϊ

«Ζητούμε οι Έλληνες να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους» τονίζει ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χέρμαν Φαν Ρόμπαϊ και επισημαίνει ότι μεγαλύτερη ευελιξία στο χρονοδιάγραμμα συνεπάγεται οικονομική επιβάρυνση για τα άλλα κράτη - μέλη.

Σε συνέντευξη που παραχωρεί στην γερμανική εφημερίδα «Welt am Sonntag» και αναφερόμενος στο ενδεχόμενο αλλαγής του χρονοδιαγράμματος για το ελληνικό πρόγραμμα, ο κ. Φαν Ρόμπαϊ εξηγεί ότι «θα πρέπει κάνεις να λάβει υπ' όψιν ότι μεγαλύτερη ευελιξία στο χρονοδιάγραμμα σημαίνει μεγαλύτερη χρηματοδοτική προσπάθεια για τα υπόλοιπα κράτη - μέλη» και δηλώνει ότι ο ίδιος «δεν θα ικανοποιήσει ιδιαίτερα τη νέα κυβέρνηση σε ό,τι αφορά τη χαλάρωση των μεταρρυθμιστικών υποχρεώσεων».

«Εάν οι στόχοι της Ελλάδας ή άλλων κρατών που έχουν τεθεί υπό την "ομπρέλα σωτηρίας" μετατεθούν, τότε χρειάζονται περισσότερα δάνεια και αυτό, προφανώς, δημιουργεί προβλήματα για κάποια κράτη - μέλη» προσθέτει. Διευκρινίζει, ωστόσο, ότι η περίπτωση της Ισπανίας είναι διαφορετική: «Εάν δοθεί στην Ισπανία μεγαλύτερη ευελιξία για τη μείωση του ελλείμματος ως το 2014, τότε αυτό δεν θα είχε άμεσες συνέπειες στα άλλα μέλη της Ευρωζώνης» σημειώνει.

Αρνητικότατη δημοσκόπηση για την Ελλάδα σε τέσσερις χώρες της Ε.Ε.

Και μπορεί να έχουμε συνηθίζει αρνητικά σχόλια από τους Ευρωπαίους αξιωματούχους, ωστόσο την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ ως «δύσκολη» βλέπουν και  οι πολίτες τεσσάρων μεγάλων χωρών της ευρωζώνης (Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία, Ιταλία) Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Ifop-Fiducial, το 95% των Γάλλων, το 84% των Γερμανών, το 72% των Ισπανών και το 65% των Ιταλών εκτιμούν μάλιστα πως «τα χρήματα που έχουν δοθεί ως δάνεια στην Ελλάδα είναι χαμένα χρήματα», διότι η Αθήνα δεν θα μπορέσει να αποπληρώσει τα δάνεια.

Οι πολίτες των τεσσάρων χωρών εμφανίζονται απαισιόδοξοι όσον αφορά στα προβλήματα που θα αντιμετωπίσει η Ευρωζώνη εφόσον γίνει πραγματικότητα η υπόθεση πως το ελληνικό χρέος δεν θα αποδειχθεί βιώσιμο. Ειδικότερα, το 84% των Γάλλων, το 76% των Γερμανών, το 90% των Ισπανών και το 88% των Ιταλών θεωρεί πως «οι δυσκολίες θα αυξηθούν επικίνδυνα».

Η άποψη κατά την οποία η Ελλάδα θα καταφέρει να μειώσει το χρέος και το έλλειμμά της χάρη στις προσπάθειες της Ε.Ε. και τις μεταρρυθμίσεις που προωθεί είναι μειοψηφική και στις τέσσερις χώρες πλην της Ιταλίας (56%, έναντι ενός 39% στη Γαλλία, ενός 27% στη Γερμανία κι ενός 44% στην Ισπανία).

Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, σε περίπτωση μάλιστα αποτυχίας, πολλοί τάσσονται υπέρ της εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Οι πιο σκληροί είναι οι Γερμανοί (78%) και οι Γάλλοι (65%), ενώ οι Ισπανοί (51%) και οι Ιταλοί (49%) εμφανίζονται πιο επιεικείς.

Πάντως οι απόψεις των Γερμανών και των Γάλλων εμφανίζονται να έχουν μεταβληθεί κατά τι από το Νοέμβριο του 2011, όταν είχαν ερωτηθεί σε μια προηγούμενη δημοσκόπηση. Το ποσοστό όσων υποστήριζαν τον αποκλεισμό της Ελλάδας από την ευρωζώνη ήταν τότε αντίστοιχα 81% και 73%.
Όσον αφορά στις χώρες τους, στην πλειοψηφία τους οι ερωτηθέντες αντιτίθενται σε μια επιστροφή στα παλαιά εθνικά νομίσματα: το 74% των Γάλλων τάσσονται εναντίον της εγκατάλειψης του ευρώ για το φράγκο, το 75% των Ισπανών είπαν ότι αντιτίθενται στην επιστροφή στην πεσέτα, το 72% ότι δε θέλουν επιστροφή στη λιρέτα. Η αντίθεση στην εγκατάλειψη του ευρώ είναι λιγότερο ισχυρή στη Γερμανία, όπου ένα 61% απάντησε όχι στην επαναφορά του μάρκου.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε από την 18η ως την 21η Ιουνίου με τη συμμετοχή 1.001 ανθρώπων στη Γαλλία, 1.003 στη Γερμανία, 976 στην Ισπανία και 967 στην Ιταλία. Δημοσιεύεται ταυτόχρονα στις εφημερίδες Le Journal du Dimanche (Γαλλία), ABC (Ισπανία), Bild am Sonntag (Γερμανία) και Corriere della Sera (Ιταλία).

Τελευταία τροποποίηση στις 02:23 - 25 Ιουν 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.