ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ενοποίηση του τραπεζικού συστήματος στην Ευρώπη ζητά η BIS

09:47 - 25 Ιουν 2012 | Οικονομία
Οι τράπεζες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να περάσουν στον έλεγχο μιας κεντρικής αρχής και να υπακούν σε κοινούς κανόνες, για να επιλυθούν η κρίση χρέους και η νομισματική κρίση, επισημαίνει η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS), στην ετήσια έκθεσή της.

«Οι τράπεζες της Ευρώπης πρέπει να γίνουν ευρωπαϊκές τράπεζες», τονίζεται στην έκθεση της «κεντρικής τράπεζας των κεντρικών τραπεζών».

Ο συνεχιζόμενος φαύλος κύκλος της χρηματοπιστωτικής κρίσης και της κρίσης χρέους μπορεί να σπάσει αν οι κυβερνήσεις υποχρεώσουν τις τράπεζες να λαμβάνουν λιγότερα ρίσκα, υποστήριξε η BIS.

 

Για το σκοπό αυτ,ό τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα πρέπει να εφαρμόσουν τους αυστηρότερους κανονισμούς της Βασιλείας ΙΙΙ, που ορίζει υψηλότερα διαθέσιμα κεφάλαια για τις τράπεζες, σημειώνει η BIS, μέλη της οποίας είναι οι κεντρικές τράπεζες όλου του κόσμου.

 

Κατά συνέπεια, οι τράπεζες θα πρέπει να υιοθετήσουν επιχειρηματικά μοντέλα λιγότερο ριψοκίνδυνα και περισσότερο βιώσιμα, τα οποία να εξυπηρετούν πιο ξεκάθαρα το δημόσιο συμφέρον, προστίθεται στην έκθεση.

 

Μετά την κατάρρευση της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας Lehman το 2008 οι κεντρικές τράπεζες συμφώνησαν στον κανονισμό της Βασιλείας ΙΙΙ, προκειμένου μέχρι το 2013 να προωθήσουν μέτρα για την αντιμετώπιση ενός οικονομικού σοκ ώστε να είναι έτοιμες για τυχόν νέες κρίσεις.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.