ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Fitch: Υποβάθμισε την Κύπρο σε «σκουπίδια» - Φήμες ότι η χώρα θα ζητήσει βοήθεια από το μηχανισμό στήριξης

12:17 - 25 Ιουν 2012 | Οικονομία
Εντείνονται οι πιέσεις προς την κυβέρνηση Χριστόφια, με πληροφορίες να αναφέρουν πως η Κύπρος θα προσφύγει στο μηχανισμό στήριξης

Στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Κύπρου σε «BB+» από «BBB+», με αρνητικές προοπτικές, προχώρησε την Δευτέρα η Fitch Ratings.

Η διαβάθμιση «BB+» είναι στο επίπεδο «junk», δηλαδή ομόλογα μη επενδυτικής διαβάθμισης.

Οι αρνητικές προοπτικές σημαίνουν ότι είναι ανοικτό το ενδεχόμενο νέας υποβάθμισης.

Ο οίκος αξιολόγησης αποδίδει την υποβάθμιση στη σημαντική αύξηση των κεφαλαίων που υπολογίζεται ότι θα χρειαστούν οι κυπριακές τράπεζες, σε σχέση με την προηγούμενη εκτίμηση που είχε κάνει τον Ιανουάριο.

«Αυτό οφείλεται κυρίως στην έκθεση των τριών μεγαλύτερων τραπεζών -της Τράπεζας Κύπρου, της Λαϊκής Τράπεζας Κύπρου και της Ελληνικής Τράπεζας- στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά της Ελλάδας και σε μικρότερο βαθμό στην αναμενόμενη επιδείνωση των ποιότητας των εγχώριων στοιχείων ενεργητικού τους», επισημαίνει η Fitch στην ανακοίνωσή της.

«Η Fitch εκτιμά ότι οι κυπριακές τράπεζες θα χρειαστούν περαιτέρω ουσιαστικές κεφαλαιουχικές "ενέσεις", ενδεχομένως έως 4 δισ. ευρώ (23% του ΑΕΠ, καθώς ο λόγος των μη εξυπηρετούμενων δανείων για τα κυπριακά δάνεια έχει επίσης ενισχυθεί σημαντικά τον τελευταίο χρόνο, ενώ η κυπριακή οικονομία συρρικνώνεται και η ανεργία αυξάνεται», σημειώνει ο οίκος αξιολόγησης.

«Με το δημοσιονομικό κόστος της στήριξης των τραπεζών πιθανώς να ενισχύεται στα 6 δισ. ευρώ, το δημόσιο χρέος ενδέχεται να ξεπεράσει το 100% του ΑΕΠ, έναντι προηγούμενης εκτίμησης για 88%», προσθέτει.

 

Δεν επιβεβαιώνεται από τις Βρυξέλλες  η προσφυγή της χώρας στο μηχανισμό

 

Η Κύπρος πρόκειται να επισημοποιήσει το αίτημα να της χορηγηθεί δάνειο από την ΕΕ εντός της ημέρας, ανέφεραν πληροφορίες από τη Λευκωσία, σημειώνοντας πάντως ότι δεν έχει φθάσει ακόμα στις Βρυξέλλες το αίτημα αυτό και ότι αναμένεται "εντός κάποιων ωρών".

 

Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Αμαντέου Αλταφάζ, είπε από την πλευρά του σήμερα το μεσημέρι, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες, ότι δεν υπάρχει ακόμα "προς το παρόν" τέτοιο επίσημο αίτημα.

Τελευταία τροποποίηση στις 14:23 - 25 Ιουν 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.