ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κύπρος: Μέχρι 10 δισ. ευρώ το πακέτο στήριξης

10:45 - 26 Ιουν 2012 | Οικονομία
Έως τα 10 δισ. ευρώ, δηλαδή πάνω από το μισό μέγεθος της κυπριακής οικονομίας, ίσως ανέλθει το κόστος διάσωσης της χώρας, του πέμπτου κράτους - μέλους της ευρωζώνης που ζητεί ευρωπαϊκή βοήθεια, σύμφωνα με ευρωπαίο αξιωματούχο τον οποίο επικαλείται ο ευρωπαϊκός Τύπος.

Η Κύπρος, ο τραπεζικός τομέας της οποίας είναι βαριά εκτεθειμένος στην Ελλάδα, υπέβαλε χθες αίτημα για οικονομική στήριξη από τα ταμεία διάσωσης της ευρωζώνης, EFSF και ESM. Σύμφωνα με την ανωτέρω πηγή, εξετάζεται πακέτο έως 10 δισ. ευρώ για την ευρωπαϊκή οικονομία των 17,3 δισ. ευρώ.

 

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, μιλώντας το πρωί στο ΡΙΚ σημείωσε  ότι ταυτόχρονα με την υποβολή της αίτησης για ένταξη στον μηχανισμό, η Κύπρος αναμένει και τις απαντήσεις για διακρατικό δάνειο, το οποίο θα δώσει στη χώρα, μεγαλύτερη διαπραγματευτική ισχύ.

 

Ο κ. Στεφάνου διευκρίνισε ότι στην απόφαση για υποβολή αίτησης στον μηχανισμό στήριξης δεν γίνεται αναφορά σε ποσά, καθώς αυτά είναι ζητήματα που θα προκύψουν μέσα από τη διαβούλευση. Είπε επίσης ότι ομάδες των ευρωπαϊκών θεσμών θα έλθουν στην Κύπρο με στόχο τη διαπραγμάτευση αναφορικά με το πλαίσιο της στήριξης και της βοήθειας που θα πάρει η Κύπρος, με βασικό στόχο την ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών. Πρόσθεσε ωστόσο ότι θα συζητηθούν και προβλήματα που αφορούν στην οικονομία.

 

Πάντως, τους χειρισμούς της κυβέρνησης επικρίνουν, με εξαίρεση το ΑΚΕΛ, όλα τα κόμματα.

 

Ο εκπρόσωπος τύπου του ΔΗΣΥ, Χάρης Γεωργιάδης μιλώντας στο "Πρωινό δρομολόγιο", ανέφερε ότι «οι λανθασμένες εκτιμήσεις, η αδράνεια και η απραξία της κυβέρνησης, άφησαν το κράτος αθωράκιστο». Ανέφερε επίσης ότι δεν πρέπει να δαιμονοποιείται ο μηχανισμός στήριξης και διατύπωσε την εκτίμηση ότι τα προβλήματα της οικονομίας είναι διαχειρίσιμα.

 

Ο αναπληρωτής κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, Σταύρος Ευαγόρου, είπε ότι «δεν αναμένεται να επιβληθούν στην Κύπρο, μνημονιακοί όροι όπως έγινε με την Ελλάδα». Στόχος της προσφυγής, πρόσθεσε, είναι ο περιορισμός των κινδύνων που αντιμετωπίζει η οικονομία λόγω της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και της αναχρηματοδότησης των δημοσίων οικονομικών.

 

Ο αντιπρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος δήλωσε ότι «η κυβέρνηση Χριστόφια φέρει ακεραία την ευθύνη για το κατάντημα της Κύπρου και οφείλει να την αναλάβει και να απολογηθεί στον κυπριακό λαό». Οι κινδυνολόγοι, σημείωσε, αποδείχθηκαν τελικά προφήτες, είχαν δίκαιο και έπρεπε να είχαν εισακουστεί.

 

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Γιαννάκης Ομήρου, χαρακτήρισε «τραγική συγκυρία» λίγες ημέρες πριν από την ανάληψη της Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης, να υποβάλλουμε αίτηση για ένταξη στον μηχανισμό. Είπε επίσης ότι η απογευματινή σύσκεψη για την οικονομία συγκαλείται κατόπιν εορτής.

 

Η εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Ελένη Χρυσοστόμου, υποστήριξε ότι η ένταξη στον μηχανισμό δεν πρέπει να στοχεύει στο κλείσιμο των ελλειμμάτων, αλλά στην αντιμετώπιση των δομικών προβλημάτων της οικονομίας.

Τελευταία τροποποίηση στις 12:00 - 26 Ιουν 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.